Jan Vacek
25. července 2021 • 12:55

Kontroverzní momenty ze Sparty: Penalta ano, za co měla přijít červená?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
38
  • Video se připravuje ...

    Pět branek, spousta dalších šancí, zápas nahoru dolů. Sparta s Olomoucí (3:2) vysekly v sobotu večer na Letné reklamu na fotbal. Třaskavý mač prvního kola FORTUNA:LIGY ale taky přinesl celou řadu kontroverzních momentů. Deník Sport čtyři nejzásadnější rozebral a připojil k nim svůj pohled.

  • Štetinův oranžový skluz

    8. minuta

    Lukáš Štetina pro ostrý zákrok nejde daleko, to se o něm dobře ví. V úvodu utkání se Sigmou se ale vydal možná až za hranu. Pronikajícího Jakuba Matouška totiž sestřelil zcela nevybíravě. Navíc v situaci, kdy se křídelník Olomouce už už tlačil do vyložené šance. Rozhodčí Pavel Orel vytáhl pouze žlutou kartu, následně situaci konzultoval s kolegou u VAR. (Jiří Adam) „Nebyly naplněny všechny atributy pro zjevnou brankovou příležitost. Šlo o rychlost a směr míče, který směřoval k rohovému praporku. Jelikož jde o zásadní rozhodnutí, VAR situace kontroloval. Já mu ji popsal a on se s naším rozhodnutím na hřišti ztotožnil,“ vysvětlil sudí.

    Názor Sportu:

    Sparťanský stoper může být za žlutou kartu rád, jeho nebezpečný skluz byl minimálně oranžový. Pokud by rozhodčí poslal Štetinu do sprchy, nikdo by se nemohl divit. Zkušený bek šel do velkého rizika.

    Sparta - Olomouc: Štetinovy saně na Matouška, stoper Letenských vyvázl se žlutou
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Penalta na Höjera

    11. minuta

    Moment, který vzbudil asi největší vášně. Casper Höjer si na hraně šestnáctky zasekl balon, hostující obránce Ondřej Zmrzlý ho poslal k zemi. Došlo k faulu uvnitř nebo mimo pokutové území? „Diskutabilní penalta. Sice jsem záznam ještě neviděl, ale většina okolí se shoduje, že to bylo mimo vápno,“ uvedl olomoucký trenér Václav Jílek. Sudí Orel si ovšem za penaltovým rozhodnutím stojí. „Upřímně, z mého pohledu, kde jsem stál, jsem si nebyl jistý nejen místem přestupku, ale jestli o přestupek vůbec šlo. V tom mi pomohl asistent, který mě upozornil, že hostující hráč šlápl soupeři na nohu. VAR to kontroloval a ztotožnil se s naším verdiktem, že ke šlápnutí došlo ve vápně,“ vysvětlil.

    Názor Sportu:

    Správně odpískaný pokutový kop. K prvnímu kontaktu sice došlo mimo pokutové území, posuzuje se ovšem těžší přestupek. A k němu už došlo ve vápně, kdy Zmrzlý došlápl na Höjerovu nohu.

    Sparta - Olomouc: Zmrzlý nedovoleně zastavil Höjera už ve vápně, penalta!
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Prošlápnutí Hložka

    40. minuta

    Moment, který zůstal během zápasu tak trochu v ústranní. Hostující Matoušek u postranní čáry odehrával balon, napadající Adam Hložek ho však skluzem zblokoval. Matoušek se mohl ležícímu protihráči vyhnout, místo toho viditelně dupl na Hložkovo stehno. Úmysl? To asi ví pouze olomoucký fotbalista, který ihned po svém zákroku zvedal ruce v omluvné gesto. Rozhodčí Orel přímo v utkání na inkriminovanou situaci vůbec nereagoval, nepřišel ani žádný podnět ze strany kolegy u videa. Pokračovalo se ve hře, jako by nic. Možná i proto, že Hložek nepředvedl teatrální gesto, a nedožadoval se trestu.

    Názor Sportu:

    Surová hra, tedy červená karta. Hlavní odpovědnost jde za VARem, který měl sudího na ploše upozornit. Podobný zákrok, který loni ve finále poháru udělal Frýdek na Malínského. Tenkrát sudí Královec udělil jen žlutou kartu, po zápase uznal chybu. Komise rozhodčích mu ji vytkla, měl Frýdka vyloučit.

    Sparta - Olomouc: Matoušek ve vápně odstavil Peška, pak stoupl na Hložkovo stehno
    Video se připravuje ...

  • Sestřel Karabce

    84. minuta

    V momentě, kdy už Sparta vedla 3:1, došlo k dalšímu nevybíravému zákroku. A hlavně zbytečnému. Hanácký záložník Jan Sedlák vletěl do Adama Karabce jako utržený vagón a skluzem ho nekompromisně sestřelil. Následně vznikla mela, protože se sparťané vydali mladého spoluhráče bránit. Rozhodčí Orel klidnil vášně salvou žlutých karet, vyfasoval jí i původce celé situace. Ze strany šestadvacetiletého hráče Sigmy šlo o zcela zbytečný zákrok, který si rozhodně mohl odpustit.

    Názor Sportu:

    Pokud bychom přistoupili na tezi, že žlutá pro Štetinu byla dostatečným trestem, můžeme to stáhnout i na tenhle případ. Sedlákův zákrok však byl rovněž těžce na hraně a zaváněl vyloučením.

    Sparta - Olomouc: Sedlák z frustrace sestřelil Karabce, pořádná strkanice!
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
38

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud