9. dubna 2020 • 17:55

Jak by mohly trénovat ligové týmy? Skupinky po osmi a sprcha až doma

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na konci dubna by se v ideálním případě mohly znovu rozjet tréninky v klubech fotbalové FORTUNA:LIGY. Vše samozřejmě záleží na vývoji pandemie nového koronaviru a uvolnění karanténních opatření ze strany státu. Ligová fotbalová asociace už ale s Ministerstvem zdravotnictví vyjednává o konkrétní podobě a podmínkách společné přípravy. Tréninkové dávky po skupinách, přísná hygienická opatření na stadionech. To vše je ve hře při návratu k fotbalu.



LFA jako základ pro diskuzi s Ministerstvem zdravotnictví připravila materiál shrnující možnosti, podmínky i požadavky pro společnou přípravu týmů. Je evidentní, že v první fázi by určitě nešlo o tréninky se vším, na co byli fotbalisté před pandemií koronaviru zvyklí. Vše by šlo krok po kroku s velkým důrazem na zdraví hráčů a všech kolem.

„Rád bych poděkoval profesorovi Chlíbkovi z Klinické skupiny COVID-19 a následně i samotnému Ministerstvu zdravotnictví za vstřícnou spolupráci. Profesionální fotbalisté jsou pro kluby hlavní aktivum. Proto je důležité a podstatné, aby si udržovali svou výkonnost, což v předchozích týdnech nebylo příliš možné,“ prohlásil šéf LFA Dušan Svoboda s tím, že považuje za důležité, aby profesionální fotbalisté mohli plnohodnotně trénovat a neztráceli výkonnost i cenu na přestupovém trhu.

A jak návrh, který projednala Klinická skupina COVID-19 a s kladným stanoviskem ho předložila ke schválení ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, vypadá?

Trénink na venkovním hřišti by sice neměl být nutně limitován počtem zúčastněných, LFA by však i tak klubům doporučila rozdělit mužstvo zpočátku na skupiny, které se na hřišti budou střídat. Ideálně v počtu 6-8 lidí.

Pravidlo č. 1: Žádný kontakt
Pravidlo č. 1: Žádný kontakt

Ti by navíc museli dodržovat při jednotlivých cvičení dvoumetrový rozestup. Tedy zpočátku by to znamenalo vyřadit z tréninku soubojové prvky a vůbec jakýkoliv přímý fyzický kontakt. V doporučení stojí i to, aby fotbalisté zatím minimálně či raději vůbec nevyužívali zázemí stadionů.

To v praxi znamená – přijet na trénink již ve sportovním a po něm se osprchovat opět až doma. Během tréninků by také průběžně probíhala dezinfekce míčů a dalších tréninkových pomůcek.

Za podobných opatření začali s tréninkem před několika dny už například i v bundeslize. Zda bude to samé možné i v Česku se ukáže v nejbližších dnech. Pokud ministr návrh schválí, LFA obratem přesné podmínky pro trénink rozešle všem profesionálním klubům.

Kupte si dnešní vydání deníku Sport na iKiosek.cz ZDE >>>
deník Sport deník SportFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud