9. ledna 2020 • 13:28

Trpišovský nakládá slávistům. 14x kilometr? Vyhoď to všechno, kámo!

Autor: jon, dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo to nezažil, asi těžko si představí, jakou bolest v tu chvíli lidské tělo zažívá. Fotbalisté Slavie na soustředění ve španělské Marbelle koušou nejhorší část přípravy, při běžeckých trénincích nabírají fyzickou kondici. Pod trenérem Jindřichem Trpišovským dostávají výživné kapky. Ve středu odpoledne běhali čtrnáctkrát (!) kilometrový úsek na čas, jednu z nejnáročnějších disciplín kondiční přípravy. Zatímco Vladimír Coufal se na záběrech slávistické kamery usmíval, Lukáš Masopust těžce oddychoval a prosil trenéra...



Slunce svítí, kolem moře, pláž, klid a pohoda. Bydlení v krásném hotelu, k tomu hraní fotbalu na perfektně střiženém pažitu. Podmínky pro přípravu Slavie jsou idylické. To, co ale hráči pod náročným trenérským štábem musí zvládnout, už na rozdávání úsměvů úplně není.

Středeční, v pořadí třetí den soustředění v Marbelle, začal tréninkovou jednotkou na hřišti. Podle záběrů slávistické televize se jelo pořádně od podlahy. Fotbal na dvě v rychlém tempu, hecování, vše naplno, bez jakýchkoliv úlev. Brankáři si zase dávali do těla při speciálních cvičeních. Zkrátka perná příprava, jak to na zimních soustředěních bývá.

Odpoledne přišla na řadu ještě náročnější část. Trpišovský a spol. dávají hráčům řádně do těla, na maximální fyzické připravenosti je založený styl fotbalu suveréna FORTUNA:LIGY.

„Běhali jsme 8x1 kilometr. Nejlepší skupina měla limit 3 minuty 30 sekund,“ vzpomínal nedávno záložník Zdeněk Folprecht, jak to chodilo pod náročným koučem na přípravách v Liberci.

Ve Slavii jsou nároky na hráče ještě vyšší. V plánu bylo čtrnáct kilometrových úseků, nejlepší skupina se podle slov ve videu měla vejít pod tři minuty. Pro srovnání - při mužském světovém rekordu na deset kilometrů je průměrný čas na kilometr 2:39,8 minuty, při 20 kilometrech 2:49,3 minuty.

Že si hráči sahají na absolutní dno vlastních sil, dokazují záběry na reprezentačního záložníka Lukáše Masopusta. „Já ti podržím vlasy, kámo, všechno to vyhoď,“ hecuje svého parťáka Vladimír Coufal, zatímco „Maso“ těžce oddychuje v předklonu. „Už jen čtrnáctej a jdeme, třináct jich máš za sebou,“ přidává se s povzbuzováním trenér Trpišovský.

„Takhle náročnou přípravu nezažil, musím se zlepšovat. Tréňo, můžeme teď aspoň za 3:15?“ ptá se toužebně vyčerpaný Masopust. „A pod tři to nedáte?“ opáčí Trpišovský.

Jde opravdu o velmi přísné limity. „Desetkrát kilometr pod tři, to jo, ale čtrnáctkrát je dost,“ komentuje kapitán Tomáš Souček, další z fyzicky skvěle nachystaných fotbalistů. „Aspoň víte, co zvládnete,“ reaguje spokojený kouč.

Vyčerpaný Lukáš Masopust po jednom z běhů na soustředění Slavie, povzbuzují ho trenér Jindřich Trpišovský a obránce Vladimír Coufal
Vyčerpaný Lukáš Masopust po jednom z běhů na soustředění Slavie, povzbuzují ho trenér Jindřich Trpišovský a obránce Vladimír Coufal

Hráči, co pod slávistickými trenéry přípravu zažili, svorně přiznávají, že jde o opravdové galeje. „Já ty kilometry nesnáším, nesnáším běhání, takže to mám vždycky za trest. Vždy jsem jak fyzicky i psychicky na dně, když musím běhat. Raději běhám na hřišti, to mi vůbec nevadí. Ale jak mám běhat na čas, když mi někdo rozkáže, to vůbec nekoušu, moc to nemusím,“ pravil v rozhovoru pro klubový web reprezentační obránce Jan Bořil.

Slávisté nabírají kondici v Marbelle do příštího čtvrtka. 22. ledna hrají na Strahově přípravné utkání s Ústím nad Labem, 25. ledna proti Českým Budějovicím. Od 29. ledna do 9. února je v plánu druhé, tentokrát herní soustředění v Portugalsku. Jarní část FORTUNA:LIGY zahajuje Slavia v neděli 16. února vršovickým derby na hřišti Bohemians Praha.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Slavii mají opustit Škoda a Hušbauer. Budou jí chybět? A kdo dál je na odchodu?
Video se připravuje ...

VIDEOGRAFIKA: jak se měnili nejlepší střelci v historii české fotbalové ligy?
Video se připravuje ...

Brabec na startu plzeňské přípravy: Zásadní bude, aby změny přinesly výsledky
Video se připravuje ...

Krmenčík do Janova? Tam přestoupím spíš já, vyhrkl Šádek
Video se připravuje ...

Rosický: Cíl pro jaro? Druhé místo a zisk poháru. Chceme, aby Haška nechtěli jen Maďaři
Video se připravuje ...

Revoluce v Baníku. Jaké změny čekají klub pod Kozlem a bude trenér úspěšný?
Video se připravuje ...

Lafata o silvestrovském fotbale: Bylo to vyhecované, nikdo nechce prohrát
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud