Jonáš Bartoš
16. května 2019 • 04:55

Plzeňský tah Kayambou! Uvadající partu oživilo Vrbovo nečekané řešení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Málokdo věřil, že po výplachu na Slavii (1:3) se Plzeň dokáže tak rychle vzpamatovat. Jenže Viktoria na domácím hřišti proti Spartě umí, své fanoušky ve středu potěšila demolicí pražského rivala 4:0. Klíčovou roli zvládl Joel Kayamba. Rychlonohý šikula ve stavu nouze zaujal post podhrotového hráče, kde Plzeň delší dobu tlačí bota a svůj úkol zvládl výborně. „Může být řešením,“ připustil po utkání trenér Pavel Vrba. Viktoria se triumfem udržela ve hře o titul, Slavia jí ale večer vydřenou výhrou s Jabloncem odskočila na pět bodů.



Plzeňský kouč měl před šlágrem se Spartou zamotanou hlavu. Koho na podhrotový post, klíčovou pozici západočeské sestavy? Dopoledne mu vypadl zraněný Roman Procházka, stáhnout o post níž se tím pádem musel Tomáš Hořava. Aleš Čermák je zraněný, Daniel Kolář šel poprvé na lavičku po dlouhé zdravotní pauze. Erik Pačinda, další reálná varianta, pod hrotem vyhořel při březnovém výbuchu na Letné (0:4).

Vrba nakonec vymyslel nečekané řešení. Do středeční bitvy pod Jeana-Davida Beauguela postavil Joela Kayambu, do té chvíle využívaného téměř výhradně na pravém kraji zálohy. „Nastoupil jsem tam po delší době, ale nemám s tím problém, hrál jsem tam už v Opavě. Hraju tak, jak mi řekne trenér,“ culil se během poločasového rozhovoru pro O2 Sport 28letý hráč z Konga.

Plzeňští fotbalisté slaví branku do sítě Sparty
Plzeňští fotbalisté slaví branku do sítě Sparty

Tah s Kayambou Plzni vyšel dokonale. Šikovný záložník platil na sparťanskou defenzivu značnou rychlostí, operoval na velkém prostoru. Už v prvním poločase měl ideální možnost ke skórování. Kovařík vyslal krásný křižný balon za obranu, Kayambův nájezd ale perfektně zlikvidoval včasným výběhem Heča.

Plzeň oproti jiným jarním zápasům působila jak politá živou vodou. Obhájci titulu pomohl i laxnější přístup sparťanů, kteří naopak odevzdali v drtivé většině mizerný výkon. Viktorii fungovala souhra ofenzivních hráčů, což v předchozích duelech zle drhlo. S Kayambou vylétl Jan Kovařík na levé straně, napravo poctivě pracoval Jan Kopic. Své si odehrál na hrotu Jean-David Beauguel. Skvělou partii předvedl Patrik Hrošovský, stěžejní postava západočeského kolektivu.

Kayamba se sice mezi střelce ani asistenty při čtyřgólovém odpoledni v Plzni nezapsal, nicméně na vysoké výhře mu patří zásadní podíl. „Máme nějaké zraněné hráče, Kayamba má navíc rychlostní předpoklady a my jsme chtěli naši hru do útočné fáze zrychlit, protože v minulých zápasech se nám to moc nedařilo a naše přechodová fáze byla hodně složitá. Proti Spartě to bylo mnohem rychlejší a on k tomu hodně přispěl,“ chválil zimní posilu trenér Vrba.

„Joel je extrémně rychlý hráč. Když hraje na tréninku proti mně, tak to poznávám na vlastní kůži. Je těžké ho bránit. V přechodu do brejku byl vážně znát,“ ocenil i autor dvou gólů Jan Kovařík.

Plzni se na pozici podhrotu nabízí nová, možná velmi lákavá varianta i směrem do další sezony. Kayamba proti Spartě ukázal, že dovede víc, než jen vymýšlet zajímavé kličky u postranní čáry a sázet před branku nebezpečné centry. Naopak může svému týmu vyřešit pozici, kde se Viktoria delší dobu trápila...

SESTŘIH: Plzeň - Sparta 4:0. Viktoria oplatila hostům demolici a má jisté předkolo LM
Video se připravuje ...

Vše o Plzni čtěte ZDE »

Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 5 4 79:26 83
2. Plzeň 35 24 6 5 57:32 78
3. Sparta 35 20 6 9 59:33 66
4. Jablonec 35 17 6 12 58:32 57
5. Ostrava 35 13 8 14 39:43 47
6. Liberec 35 12 10 13 34:32 46

Vrba: Brabec odehrál nejlepší zápas. Mrzí nás prohra na Slavii, mohli jsme mít triumfy my
Video se připravuje ...

Horňák: Nic jsme nevypustili, vždyť hráči hrají o další pobyt ve Spartě
Video se připravuje ...

Plzeň - Sparta: Kayamba kouzlil před vápnem a našel si prostor pro střelu
Video se připravuje ...

Plzeň - Sparta: Zahustel a Frýdek si trestuhodně nepohlídali Kovaříka, ten zvyšuje na 2:0!
Video se připravuje ...

Plzeň - Sparta: Hořava po rohu dorazil míč do sítě, 1:0 pro Viktorii!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud