Michal Kvasnica
24. ledna 2022 • 13:19

Baník čeká na Takácse, Azeveda už nechce. Co zraněný Tetour?

Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Na Tipsport ligu nominoval béčko, až v Turecku ukázal Baník elitní výběr. Byly z toho dvě výhry (nad Kisvárdou a Wislou Krakov), remíza (s Chimki Moskva) a porážka (Lechem Poznaň). Jak se Ostravští v Beleku prezentovali a co za změny se v klubu za poslední dva týdny udály? Přinášíme souhrn toho nejdůležitějšího před nedělní generálkou v Edenu proti Slavii.

  • Útok ve formě

    Celkem třináct gólů nasázelo na podzim útočné duo Ladislav Almási (8) a Jiří Klíma (5). A dle přípravných zápasů nic nenasvědčuje tomu, že by vytáhlí forvardi měli v produktivitě uvadat. Almási i Klíma odehráli v Turecku každý dva zápasy a oba se dvakrát trefili. Slovenský reprezentant zužitkoval dobrý výběr místa a pracovitost proti Wisle Krakov, Čech rozvlnil síť Poznaně i Chimki Moskva, navíc vybojoval penaltu. Kvalita na hrotu by měla být velkou silou Baníku. Klub navíc stále pokukuje po jednadvacetiletém Mateji Trusovi z Michalovců.

    2/2: Almási i Klíma odehráli dva zápasy a vstřelili dva góly.

    TOP 10 gólů Baníku za podzim: Fleischmanův dělobuch i Kaločovo torpédo
    Video se připravuje ...

  • Trpělivost skončila

    Osm let je Carlos De Azevedo hráčem Ostravy, s roční pauzou v druholigovém francouzském FC Paříž strávil v Baníku celou dobu. Přestože už v minulosti byl rozchod několikrát blízko, vždycky nakonec FCB vyměkl a nabídl problémovému Brazilci novou smlouvu. Pořád dokola. Teď se nicméně blíží konec. Kontrakt sice Azevedovi na Bazalech vyprší až v létě, ale podle informací iSport.cz jej Baník už nyní nabízí na trhu, aby se jej rychle zbavil a dostal za něj aspoň nějaké odstupné. Důvodem jsou opakující se problémy s disciplínou a životosprávou profesionála.

    2+1: Brazilcova podzimní ligová bilance gólů a asistencí.

    Ondřej Čelůstka a Carlos De Azevedo v hlavičkovém soubojiFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Střed v problémech

    Jedinou komplikací v přípravě Slezanů je zranění Daniela Tetoura, jenž se z Antalye předčasně odletěl léčit domů. Když ze zdravotních důvodů odstoupil ze zápasu s Wislou už po poločase i Tetourův přímý náhradník Lukáš Budínský, fanoušci Baníku se zalekli. Situace středních záložníků nakonec ovšem není tak vážná. Budínský byl „jen“ otřesen a Tetour by se po malé trhlině v úponu svalu mohl do plné zátěže zapojit v příštím týdnu před startem ligy, což je pro kouče vzhledem k enormnímu vlivu na výstavbu hry a propojení defenzivy s ofenzivou potěšující zpráva.

    Další alternativy do středu pole: Filip Kaloč, Jiří Boula, Matěj Šín.

    Ostravský záložník Daniel Tetour normálně patří k pilířům hry BaníkuFoto ČTK / Ožana Jaroslav

  • Kdo rozběhá ofenzivu?

    Baník bude na jaře chtě nechtě jiný. Yira Sor byl tak specifickým fotbalistou, že nahradit nejrychlejšího z rychlých, jak Nigerijce nazval kouč Jindřich Trpišovský, nelze. V „tureckých“ zápasech bylo vidět, že Slezanům občas chybějí náběhy, trhání soupeřovy obrany, moment překvapení. Není se čemu divit, oproti Sorovi jsou současná ostravská křídla typologicky odlišná. Žádají si míče více do nohy než do prostoru. Šimon Falta, Arťom Koncevoj, Ubong Ekpai či Petr Jaroň však přinesou Baníku zase jiné atributy. Na realizáku je, aby si na ně tým rychle zvykl.

    181: Počet podzimních ligových minut Šimona Falty v Plzni.

    Yira Sor už je ve Slavii Yira Sor už je ve SlaviiFoto Profimedia.cz

  • Pokorný v kleštích

    Byť některé zimní posily evokovaly dojem, že Baník začne pilovat herní schéma se třemi stopery, zatím to ani jednou nevyzkoušel. Což například Jakubu Pokornému cestu do sestavy neotvírá, tudíž je logické, že by chtěl odejít na jarní hostování, kde by zase pravidelně nastupoval. To se mu však možná povede jen za předpokladu, že ze Slavie ještě v únoru přijde rekonvalescent Ladislav Takács, či Alexander Mojžíš z Ružomberoku. Případně oba. Trenér Ondřej Smetana o defenzivní univerzály stojí. Pokud nedorazí, Pokorný zůstane. A Ostravští se T+M pokusí získat třeba v létě.

    2: Počet ligových zápasů Ladislava Takácse na podzim ve Slavii.

    Ladislav TakácsFoto Pavel Mazáč / Sport

    FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud