Jonáš Bartoš
6. února 2021 • 12:10

Co (ne)víte o Vrbovi: zklamání v Baníku, debut 0:7 a podpora od ženy

Vstoupit do diskuse
5
  • Pavel Vrba je novým trenérem Sparty, co zažil v předchozích letech kariéry?Pavel Vrba je novým trenérem Sparty, co zažil v předchozích letech kariéry?FOTO: Koláž iSport.cz

    Pavel Vrba. Momentálně nejskloňovanější jméno v českém fotbalovém prostředí. Zkušený kouč se vrhl na další velkou misi, po úspěších v Plzni zkusí nastartovat Spartu. Na Letné jej čeká náročné prostředí, každý krok je pod drobnohledem veřejnosti. Co o 57letém kouči, který získal slávu na západě Čech, s reprezentací postoupil na EURO 2016 a vyzkoušel zahraniční mise v Rusku a v Bulharsku, možná nevíte?

  • Tvrdý, ale férový fotbalista

    Vrba má za sebou bohatou hráčskou kariéru, většinu času plnil roli důrazného obránce. Tvrdého, ale férového, nešlo o žádného zákeřňáka. Zahrál si první i druhou ligu, jako mládežnický reprezentant se probojoval do nominace na mistrovství světa do dvaceti let v roce 1983. Nicméně takovou kariéru, do níž se později vypracoval v roli trenéra, přímo na trávníku i vinou zdravotních problémů neudělal.

    „Pavel před příchodem do Havířova sice hrál první ligu, ale nebyl to žádný lumen a velký technik, který by sekal finty na počkání. Zato byl urostlý, měl velkou vůli a ctižádost. Zkrátka úporný borec,“ vyprávěl před sedmi lety pro Sport Magazín Josef Kolečko, který Vrbu v Havířově ve druhé lize trénoval.

  • Zklamání z konce v Baníku

    Víc než aktivní kariéra Vrbu chytla následná trenérská dráha. Po skončení s hraním si ale nemohl vyskakovat. „Už jsem přemýšlel i o tom, že nastoupím v Havířově na šachtu, ale naštěstí se ozval Baník Ostrava. Měl jsem trenérskou licenci, takže mi nabídli, jestli chci dělat u mládeže,“ vzpomínal Vrba na složité období, kdy se s manželkou a dvěma dcerami tísnil v malém dvoupokojovém bytě.

    Baník ho vystřelil směrem k trenérskému výsluní. Práce u mládeže ho nadchla, vystudoval potřebné licence, zvyšoval dovednosti hráčů a vykazoval výborné výsledky. Postupně povýšil na asistenta u prvního týmu, áčko vedl na jaře 2003 krátce i jako hlavní trenér. Jeho debut je spojený s debaklem 0:7 na Slavii. Celkem odkoučoval pět zápasů a získal osm bodů.

    Na podzim se vrátil do role asistenta a v sezoně 2003/04 slavil po boku Františka Komňackého zatím poslední titul Baníku. Vrbův podíl na něm nešlo bagatelizovat, už tehdy se výrazně podílel na řízení tréninků a do hráčů vštěpoval svůj pověstný útočný styl.

    Ovšem zaslouženého ocenění se nedočkal. Vedení ho naopak na podzim 2004 i s Komňackým odvolalo a trenér na doporučení svého staršího kolegy zamířil na Slovensko. Přes Púchov a Žilinu se později dostal do Plzně, kde zažil největší úspěchy. 

  • Střežené soukromí, podpora od manželky

    Na rodinu nedá dopustit, zakládá si na pevných vztazích a domácí pohodě. Soukromí si pečlivě střeží, rozhovory poskytuje téměř výhradně o fotbale. V rodném Přerově se pak ve volných chvílích vždy moc rád schází s nejbližšími příbuznými a tráví zde volné chvíle.

    Je hrdým otcem dvou dcer, dokonce už i dědečkem. Starší Kateřina (33) pracuje jako dentistka, mladší Natálie (29) vystudovala logopedii. Obě žijí v Praze, tudíž k nim má trenér z nového angažmá na Letné velmi blízko. Největší oporu má v manželce Haně, která jej velmi často doprovází i přímo na zápasy. Nebyla s ním na angažmá v Bulharsku, kde fungoval český trenérský štáb bez rodin. V roce plném karantén a covidových restrikcí to pro všechny bylo velmi náročné.

  • Zvracení před zápasy

    Především v Plzni na něj rostl tlak, zažil zde zápasy o tituly i o obrovské peníze v Lize mistrů. Jako hlavní trenér českého nároďáku vybojoval postup na EURO a vedl týmu přímo na turnaji, kde se jeho mužstvu bohužel nepodařilo postoupit z těžké skupiny přes Španělsko, Chorvatsko a Turecko. Ačkoliv zažil velkých duelů desítky, jsou pro jeho organismus ohromnou zátěží. Dokonce se stává, že před důležitou bitvou Vrba odbíhá na toaletu a zvrací.

    Naopak když se klíčový zápas podaří, dokáže se odvázat. Po postupech Plzně do Ligy mistrů nebo na EURO s reprezentací metal kotouly před fanoušky, po prvním titulu na západě Čech se nechal ostříhat do hola. V soukromí dokáže být výborným společníkem, nikoliv nevrlým mužem na tiskovkách, kde se škorpil s kritickými novináři.

  • Sám vede tréninky

    Kolem velkých týmů se v dnešním fotbale pohybují početné štáby, spousty specialistů. Hlavní trenér kolikrát jen pozoruje cvrkot při naplánovaných jednotkách zpovzdálí, jednotlivá cvičení nechává na asistentech. Vrba ale je odlišný typ, přímou akci v tréninku miluje. Třeba v Plzni běžně nechával na kondičním trenérovi a asistentovi rozcvičku, následně ale rázně foukl do píšťalky a osobně dirigoval další dění na trávníku. Někdy i sám bere do rukou kužely a tréninkové pomůcky, aby chystal cvičení, je co nejvíc v akci přímo s hráči.

    Během angažmá u reprezentace mu tréninkové jednotky u týmu hodně chyběly. Když měl mužstvo několikrát za rok na povel, práci s hráči si nesmírně užíval a chtěl využít maximum času na trávníku. Před evropským šampionátem 2016 připravil náročné soustředění, po němž se hráči na konci sezony možná až příliš vyšťavili.

    Ani na Spartě nebude jiný, což je znát od prvních tréninků. Hned na úvodní jednotce dirigoval nové svěřence, rád sám chystá poměrně náročná cvičení, nechává překreslovat hřiště do různých zón. Vše s důrazem na ofenzivní činnost, především hru po zemi, kterou vyžaduje už od stoperů.

    První Vrbův trénink s fotbalisty Sparty: Volně vyťapejte šest šířek, ano?
    Video se připravuje ...

  • Plzni pomohl vydělat přes miliardu

    „Jsem rád, že je trenér Vrba koučem Sparty, protože ví, jak vyhrát a my vyhrávat chceme,“ zdůraznil na tiskové konferenci k angažování nového trenéra sportovní ředitel letenského týmu Tomáš Rosický. Někdejší reprezentační kapitán spoléhá na Vrbovu úspěšnou auru, s níž v Plzni získal tři tituly a třikrát si zahrál hlavní fázi Ligy mistrů.

    Klubu v úspěšných letech pomohl vydělat ohromné peníze. V první éře (2008 – 2013) získala Plzeň za účast v pohárech přes 713 milionů, ve druhém Vrbově období (2017 – 2019) šlo téměř o miliardu korun. Viktoria také prodala tři hráče za sumu přesahující sto milionů korun (Darida 150 milionů, Hrošovský 130 milionů a Krmenčík 169 milionů).

Vstoupit do diskuse
5

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud