10. dubna 2021 • 04:40

TOP 10 derby „S“: spor o gól, 50 faulů, bengál na Strahově i přestřelka

Autor: har
Vstoupit do diskuse
2
  • Která derby v historii byla ta NEJ?Která derby v historii byla ta NEJ?FOTO: koláž iSport.cz

    V neděli je na programu už 298. derby pražských „S“! Nejslavnější souboj českého fotbalu má pestrou historii a nabídl spousty nezapomenutelných bitev. Vybrali jsme 10 zápasů Sparty proti Slavii, které jsou úplně NEJ. Nejinfarktovější, nejsledovanější, nejtvrdší i nejkontroverznější... A vzpomenete si, kdy jeden rival zničil druhého nejsuverénnějším způsobem?

  • NEJSYMBOLIČTĚJŠÍ

    29. 3. 1896

    Sparta - Slavia 0:0

    Hned první souboj v historii udal ráz obrovské rivalitě. Mohl za to gól, který vstřelila Sparta. Rozhodčí Josef Rössler Ořovský branku na Císařské louce uznal, jenže podle tehdejších pravidel ji museli po závěrečném hvizdu schválit oba kapitáni. A slávistická strana se postavila proti. Neobešlo se to bez hádky, leč utkání skončilo remízou. Sparťané prahli po vendetě, a tak vyzývali červenobílé k dalšímu střetu. Marně. Dočkali se až na podzim 1907. Tentokrát góly padly a platily, takže vznikla plichta 2:2.

  • NEJTVRDŠÍ

    27. 9. 1931

    Sparta - Slavia 3:1
    Branky: Braine, Podrazil, Haftl - Joska

    Že se v derby na hřišti jiskří, je normální. Ale tohle finále Středočeského poháru bylo extrém. Největší práci při něm a po něm měli lékaři. Důkazem budiž pohled na následující bilanci: 50 faulů, 5 výronů kotníku, 1 otřes mozku a 1 zlomená noha. Právě kvůli zlomenině podali slávisté trestní oznámení, ovšem vzápětí ho stáhli. Utkání se paradoxně hrálo ve prospěch Úrazového fondu. Nemilosrdná řež do něj nakonec vynesla 158 tisíc korun. Rozdmýchaný požár mezi rivaly uhasila až písemná dohoda o smíru, uzavřená v roce 1932.

  • NEJSLEDOVANĚJŠÍ

    4. 9. 1965

    Sparta - Slavia 2:2
    Branky: 24. Mráz, 79. Pospíchal - 10. Píša, 60. F. Veselý

    Na pražský Strahov, největší stadion v zemi, dorazilo rekordních 50 tisíc fanoušků. Do hlediště dojel i slávistický příznivec Pacák, kterého ze Smržovky přivezl na trakaři za 9 dní sparťan Pavlíček. Ten totiž prohrál sázku, neboť tvrdil, že červenobílí nepostoupí do první ligy. Ovšem oni se vrátili mezi elitu, a velkého rudého favorita zaskočili. Kramerius, Kvašňák, Táborský, Mašek a spol. měli soupeře rozdrtit, jenže ještě 11 minut před koncem prohrávali. Pak Pospíchal aspoň srovnal na 2:2.

  • NEJBLÁZNIVĚJŠÍ

    16. 3. 2001

    Sparta - Slavia 4:4
    Branky: 8. Jarošík, 40. Kincl, 60. Obajdin, 82. Holub – 52., 58. a 75. Kuka, 90. Kuchař

    Tahle přestřelka neměla chybu. Na zaplněném letenském stadionu vzdali fanoušci nejdřív hold Andreji Kvašňákovi, který se stal Sparťanem století. Pak se ani on nestačil divit, co se na trávníku děje. Padlo osm gólů, nejvíc v derby samostatné české ligy. Ve slávistické sestavě exceloval ostrostřelec Pavel Kuka, autor čistého hattricku. Sparťané třikrát vedli, v poločase 2:0, pak 3:2 a ještě v poslední minutě 4:3. Jenže slávisté udeřili z poslední akce zápasu střídajícím Tomášem Kuchařem a bláznivý výsledek byl na světě.

    Andrej Kvašňák se stal Sparťanem století a pak se v derby děly věci...Foto Archiv Sportu

  • NEJINFARKTOVĚJŠÍ

    7. 4. 1995

    Slavia - Sparta 0:1
    Branka: 90. Nedvěd

    Slavia měla před rivalem pětibodový náskok. Pokud Sparta ještě chtěla zaútočit na titul, musela vyhrát. Hosté vytasili překvapivý trumf se jménem Jozef Chovanec. Letenský kapitán dělal v té době už půl roku v klubu sportovního manažera. Sázka na risk vyšla. Slávisté byli zjevně vykolejení. V 68. minutě se musel po druhé žluté kartě poroučet z trávníku stoper Jan Suchopárek a sparťané přesilovku využili pár desítek vteřin před závěrečným hvizdem. Postaral se o to výstavní bombou z otočky do šibenice Pavel Nedvěd. Euforie z Edenu sparťany katapultovala k titulu.

    Pavel Nedvěd slaví trefu v derbyFoto Archiv Sportu

  • NEJSUVERÉNNĚJŠÍ

    6. 5. 2000

    Sparta - Slavia 5:1
    Branky: 21. a 32. Lokvenc, 34. Gabriel, 53. Baranek, 67. J. Novotný - 19. Dostálek

    Pro vítěze bylo derby krokem do ráje - po výhře 5:1 totiž zároveň slavili dvě kola před koncem ligy zisk královské koruny. Nejprve se však orosili, neboť po dvaceti minutách jim Richard Dostálek nadělil něco do sítě. Sparťané to vzali jako budíček a poté už na hřišti existovali jen oni. Určitě jim pomohlo brzké vyrovnání kanonýra Lokvence okamžitě po rozehrání ze středového kruhu. Hosté od té chvíle jen zoufale bránili a nemít v bráně famózního Radka Černého, odjížděli by z Letné s ještě větším výpraskem.

    Souboj Vratislava Lokvence s Petrem Vlčkem v derby, ve kterém Sparta přejela SlaviiFoto Archiv Sportu

  • NEJBIZARNĚJŠÍ

    8. 11. 1999

    Slavia - Sparta 2:1
    Branky
    : 15. Horváth, 85. Vágner - 63. P. Novotný

    Poslední derby ve starém Edenu si nenechalo ujít přes 13 tisíc diváků. Na dřevěné tribuně se to hemžilo skauty velkých evropských klubů, kteří byli zvědaví na genialitu sparťanského mladíčka Tomáše Rosického. Ale pozornost se záhy přesunula na jiné aktéry. V prvním poločase totiž šli do skluzu vzájemně spoluhráči Petr Gabriel a Vladimír Labant. Slovenský obránce po nešťastném střetu utrpěl zlomeninu nohy a už se nikdy nevrátil do někdejší formy, byť poté stihl přestup do West Hamu.

    Pavel Horváth vstřelil gól v nejbizarnějším derby historieFoto Archiv Sportu

  • NEJKONTROVERZNĚJŠÍ

    9. 9. 1995

    Slavia - Sparta 0:2
    Branky: 48. Suchopárek vlastní, 54. Lokvenc

    Ani ne půl roku po Nedvědově hřebíčku přišlo další nezapomenutelné derby. Do hlavní role se obsadil sudí Pavlín Jirků. Ten se věčně se usmíval, stíhal při zápase vykládat fóry, jednou dal dokonce žlutou kartu psovi. Jenže to odpoledne se kníratý mušketýr změnil v popravčího. Domácí si stěžovali, že jim populární sudí, přezdívaný Paša, upřel tři penalty. Po prohře požadovali pro arbitra doživotní distanc. Komise rozhodčích mu udělila trest na 6 utkání. Jirků se později hájil tím, že šlo o jediný nepovedený zápas v jeho kariéře.

    Rozhodčí Pavlín Jirků (uprostřed)Foto Archiv Sportu

  • NEJÚDERNĚJŠÍ

    22. 4. 1988

    Sparta - Slavia 5:0
    Branky
    : 60. a 70. Skuhravý, 74. a 88. Griga, 79. Lavička

    Suverénní letenský tým spěchal pod vedením legendárního trenéra Václava Ježka za obhajobou titulu. Jozef Chovanec na začátku zahodil penaltu a pak se dlouho čekalo na góly. V závěrečné půlhodině se však roztočila nevídaná sparťanská smršť: 5 branek za pouhých 28 minut! Dvakrát se trefil drzý mladík Tomáš Skuhravý, dvakrát jeho parťák z útoku Stanislav Griga a pojistku přidal Vítězslav Lavička. Slávisté byli zoufale potupeni, naopak sparťani věděli, že ligové prvenství už jim sotva unikne.

    Stanislav Griga v dresu SpartyFoto Archiv Sportu

  • NEJTŘASKAVĚJŠÍ

    31. 3. 2008

    Slavia - Sparta 1:1
    Branky: 58. Kalivoda - 73. M. Kadlec

    Bitvy pražských „S“ vždycky provází napětí na tribunách, ale bengál při posledním derby na Strahově byl za hranou. Vyloučení domácího Davida Kalivody po druhé žluté kartě za svlečení dresu při gólové oslavě posloužilo jako záminka ke vzniku mohutných nepokojů v hledišti. Utkání bylo několikrát přerušeno. Na plochu létaly sedačky, jeden fanoušek se proběhl po hřišti… Z výtržnosti bylo obviněno 21 sparťanských a slávistických chuligánů. Celková škoda činila půl milionu korun, 500 sedaček bylo vytržených, jednoho policistu dýmovnice popálila v obličeji.

    Poslední derby na Strahově muselo být několikrát přerušenoFoto Archiv Sportu

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud