Michal Kvasnica
31. prosince 2020 • 10:18

Podzim SFC: bez sebevědomí i útoku, případ Železník musí být poučením

Vstoupit do diskuse
2
  • Radost fotbalistů Opavy z branky v utkání proti Mladé BoleslaviRadost fotbalistů Opavy z branky v utkání proti Mladé BoleslaviFOTO: ČTK

    Situace Opavy je vážná, ale ještě ne bezradná. Fanouškům posledního týmu tabulky se šesti body dodávají naději dva zápasy k dobru a intenzivní shánění posil, o kterých server iSport.cz nedávno informoval. I s novými jmény je však třeba poučit se z podzimu a vyvarovat se opakujících se chyb. Podívejte se, co SFC v uplynulé půlsezoně ukázal a jaké jsou jeho vyhlídky do jara.

  • Bez dobré práce útočníků se nedá hrát

    Václav Juřena se v lize trefil naposledy v květnu a Slovák René Dedič je zase příliš křehký, na podzim zvládl jen 270 minut. S takovým „příspěvkem“ útočníků není divu, že Opava má spolu s předposlední Příbramí nejhorší ofenzivu v soutěži. Ani Polák Bartosz Pikul toho nenahrál tolik, aby mohl pořádně zaujmout. Byť bývá základem záchrany především pevná defenziva, bez produktivity a efektivity Slezanům body přibývat nebudou. Proto je pochopitelné, že by SFC rád z Rumunska přivedl svého bývalého střelce Tomáše Smolu či jabloneckého Tomáše Čvančaru.

    Sparta - Opava: Juřena napálil míč jen do boční sítě
    Video se připravuje ...

  • Sportovní úsek musí být maximálně efektivní

    Nový sportovní manažer Pavel Zavadil nemá čas ani prostor na experimentování, do výběru posil a skladby kádru na 22 tvrdých jarních zápasů se musí co nejvíce trefit. Klub vyhodil několik set tisíc korun za dohodu o předčasném ukončení smlouvy s Lukášem Železníkem, takže o to více je nyní pod tlakem, aby se podobné případy nestávaly. Navíc ani třímilionový letní přestup Lukáše Holíka zatím rozhodně nenaplňuje očekávání trenéra ani vedení, od jednoho z nejlepších hráčů minulé sezony druhé ligy se čekalo víc než bilance 1+1. Nicméně třeba neznámý Christ Tiéhi se povedl.

    Opava - Slavia: Tiéhi pálil po rohu, ale trefil jen blokujícího Masopusta
    Video se připravuje ...

  • Zvýšit sebevědomí a natrénovat penalty!

    Ach, to sebevědomí... Že je v opavské kabině tato vlastnost aktuálně na bodu mrazu, je známá věc. A logická. Souvisí s tím i neúspěšná exekuce posledních dvou pokutových kopů. Proti Baníku, který měl SFC na lopatě, selhal kapitán Jan Žídek a tým pak derby nezvládl. S Mladou Boleslaví měl zase tři body na kopačce Christ Tiéhi, jenž penaltu zahrával v nastavení. Ani on neproměnil a kouč Radoslav Kováč jen skrýval tvář v dlaních. Napumpovat do hráčů sebedůvěru, to bude jeho hlavní zimní úkol. Vždyť i do soubojů jeden na jednoho se pouštěl snad jen Karol Mondek.

    Opava - Baník: Laštůvka vychytal Žídkovu penaltu! Pokus k pravé tyči si pohlídal
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Zavadilova role už bude definitivně na Žídkovi

    Přesun matadora Pavla Zavadila ze hřiště do manažerské pozice znamená, že roli lídra kabiny definitivně přebírá Jan Žídek. Spolehlivý obránce a obrovský opavský srdcař udělá vše pro to, ať jeho milovaný klub nespadne zpátky do F:NL, ale aby se to povedlo, musejí se tahouny stát i další zkušení hráči. Jenže problém je v tom, že takových typů Slezané moc nemají, což se na frustraci realizačního týmu, Zavadila i Žídka několikrát projevilo. Že by na sebe vzal kromě nich někdo zodpovědnost přímo na place nebo rozproudil emoce? Nic takového. Ryzí charaktery chybějí.

    Opava - Baník: Žídek krátce před koncem hlavou srovnal na 1:1!
    Video se připravuje ...

  • Záchranářské boje si žádají i variantu B

    Sympatické na Opavě na podzim bylo, že se i v krizových chvílích snažila hrát kombinačně. Rukopis trenéra Radoslava Kováče je vidět, lze poznat, co po týmu chce: konstruktivní výstavbu odzadu, přečíslování na stranách, kde hru roztahují dva halvbeci, a následné dohrání akce přesnou finálkou do zakončení. To vše v rozestavení 3-5-2, popřípadě modifikaci 3-4-1-2 či 3-4-2-1. Škola Zdeňka Ščasného je zjevná, ale v průběhu podzimu byl SFC čím dál tím víc čitelný. Nabízel se přechod na systém s obrannou čtyřkou, zvlášť když na stoperu měl tým problém. Přijde varianta B?

    SESTŘIH: Liberec - Opava 2:0. Trefili se Rabušic a Kačaraba, chytal 16letý rekordman
    Video se připravuje ...

    SESTŘIH: Opava - Baník 1:2. Dramatický závěr derby! Hlavou rozhodl Svozil
    Video se připravuje ...

    SESTŘIH: Slovácko - Opava 3:1. Smršť v prvním poločase rozhodla
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud