Jakub Dvořák
20. července 2020 • 10:42

Další Kozák do ligy? Teplice lákají mladého střelce ze Sparty

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden v dresu Sparty bojuje o korunu pro krále střelců v aktuálním ročníku FORTUNA:LIGY, o dvanáct let mladší jmenovec ji v rudých barvách získal v dorostenecké lize. Zatímco zkušenější Libor Kozák už během kariéry prošel Serií A či Premier League, devatenáctiletý Matyáš se do dospělého fotbalu teprve chystá. Bude to již v nové sezoně? „Máme o něho velký zájem,“ hlásí se z Teplic.



Žádné ověřené jméno. Sázka na devatenáctiletého útočníka ze strahovské akademie je riskantní tah. Jenže teplický trenér Stanislav Hejkal jej hodlá podstoupit. Mladého střelce si vyhlédl ve sparťanské mládeži. A nejen na něho udělal dojem.

Během podzimu nastřílel Matyáš Kozák v dorostenecké lize 21 branek, což nikdo netrumfl. Famózní výkon předvedl například proti Mladé Boleslavi, které nasypal sedm gólů. „Pak už se mě i soupeři ptali, kolikátý je to gól. Kluci v kabině z toho taky byli celí paf, že jsem dal vlastně dva hattricky. Sedm gólů se vám nepovede dát třeba za celou sezonu a já to dal za jeden zápas,“ usmíval se v rozhovoru pro klubový web.

Sparťan Matyáš Kozák během utkání CEE Cupu proti Palmeiras
Sparťan Matyáš Kozák během utkání CEE Cupu proti Palmeiras

Jenže útočníka, který na hřišti zaujme bleskovou rychlostí a precizním zakončením, zastavilo zranění nohy, které si přivodil na reprezentačním srazu. Podstoupil operaci a šestitýdenní rekonvalescenci. Nebýt zdravotních patálií a koronavirové pauzy, zřejmě by už dávno větral obrany v ČFL.

Už během podzimu si nahlas si říkal o šanci v B-týmu a tehdejší kouč Václav Kotal ho měl ve svých plánech. „Je považován za velký talent. Pro jaro jsem s ním počítal, ale je po operaci,“ litoval v lednu na startu zimní přípravy.

Matyáš Kozák 
Narozen: 4. května 2001 (19 let)
Bilance v dorostu Sparty
2017/18 4 zápasy/7 gólů
2018/19 7 zápasů/11 gólů
2019/20 9 zápasů/21 gólů

Přestože první zápas za třetiligovou rezervu si Kozák odbyl teprve v červnu, zájemci z nejvyšších pater se objevují. Mezi nejhlasitější patří Teplice. „Do našeho fotbalu by se náramně hodil. Navíc máme jen dva útočníky Mareše a Řezníčka. Kozák by tak plnil roli trojky, která může kdykoli naskočit a sbírat cenné zkušenosti,“ láká jej Hejkal na Stínadla.

Plusem pro Kozákovo případné vytížení je, že Severočeši volí rozestavení 3 – 5 – 2 a trenér často potřebuje vyčerpané hroťáky dostřídat. Už během jara si „skláři“ mládežnického reprezentanta oťukali při testech. Verdikt? Chceme ho.

Jenže to nebude zas snadné, jak se na první pohled zdá. Na Letné reflektují poptávku i odjinud, z ambicióznějších celků, než jsou Teplice. Sportovní úsek podle informací Sportu navíc není stoprocentně přesvědčený o tom, že je Kozák připravený skočit z dorostu přímo do ligy.

Kozákem však žlutomodrá chuť na sparťanské hráče nekončí. Hejkal by rád vyztužil levou stranu, jež od loňského odchodu Jana Kroba stále není dostatečně kvalitní. I proto vznesly Teplice požadavek na Matěje Polidara.

Dvacetiletý levonohý univerzál, jenž nyní hostuje v Příbrami, by mohl zastat post krajního obránce, záložníka a pod Pavlem Horváthem nastupuje u Litavky jako útočník. Ani v tomto případě však sportovního ředitele Štěpána Vachouška nečeká snadná práce.

FK Teplice Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud