11. července 2019 • 15:15

Chyby byly a budou, říká šéf LFA o sudích. Kdy bude ofsajd čára?

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ročník 2019/2020 nečekají tak drastické změny jako minulou sezonu, naopak se bude spíš usilovat o zautomatizování mechanismů. FORTUNA:LIGU i ale zasáhne nová úprava pravidel, přidání počtu zápasů řízených VAR a testování kalibrované ofsajdové pasti. Ligová fotbalová asociace by si přála, aby se pozornost zaměřila mimo místo výkonů sudích spíš na hráče a trenéry. „Fotbal není playstation. Chyby se stávaly a budou se stávat. Předchozích 100 let si museli rozhodčí vystačit jen s očima," řekl během tiskové konference předseda LFA Dušan Svoboda.



Už vloni se zavedl systém nadstavbové části a upouštět se od něj nebude. Neměnné zůstalo i pořadí zápasů v jednotlivých nadstavbových skupinách. „Aktuální ročník nebude tak revoluční. Minulá sezona ukázala, o čem nadstavba je a co přináší. Nyní už jednotlivé celky vědí, o co se hraje. Neřeší se jen titul a poháry, ale i kouzlo 10. místa," těšilo předsedu LFA Dušana Svobodu. 

Kromě proměny pravidel týkajících se zásahu do hry sudím, karet pro realizační tým a rukou v pokutovém území, došlo i na VAR. Ten bude nově kontrolovat v každém podzimním kole přesně polovinu zápasů, na jaře pak zvládne ještě o jeden duel navíc.

„Všechna televizní utkání bude sledovat VAR. Hudbou vzdálené budoucnosti by navíc nemuselo být ani zapojení videorozhodčího do kompletního programu kola," řekl Svoboda. Zároveň pak ale zmírnil nadšení. „O termínu nemůže být řeč. Přibližujeme se, ale pořád jsme ještě od nasazení VARu ve všech duelech daleko. Problémem je drahá technika a nutnost školení videorozhodčích," dodal.  

Náklady na video se sice zmenšují, ale i tak čelí LFA nedostatku financí. „Nejsme extrémně bohatá liga a jsem rád, že s našimi prostředky vůbec dokážeme takový projekt produkovat. Na mistrovství světa diváci vidí osm, deset monitorů a šest lidí, ale v takové situaci my nejsme," kroutil Svoboda hlavou.

Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda na tiskové konferenci před startem nového ročníku FORTUNA:LIGY
Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda na tiskové konferenci před startem nového ročníku FORTUNA:LIGY

Fanouškům se dlouhodobě nelíbí způsob, jakým jsou přímo na stadionu o řešení situací VARem informováni. „Je zakázano pouštět sporné záběry na obrazovkách, polovina klubů je navíc ani nemá. I v zápasech Ligy mistrů, kde je technické zázemí mnohem lepší, vidíme, že se sporné situace stávají. Půlka lidí řekne, že šlo o jasnou penaltu a druhá polovina bude pochybovat. Co by se pak dělo těsně po verdiktu u nás přímo na stadionech...," zamyslel se předseda LFA.

„Nevím, proč se o tom vůbec pořád bavíme. Řešme trenéry, řešme hráče. Fotbal není playstation. V tenise sice funguje milimetrové jestřábí oko, ale tohle na fotbale nikdy nebude," pokračoval Svoboda. „Nechtějme po sudích, aby byli roboti. Jsou poloamatéři, amatéři... Když hráč udělá fatální chybu, přejde se to a v okamžiku, kdy ji udělá rozhodčí, ne. Chyby budou s videem i bez něj," konstatoval dál.

Narážel přitom také na to, že video prozatím není na všech stadionech.

„Problém není v tom, že VAR není všude, za problém bych považoval, kdyby byla někde jiná technika než jinde," narážel Svoboda také na kalibrovanou ofsajdovou čáru. „Máme tuto technologii certifikovanou a chceme ji testovat. Nasadíme ji v provozu už během prvního kola, ale zatím jen pro účel přenosu, ne pro videorozhodčího," doplnil výkonný ředitel O2 TV Sport Marek Kindernay.

Technice v tuto chvíli brání nedostatečná uzpůsobenost několika stadionů. „Budeme se snažit nasadit kalibrovanou ofsajdovou čáru co nejdříve, ale upřímně je trochu přeceňovaná. Rozhodčí mají k dispozici tři, čtyři kamery. Předchozích 100 let si museli vystačit jen se svým okem a najednou jim to nestačí," přidal Svoboda.

Společnost O2 každopádně zapojí do svého vysílání další zajímavou novinku. Minulý rok sledovalo její vysílané zápasy průměrně 125 tisíc diváků, nejsledovanější bylo derby Sparty se Slavií, které si pustilo 242 tisíc jedinečných uživatelů.

Hlavní sponzor soutěže - společnost Fortuna vypsala vzhledem ke změnám v pravidlech některé zajímavé kurzy. Mezi ně patří sázka na prvního trenéra, který obdrží červenou kartu. Tím se podle bookmakerů nejpravděpodobněji stane František Straka (kurs 5), hned v závěsu je Petr Rada (6).

Největším favoritem soutěže je podle sázkařů i bookmakerů pražská Slavia (1,71). Za ní nepřekvapivě figuruje dvojice Sparta Praha (4,4) - Viktoria Plzeň (5,1).

Soupisky, změny v kádrech a detailní představení všech 16 klubů fotbalové FORTUNA:LIGY najdete ve velkém předligovém speciálu v pátečním Sport Magazínu +PLUS. Na 84 stranách vypráví Václav Jílek o předělávání herního stylu Sparty, nechybí kompletní jízdní řád sezony a další užitečný servis, včetně analýzy aktuálního stavu kandidátů na titul. Už v pátek!

Páteční ligový speciál: 84 stran, Jílek, soupisky, program sezony
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud