Radek Špryňar
12. května 2021 • 05:00

Bílek proti Spartě: Ve hře okamžitá změna. Kdo obsadí klíčové pozice?

Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

S novým strategickým plánem nastoupí Viktoria do dnešní pečlivě sledované konfrontace se Spartou. Už se nebude tolik orientovat na výrazné držení míče, trpělivou kombinaci a rozvážné hledání děr v soupeřově defenzivě. Je jisté, že nový realizační štáb vedený Michalem Bílkem vsadí na odlišné taktické zbraně, než bylo zvykem za odvolaného Adriana Guľy. Podle některých indicií šestapadesátiletý trenér velmi vážně zvažuje, že ladem nechá konzervativní šablonu a okamžitě zásadně změní rozestavení.



Správně, Bílek si pohrává s variantou, že na Letné vyšle své nové podřízené do akce v rozestavení se třemi stopery. Pro kouče nic neobvyklého. Takhle svoji fotbalovou filozofii prezentoval ve Zlíně i v mnoha duelech během nedávného kazachstánského dobrodružství. Pro Viktorii je to ale velká novinka!

Plzeň se dosud přísně držela čtyřhlavé defenzivní linie. Hrála tak v obou érách Pavla Vrby, stejný přístup vyznával také slovenský kouč Adrian Guľa. Ani další trenéři, kteří neměli v klubu tak dlouhou životnost, z tradiční šablony nevystoupili.

Nový mozek strategických operací na západě Čech by podle některých zdrojů měl dnes proti Spartě použít rozestavení 3-5-2. Jak by to v praxi mohlo vypadat?

Vzhledem k tomu, že zdravotně je v pořádku Lukáš Hejda, nemusí Bílek příliš přemýšlet nad složením stoperského tria. Zprava by práci zastal Filip Kaša, momentálně stoper s nejlepší formou. Uprostřed by vše dispečersky řídil právě Hejda a na levý kraj by se postavil výkonnostně nestálý a hojně kritizovaný Jakub Brabec.

Dalším důležitým bodem jsou halvbeci. V tomto systému mají zásadní roli. Je bezpodmínečně nutné, aby na této pozici hráli borci dokonale fyzicky připravení, rychlostně i vytrvalostně na výši. Charakteristiku absolutně splňuje Milan Havel, jemuž nedělá problémy se v závěrečných minutách opřít do podrážek a podstoupit šedesátimetrový sprint. Proto právě on by mohl být ideální variantou na pravou stranu. Kdo připadá v úvahu vlevo? Škrtněme si veterána Davida Limberského. Je zraněný. Pokud by byl v pořádku, mnohem více mu seděla pozice stopera. V úvahu určitě připadá zimní posila Šimon Falta, ale vzhledem k lepší práci do obrany může Bílek spíše ukázat na běžecky solidního Matěje Hybše.

Střed zálohy by příliš nezměnil. Vyautovaný je zraněný Pavel Bucha, jistotou je Lukáš Kalvach s Alešem Čermákem. K nim se hodí buď Pavel Šulc, či Miroslav Káčer. Pak zbývá sestavit agresivní útok. Pokud nebude zdravotně limitovaný Jean-David Beauguel, půjde do akce. O pozornost si jistě říká i Zdeněk Ondrášek. Těžko naskočí pospolu. Proto může být variantou Lukáš Matějka, případně Šulc, jehož však sráží špatné chování v koncovce. Nezapomínejme ani na Jana Kopice, to může být tajný trumf.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
12

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud