Martin Mls
25. června 2020 • 05:00

Klikatá cesta hrdiny Slavie Ševčíka: Z Jeseníků k mistrovskému gólu

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Umetená cestička ke slávě? Kdepak, fotbalový příběh Petra Ševčíka je pěkně klikatý. Začínal na vesnici v Jeseníkách a po dvacítce mu dlouho trvalo, než se srovnal s tempem velkého fotbalu. Drobný záložník se nevzdal a ve Slavii zažívá nejkrásnější období kariéry: před rokem se blýskl dvěma góly proti Chelsea, poprvé nakouknul do reprezentace a ve středu večer vystřelil červenobílým titul.



Když pohotová pravačka Petra Ševčíka uklidila míč do sítě, slávistický trenér Jindřich Trpišovský u střídačky poskočil do vzduchu a v euforii pak do televizní kamery říkal: „Trochu se mi zamotala hlava.“

Zamotala mu ji trefa muže, jenž góly spíš připravuje, než střílí. „Jasně, moje první myšlenka byla trefit bránu,“ s úsměvem líčil Ševčík.

V šestadvaceti si vychutnával nejsladší chvíle svého fotbalového života. A možná si vzpomněl na svoje dětství v Supíkovicích, obci v Jeseníkách na česko-polském pomezí. Když začínal s fotbalem, jeho táta ho coby trenér nešetřil a ždímal víc než ostatní kluky. „Tenkrát jsem to nechápal,“ vzpomínal Ševčík po letech.

Teď může být otci vděčný.

„Tohle je moje nejlepší sezona v kariéře,“ spokojeně vykládal, když bylo ve středu po všem. Rozjetá Plzeň poprvé na jaře v lize prohrála, titul s předstihem patří Slavii.

Ševčík na něm má zásadní podíl: když jej zrovna nelimitovala svalová zranění, uprostřed zálohy „sešívaných“ zářil po boku Nicolae Stancia. „Petr vedle něj nádherně vyrostl. Není to tuctový hráč, umí oběma nohama a hraje pěkně přímočaře,“ chválí bývalý trenér české jednadvacítky Ivan Kopecký, ligový expert iSport.cz a deníku Sport.

Kdo by to byl býval před pár lety řekl, že se takhle bude o Ševčíkovi mluvit. Ještě ve dvaadvaceti měl na kontě jen třináct ligových zápasů plus hostování v tehdy druholigové Opavě, aby si zvykl na dospělý fotbal. Od té doby výrazně vylepšil kondici a od ligového průměru ho odlišuje dokonalý přehled i jemná technika. Mimochodem, ve statistice předfinálních přihrávek je sedmý v lize.

„Víte, co se mi na něm ještě líbí? Na předchozích štacích v Olomouci a Liberci byl vidět, jenže nedával góly, což ve Slavii změnil,“ zmiňuje Kopecký důležitý detail. Ševčík se v tomto ročníku trefil pětkrát, čili víckrát než za všechny svoje ligové sezony dohromady.

Není náhoda, že tři kola před koncem sezony vede soutěž deníku Sport o Krále ligových trávníků. Možná i proto od slávistického kapitána Jana Bořila na začátku mistrovské noci slyšel: „Jsi prostě nejlepší, brácho!“

Bořil a Ševčík si užívají výhru: Seš nejlepší, brácho! Kapitán vytáhl nejdelší sirku
Video se připravuje ...

Patří k oblíbencům trenéra Trpišovského, jenž v něm vidí moderního fotbalistu. Potkali se v Liberci a teď spolu válčí v Edenu, kam Ševčík přišel loni v zimě. „Ševa je pro mě hráč na bundesligu, na velkou soutěž, chybí mu občas jen klid a ty body. Pamatuju si, kdy jsem ho viděl poprvé. Byl na hostování v Opavě – a od té doby jsem po něm toužil,“ prozradil Trpišovský. „Možná po celých těch čtyřech a půl letech jsem se u něj konečně dočkal toho klidu, který po něm chci, a který leckdy nemá.“

Ve Slavii se nejdřív těžko prokousával do sestavy, před rokem na jaře stihl jen 313 ligových minut. Ale taky dva góly v Evropské lize na Chelsea – a slávističtí fanoušci si ho definitivně zamilovali.

„Baví mě, jak je běhavý a neustále chce míč. Možná víc než já,“ poklonila se slávistická legenda Vladimír Šmicer . Po zlatém gólu Ševčíkovi na tribuně tleskali i herci Vojtěch Kotek s Miroslavem Donutilem a pár zajímavých poznámek si mohl udělat reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý .

Loni v listopadu dal Ševčíkovi šanci ve dvou partiích končící kvalifikace na EURO a brzy ho může potřebovat znovu.

Nejen proto, že Slavii vystřelil titul.

Hotovo! Dvacet titulů! Slávisté oslavovali s fanoušky před stadionem
Video se připravuje ...

Hrdý Trpišovský při rozhovoru s hráči. Já už nehraju, 14 dní volna, bavil Bořil
Video se připravuje ...

Obhajoba byla těžší, uznal Coufal. Syna zaujal mikrofon: To je na čištění nosu?
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Slavia - Plzeň 1:0. Sešívaní zvládli poslední krok a slaví titul! Rozhodl Ševčík
Video se připravuje ...

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 7 2 69:12 85
2. Plzeň 35 23 7 5 68:24 76
3. Sparta 35 17 9 9 66:40 60
4. Jablonec 35 14 9 12 48:52 51
5. Liberec 35 15 6 14 55:51 51
6. Ostrava 35 12 11 12 47:43 47

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud