Jan Vacek
Premium
2. července 2019 • 05:00

Motor Sparty: bohatství ve středu. Možné varianty nadupané zálohy

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RAKOUSKA | Pevná kontrola nad zápasem, dominantní projev, skládání výstavby útoku za pomocí secvičených kombinačních šablon. A po ztrátě míče honit soupeře po celém hřišti jako vosy. Taková by v ideálním světě měla být Sparta pod trenérem Václavem Jílkem. Aby k tomuto cíli mohla směřovat, potřebuje být extrémně silná ve středu pole. Minimálně na papíře tomu tak je. Letenští mají na výběr z celé řady nadstandardních a typologicky vyhovujících hráčů. Michal Trávník, Martin Hašek, Guélor Kanga a další. To může být skutečně drtivá síla. Jak může Sparta poskládat svou zálohu?



Ve fotbale stejně jako v jiných kolektivních sportech platí, že ke kompaktnímu fungování mužstva je zapotřebí každou součástku. Některé z nich však svým významem ostatní převyšují. Ve Spartě pod koučem Václavem Jílkem by to měl být právě střed pole.

Platilo to už v Sigmě a stejné to bude i v případě Pražanů. Středová formace coby hybná síla. Pokud bude šlapat, existuje vysoký předpoklad, že se mužstvo bude prezentovat takovým způsobem, jaký si trenéři představují. „Pokud chce být mužstvo úspěšné, je to základní stavební kámen,“ pokyvuje hlavou asistent Jiří Saňák.

Sparta se netají tím, že chce hrát aktivně a taky náročně. Být dominantní na balonu, bleskově přepínat do z obrany do útoku a zase zpátky. K tomu je potřeba mít správnou typologii hráčů. Jílek se svými kolegy tenhle mix k ruce mají.

Martin Hašek s Michalem Sáčkem jsou jako dieselové motory. Neustále pracují, během zápasu pro ně odpočinek neexistuje. K nim Michal Trávník, rozený kreativec, jenž svou šikovností a kombinačními schopnostmi dokáže rozevřít nejeden obranný val. Faktor X v podání Guélora Kangy, jenž v optimálním rozpoložení svou výkonností standard české ligy převyšuje. Beranidlo Martin Frýdek, jenž na hřišti dští entusiasmus a nekonečnou obětavost. A k tomu ještě talentovaný Ladislav Krejčí, letní posila z brněnské Zbrojovky.

„Myslím, že hráči do středu jsou výborní, pokud jde o charakter postů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud