Michal Kvasnica
5. ledna 2020 • 13:30

Úkoly pro nového kouče Baníku Kozla: Baroš, kádr, systém i odchovanci

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké úkoly čekají na Luboše Kozla v Baníku?Jaké úkoly čekají na Luboše Kozla v Baníku?FOTO: Koláž iSport.cz

    Jelikož si Luboš Kozel s Baníkem definitivně plácnul až v pátek, příliš času do pondělního startu přípravy nemá. Řešit provozní věci tak bude muset za pochodu, což pro trenéra v úplně novém prostředí není komfortní situace. Má na to šest týdnů, tedy o dva víc než v létě jeho předchůdce Bohumil Páník. Deník Sport vybral čtyři nejdůležitější úkoly, které na Kozla v Ostravě čekají a které musí udělat co nejdřív, aby byl úspěšný.

  • Získat si zkušené

    Velmi specifická. Takové označení má ostravská kabina, kde velí několik zkušených borců s parádním životopisem včetně Milana Baroše. Takoví v Dukle při vší úctě nebyli. Po letech práce s teenagery čeká Kozla pořádná změna. Jestliže u mládežnických nároďáků bylo měřeno všem stejně, u namixovaného ligového kádru už otcovský přístup aplikovat nelze. Záleží mnohem více na citu, psychologii a především komunikaci. Klíčem úspěšného startu je mít radu starších na své straně.

    7 - Počet hráčů v ostravském kádru, kterým je minimálně třicet let.

    Milan Baroš v dresu Baníku Ostrava Milan Baroš v dresu Baníku OstravaFoto Michal Beránek / Sport

  • Provětrat kabinu

    Fáze číslo dvě: mít bližší představu o tom, s jakým kádrem vůbec na jaře bude pracovat. To prý Kozel ještě v pátek netušil, proto nechtěl dávat rozhovory, takže o víkendu ho v tomto směru čekalo hodně práce. Nechá si Ondřeje Šašinku? Pošle Milana Lalkoviče, Daniela Holzera či Denise Granečného oživit na jaro někam jinam? A co posily? Je ztotožněn s Janem Juroškou, Jaroslavem Svozilem či Romanem Potočným? Tohle všechno musí co nejrychleji vyřešit, aby nevznikl chaos.

    5 - Tolik gólů vstřelil na podzim za Slovácko Ondřej Šašinka, jenž se na přípravu vrací do Baníku.

    Daniel Holzer v utkání proti Osijeku Daniel Holzer v utkání proti OsijekuFoto Michal Beránek (Sport)

  • Přetlak na hrotu

    Se skladbou kádru souvisí herní systém, ten má v plánu nový kouč pozměnit. Pokud by Kozel i v Ostravě vsadil na rozestavení 4 – 3– 3, ve kterém s Duklou předváděl atraktivní fotbal, nepotřeboval by tolik středních útočníků. Na Julisce vždy spoléhal na jednoho silného hrota (Jean-David Beauguel, Jakub Mareš, Zbyněk Pospěch či Ivan Lietava), na kterého tým pracoval a on to zúročoval góly. V Baníku je na tuto pozici Milan Baroš, Tomáš Smola či Dame Diop. Přetlak.

    6 - Nejlepším ostravským střelcem je se šesti brankami Dame Diop.

    TOP podzimní góly Baníku: Diopův obstřel nebo Kuzmanovičova přesnost
    Video se připravuje ...

  • Začleňovat odchovance

    Kozel vyslovil přání postupně do týmu začleňovat mladé talenty, s čímž by mu měl pomáhat asistent Radek Slončík, šéf tamní akademie. Časy z Dukly, kdy míval k dispozici plno cizinců, případně hostů z pražských „S“, jsou pryč. Majitel Václav Brabec cpe peníze do výchovy, což by se v dohledném časovém horizontu mělo projevit i v áčku. Zajímavostí je, že v současném užším kádru reprezentační devatenáctky, které Kozel stále velí, nefiguruje ani jeden hráč Baníku.

    3 - Do přípravy naskočí i tři mladí odchovanci: Jakub Tamajka, Jakub Drozd a David Buchta.

    Luboš Kozel (vlevo) je novým trenérem Baníku Ostrava Luboš Kozel (vlevo) je novým trenérem Baníku OstravaFoto fcb.cz

    FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud