Jakub Dvořák
Premium
12. května 2021 • 16:30

Analytik o úpadku Dukly, flopu Sparty i kauze Plavšič: Bude to trefa!

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl u toho, když se Dukla rozhodla změnit směr. Svůj osud svěřila do rukou trenéra Romana Skuhravého a datový analytik Jurij Dinaburskij byl jeho pravou rukou. Po třech letech však v klubu skončil. „Chtěl jsem se vydat trochu jinou cestou,“ vysvětluje, proč kývnul na nabídku společnosti 11Hacks, jež spolupracuje například s Legií Varšava či Viktorií Plzeň. Jak nahlíží na úpadek dejvického klubu a co podle něho dodá Srdjan Plavšič kádru Slavie?



Sestup, překažená baráž koronavirem a do třetice propastní rozdíl oproti postupujícímu Hradci Králové. To není zrovna dobrá vizitka pro Duklu, jež na jaře 2019 avizovala, že jí pád z FORTUNA:LIGY pomůže. Nestalo se. I když bývalý asistent trenéra a analytik v jedné osobě Jurij Dinaburskij s takovým tvrzení ne zcela souhlasí.

Jak proběhl konec v Dukle?
„Mě z klubu nikdo nevyhazoval, naopak mi byla nabídnuta role asistenta u nového trenéra Bohuslava Pilného, já se však rozhodl po třech letech skončit a jít trochu jinou cestou. Dlouho mě na full-time lanařili kluci z 11Hacks, tak jsem neváhal.“

Nečekali jste, že společné angažmá s Romanem Skuhravým dopadne lépe?
„Rozhodně jsme chtěli mít lepší výsledky, možná i z toho plyne část mojí frustrace, protože jsme opravdu hodně pracovali, abychom byli lepší, ale bohužel, musíme přiznat, že sportovní úspěch jsme neměli. Neřekl bych však, že naše práce byla neúspěšná. V Česku je hrozně málo klubů, které chtějí vychovávat hráče a prodávat je. V tom jsme v Dukle odvedli kus práce. Když spočítám přestupy za poslední tři roky, vychovali jsme spoustu hráčů pro první ligu. Samuela Dancáka jsme vytáhli z Radotína ve třetí lize, kde ho nikdo nechtěl. Dnes hraje ligu za Mladou Boleslav.“

Starší generace bývalých hráčů s Ladislavem Vízkem vám vyčítala, že potápíte úspěšnou značku. Lidé koukali na vaši práci skrz prsty. Především poté, co jste na jaře 2019 neuhnuli ze své cesty, stálo vás to záchranu v lize a Karviná se účelným fotbalem zachránila. Neudělali byste zpětně něco jinak?
„Když jsme do klubu přicházeli, měla Dukla za sebou sedm proher v řadě. Žádný klub se s takovými výsledky nikdy předtím nezachránil. Primárně jsme chtěli zlepšit výsledky. V zimě jsme se rozhodli pro změnu. Se sportovním ředitelem a majitelem jsme se shodli, že chceme nastavit dlouhodobou strategii, která bude vychovávat zajímavé hráče pro první ligu.“

Vyjádření Bohumila Pauknera, předsedy představenstva Dukly Praha

V deníku Sport byl publikován dvoustránkový rozhovor s bývalým asistentem trenéra Dukly Praha Jurijem Dinaburským. Protože v rozhovoru i článku samotném se objevila řada zavádějících, nebo přímo nepravdivých informací, cítím se být povinen na ně reagovat a uvést je na pravou míru.

Především Dukla nikdy neavizovala, že ji pád z FORTUNA:LIGY pomůže, jak uvádí v úvodu článku fotbalový expert deníku Sport Jakub Dvořák. Právě naopak, celou dobu mobilizoval klub zdroje k záchraně. Celková výše rozpočtu v sestupové sezoně 2018/2019 přesáhla 100 milionů Kč a byla tak nejvyšší v moderní historii klubu a zcela nepochybně vyšší než u řady klubů, které v první fotbalové lize setrvaly. Pan Jakub Dvořák si zřejmě spletl názor trenéra Skuhravého, vyslovený po sestupu v souvislosti s Karvinou, s názorem Dukly. Za trenérův nešťastný výrok jsem se osobně sportovnímu řediteli Karviné, panu Lubomíru Vlkovi, omluvil.

Samuela Dancáka nebylo třeba z Radotína tahat. Byl v Dukle od roku 2016 a o jeho talentu se vědělo. Na soupisce A mužstva figuroval už pro sezonu 2017/2018, tedy v devatenácti letech. Do Radotína šel na hostování, aby měl herní vytížení, a z něj se opět v lednu 2019 do Dukly vracel.

Jurij Dinaburskij dále píše, že když přicházeli do klubu, měla Dukla na kontě 7 proher, se kterými se nikdo před tím nezachránil. Poněkud pozapomněl, že u těch sedmi porážek už jako člen realizačního týmu byl, protože pro Duklu začal pracovat od počátku července 2018, tedy za trenéra Drska a tudíž ještě před zahájením oné neslavné série. V této souvislosti je třeba připomenout, že s nástupem nového hlavního trenéra, Romana Skuhravého, přišli dva mimořádně kvalitní, velezkušení stopeři, Raspopović a Ďurica, aby zpevnili střed obrany. Nebylo to levné, ale sám hlavní trenér o nich v pořadu Dohráno prohlásil, že jsou nejlepší v lize. To je další důkaz, jak se klub snažil nevyšší soutěž zachránit a realizačnímu týmu pomoci. Ve světle této skutečnosti se jakékoli tvrzení o tom, že sestup Dukle pomůže, jeví jako blábol.

Závěrem bych chtěl říci, že pracuji ve funkci předsedy představenstva FK Dukla Praha, a.s. už téměř 6 let a o příčinách pádu Dukly do druholigového průměru bych mohl napsat knihu. Je jich mnoho a každý z nás, kdo se na vedení Dukly od roku 2007 jakkoli podílel či pro ni v nějaké formě pracoval, a platí to samozřejmě i o hráčích a realizačních týmech posledních pěti – šesti let, na tom nese svůj podíl. Jen míra či velikost toho podílu se diametrálně různí.

I kdyby vás to v důsledku stálo prvoligovou příslušnost?
„Dlouhodobá koncepce je v Česku hodně pomíjená. Kluby se většinou chtějí především udržet v první lize, protože inkasují víc peněz od sponzorů a za televizní práva. Dává to logiku, nicméně pak nenajdete mimo elitu klub, který by si dokázal na svoje fungování sám vydělávat prodejem hráčů.“

Takže Dukla dobrovolně slevila ze svých ambic?
„Ambice jsou stejné, jen jsme chtěli jít jinou cestou než neustále zalepování chyb chybou a řešení problémů. Chtěli jsme dosahovat úspěchů. Přece platí, že pokud nastavíme koncepci, ve které budou hráči tvrdě pracovat, budou se zlepšovat, automaticky to přece přinese i týmový úspěch. Že jdeme dobrou cestou, se ukázalo krátce po sestupu, kdy byl enormní zájem o téměř všechny naše hráče.“

Návrat do ligy se však o rok později nekonal. Kde byla chyba?
„Nebýt zásahu koronavirové krize, kdy se druhá liga nedohrála dle regulí, dostali bychom se do baráže o postup.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud