Kryštof Rossmann
24. června 2020 • 12:55

Probudí se spící obr? Doležal chce nabrat dech: Jsem rád za důvěru, ale...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spící obr. Na podzim sázel Martin Doležal gól za gólem, teď se po vleklém svalovém zranění jeho produktivita zastavila. S ním strádá také celý Jablonec, který v sedmi zápasech od restartu vstřelil jen čtyři góly a zároveň hned čtyřikrát vyšel střelecky naprázdno. Návaznost je jasná, kouč Petr Rada však ve svého elitního útočníka věří a chce mu dát čas. Odvděčí se dnes v derby proti Liberci?



Není to ono. Věta, která shrnuje pokoronavirové působení Jablonce i útočníka číslo jedna Martina Doležala. Částečně jde o spojené nádoby – Severočeši bojují s produktivitou, rovněž tak ale s rozsáhlou marodkou, v níž například figuruje nejlepší nahrávač týmu Vladimir Jovovič. Partu kouče Petra Rady čeká dnes možná jeden z nejdůležitějších duelů sezony, o body a postavení v elitní šestce si to podruhé za sebou rozdají v derby na Střelnici s Libercem.

Žádné veletoče v sestavě se neočekávají. „Už jsem v Jablonci nějakou dobu a vnímám derby jinak. Poprvé jsem ho tak nebral, ale pro lidi je strašně důležité. Hlavně pro fanoušky. Doufám, že Slovanu oplatíme porážku 0:1 a že zůstaneme před nimi v tabulce,“ vypráví Doležal. Rival z Liberce vyhrál na Střelnici na začátku června poprvé po šesti letech, navíc půjde o souboj dvou týmů, kterým se v posledních kolech bodově úplně nedařilo, a potřebují se nadechnout.

Slávista Jan Bořil se snaží pláchnout Martinu Doležalovi z Jablonce
Slávista Jan Bořil se snaží pláchnout Martinu Doležalovi z Jablonce

Nabrat dech přitom potřebuje i sám jablonecký útočník. Po famózním podzimu měl našlápnuto na Krále střelců, deset gólů a dvě asistence o tom vypovídaly dostatečně. Od té doby však odehrál osm ligových zápasů bez bodu a hlavně již na hřišti nepůsobí tak dominantním dojmem. Na vině je hlavně vleklé svalové zranění, které trvalo delší dobu, než sám hráč čekal.

„Rekonvalescence byla těžší, zápasy šly rychle po sobě. Nebyla taková, jaká by měla být, ale fotbal jsme chtěli hrát…“ vysvětluje. Sám přitom změnu fazóny vnímá, vidí, že věci nejsou jako dřív. „Góly nedávám, vím, že se mi nedaří. Ani do šancí se moc nedostávám. Je to pro mě složitější, ale doufám, že se to teď třeba zlomí.“

I tak je Doležal pořád Jablonci platný. Vyhraje moře hlavičkových soubojů, dlouhé nákopy sklepává spoluhráčům do rychlých brejků, v obou vápnech stále hlídkuje jako strážná věž. Jen ta produktivita… Instinkt zabijáka jako kdyby třímal potlačen a čekal na opětovné probuzení ze zimního spánku.

Petr Rada o Martinu Doležalovi v zápase s Plzní

„Z čeho by si měl odpočinout psychicky? Furt tady mluvíme o nějaké psychice… On je přece profík. Pokud bude zdravý, bude dostávat příležitost. Sám se musí nad sebou zamyslet. Po pauze nejsou jeho výkony optimální, byl měsíc zraněný, ale pořád je to pro mě útočník číslo jedna. Nejsem takový, že pokud mu nevyjde zápas, hned Martina vyndám. Kdybychom měli takové frajery tři, je to něco jiného. Jenže my takový typ nemáme. A Matoušek? Budeme hrát doma, soupeř bude vycházet ze zajištěné obrany, on je rychlý, brejkový, asi by to měl hodně těžké.“

 

„Je možné, že si na mě týmy víc dávají pozor, ale spíš to vnímám z osobní roviny. Z té, že se nedostávám do šancí a centry mě netrefují. Ještě jsem se do toho po zranění nedostal, pauza byla dlouhá,“ přiznává 30letý útočník.

O důvěru kouče Petra Rady se nemusí starat, u trenéra ji stále má – mluvil o ní i po zápase v Plzni (0:2). Už několikrát na Doležala vsadil a silový útočník mu důvěru ve většině případů splatil. Nasazením i brankami. „Vždycky je lepší, když vnímáte trenérovu důvěru. Jsem rád, ale i sám jsem si říkal, jestli by mě kouč neměl stáhnout, nebo dát až v průběhu zápasu. Sestavu ale určuje on, nechám to na něm,“ přijímá pokorně Doležal.

Bilance Martina Doležala v sezoně

10+2 - Takovou bilanci měl Martin Doležal po podzimních 20 duelech

0+1 - Takovou bilanci má Martin Doležal v 9 odehraných duelech na jaře

FK Jablonec Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 7 2 69:12 85
2. Plzeň 35 23 7 5 68:24 76
3. Sparta 35 17 9 9 66:40 60
4. Jablonec 35 14 9 12 48:52 51
5. Liberec 35 15 6 14 55:51 51
6. Ostrava 35 12 11 12 47:43 47

Jablonec - Plzeň: Doležalovu střelu ve výborné šanci zblokoval Havel
Video se připravuje ...
Jablonec - Příbram: Doležal trestuhodně zahodil penaltu, když přestřelil bránu
Video se připravuje ...
Jablonec - Plzeň: Doležal v obrovské šanci! Ani Sýkora nedotlačil míč do sítě
Video se připravuje ...
Jablonec - Plzeň: Doležal v obrovské šanci! Ani Sýkora nedotlačil míč do sítě
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud