23. srpna 2019 • 15:22

Jistý Hovorka, vzteklý Traoré. Čemu může Slavia "věřit" po zápase v Kluži?

Vstoupit do diskuse
0
  • Ibrahim Traoré nesl těžce, že ho kouč Trpišovský v Kluži vystřídal. David Hovorka předvádí ve Slavii sebevědomé výkonyIbrahim Traoré nesl těžce, že ho kouč Trpišovský v Kluži vystřídal. David Hovorka předvádí ve Slavii sebevědomé výkonyFOTO: Koláž iSport.cz

    Hezký výsledek (1:0) neznamená, že v Kluži bylo všechno narůžovo. Ve výkonu Slavie převládají nadějné výkony velké posily Nicolae Stancia nebo podceňovaného stopera Davida Hovorky, ale například Ibrahim Traoré si neodpustil vzteklé gesto při svém střídání, i když evidentně do druhé půle nevstoupil stoprocentně soustředěný. Deník Sport rozebírá pět důležitých bodů, jež odhalilo první utkání play off Ligy mistrů, a které by mohly mít dopad i na příští zápasy Slavie.

  • Sebevědomý Hovorka, žádná slabina

    Ačkoliv po prvním ligovém utkání v nové sezoně ve Zlíně zaznívaly názory, že bez Michaela Ngadeua a Simona Deliho je Slavia zejména na evropské scéně v háji, teď je blízko postupu do skupiny Ligy mistrů. David Hovorka svůj úkol v Kluži zvládl s velkým přehledem, dokonce se nebál ani riskantního zákroku, kdy v pádu bránil střele Georgeho Tucudeana. Taky dobře rozehrával, zvládal souboje, a celkově působil o něco jistěji než zkušenější Ondřej Kúdela. V Hovorkově hře převládá, přesto že je ve Slavii teprve od letošního července, sebevědomí, nebojí se vyjet s balonem do hloubi pole, udělat kličku útočníkovi, hraje vysoko a díky své pohyblivosti se stíhá vracet. Jednoduše řečeno, Hovorka není vysoký, ale taky žádná slabina.

     

    Letní "hospodaření" Slavie na pozici stopera
    ODCHODY PŘÍCHODY
    Simon Deli (Bruggy)
    65 milionů korun
    David Hovorka (Jablonec)
    30 milionů korun
    Michael Ngadeu (Gent)
    117 milionů korun
     
    Celkem +97 milionů korun
    *Z přestupu Deliho patří Spartě 50 procent (cca 33 milionů korun)
    *Z přestupu Ngadeua patří Botosani 20 procent (cca 22,5 milionu korun)

    Stoper Slavie David Hovorka během utkání v Kluži Stoper Slavie David Hovorka během utkání v KlužiFoto www.slavia.cz

  • Postupně výraznější Stanciu

    Zápas v Kluži sotva začal, a rumunský záložník vysekl tísněn dvěma protihráči noblesní patičku, díky níž uvolnil kolegu ze zálohy a Slavia šla do útoku. Nicolae Stanciu taky běhal nahoru dolů, zvládnul udržet balon i proti přesile, a přesně lifroval přihrávky spoluhráčům do nadějných pozic. Za celkově dobrý výkon Slavie v prvním poločase mohl z velké části právě i Stanciu. Podle statistik UEFA měl dokonce naběháno nejvíc ze všech hráčů, kteří zasáhli do utkání. Podílel se navíc i na jediné brance, která v zápase padla, když rozehrál na vršek šestnáctky roh přesně na volného Lukáše Masopusta. „Už na tréninku to kopal i šestkrát do stejného místa,“ těší Trpišovského technická spolehlivost stomilionové posily.

     

    Soutěžní bilance Nicolae Stancia ve Slavii
    6 zápasů 2 góly 1 asistence

    Rumunský hvězdný záložník Nicolae Stanciu v dresu Slavie Rumunský hvězdný záložník Nicolae Stanciu v dresu SlavieFoto Barbora Reichová / Sport

  • Traoré musel střídat

    Výkon Slavie ve druhém poločase v Kluži šel sešupem dolů. Všechno se bortilo i kvůli banálním ztrátám Ondřeje Kúdely a následně Ibrahima Traorého, z nichž pramenily nejdřív tyč a pak další nebezpečná střela domácích. Zejména africký záložník jako by nebyl od 46. minuty duchem na hřišti, působil až bohorovným dojmem a na Slavii mezitím víc a víc doléhal tlak rumunského soupeře. I proto se rozhodl trenér Jindřich Trpišovský vyměnit v 64. minutě Traorého za Alexe Krále, aby se „sešívaným“ vrátil aspoň kus zodpovědnosti. Reakce Traorého? Vzteklé gesto, na lavičce si pak kecnul na sedačku a ještě zlostně mrštil dresem. Asistent Zdeněk Houštecký se pak k Afričanovi přiřítil a začal mu impulsivně cosi vysvětlovat. „Nemohli jsme se udržet na balonu, soupeř nás přehrával ve středu hřiště,“ rozčiloval se Trpišovský.

    Jindřich Trpišovský o rozladěnosti záložníka Traorého: "Zase je dobře, že Ibra chtěl hrát. Akorát nám to měl víc dokázat na hřišti na začátku druhé půle." 

    Ibrahim Traoré se raduje z branky Slavie Ibrahim Traoré se raduje z branky SlavieFoto Michal Beránek / Sport

  • Efektivita pod deset procent

    Proměňování šancí? Dlouhodobá bolest Trpišovského party. Dobrých i vyložených příležitostí a střeleckých pozic si Slavia dokáže vytvořit habaděj, ale ta koncovka…Ve FORTUNA:LIZE pálí nejčastěji ze všech – 129 střel celkem, ale gólem skončí jen 8,5 procenta z nich. Horší efektivitu vykazují jen Zlín, České Budějovice a Opava. V Kluži to bylo čistě matematicky podobné, červenobílí zapsali dvanáct pokusů a dali jednu branku. Ovšem brankář Giedrius Arlauskis nemusel předvádět zázračné zákroky, slávisté stříleli slabě nebo nepřesně. A gól padl z nenápadného pokusu Masopusta. „Z tlaku, který jsme měli, jsme toho v poslední třetině hřiště málo vytěžili,“ viděl trenér Trpišovský v první půli. A druhá byla v tomto ohledu ještě nevýraznější. V odvetě by bylo potřeba předvést víc.

    Jindřich Trpišovský o zápase v Kluži: "Na to, jak dobře jsme odehráli první poločas, jsme z něj vyžili minimum šancí a dobrých pozic."

    SESTŘIH LM: Kluž - Slavia 0:1. Rozhodl Masopustův volej, Kolář chytil penaltu
    Video se připravuje ...

  • Hledání bombarďáka pokračuje

    Osvědčený střelec, tahle pozice je zatím neobsazena. Nejpreferovanějším hrotem je na začátku sezony Mick van Buren, který nastoupil i v Kluži. Jako vždy neúnavně zaměstnával obranu soupeře svými náběhy, uměl podržet míč, pracoval. Na druhou stranu se projevily jeho technické limity i slabší koncovka, která ho sráží celou dobu. Hned zkraje zápasu střílel z otočky v nadějné pozici vedle. Trenér Trpišovský dlouhodobě oceňuje jeho přínos pro tým, ale logicky vidí i malou efektivitu. Další varianty? Júsuf se v Edenu ještě aklimatizuje, Milan Škoda umí být platný při tlaku, v pokutovém území, ale není tak dynamický, Stanislav Tecl se rozehrává po zranění. Slavia těží z rozmanitosti střelců, gól může přijít skoro od kohokoliv. Ovšem hodilo by se jí, zvlášť na evropském pódiu, kdyby se o výrazného kanonýra mohla opřít.

    1 - Mick van Buren a Milan Škoda vstřelili v probíhající sezoně shodně jednu branku

    SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

    Útočník Slavie Milan Škoda se raduje ze své první trefy v sezoně 2019/2020, kterou vstřelil na hřišti Českých Budějovic Útočník Slavie Milan Škoda se raduje ze své první trefy v sezoně 2019/2020, kterou vstřelil na hřišti Českých BudějovicFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud