Radek Špryňar
19. února 2022 • 20:12

Gól. Ne, červená! Kapitán Pardubic přiznal dotek. Leibl: Úmysl, ohnal se

Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

I po druhém východočeském derby v nejvyšší soutěži platí: Pardubice stále čekají na první historické vítězství nad Hradcem Králové. Měly k němu blízko. Nastřelily tyč, kapitán Jan Jeřábek vstřelil gól. Jenže ten byl odvolaný po intervenci VAR. Střelec krátce před tím podle všeho udeřil rukou do obličeje Michala Leibla a sudím Janem Petříkem byl vyloučen. Střet východočeských rivalů skončil na katastrofálním terénu v Ďolíčku bezbrankovou remízou.



Tak pojďme na to. Moment z pětadvacáté minuty vyvolal velké emoce. Pardubice přežily úvodní nápor. Povzbuzené neproměněnou tutovkou Tomáše Solila se tlačí dopředu. Zahrávají standardní situaci, po pasu Jakuba Rezka z pravé strany se ve vápně opírá do míče Jan Jeřábek a vypouští dokonalou šipku k tyči. Sudí Jan Petřík ukazuje na středový bod na znamení regulérní trefy. O kus dál od radujícího se hloučku pardubických hráčů se však leží na zemi Michal Leibl, dlaněmi si zakrývá obličej.

Za chvíli už Petřík komunikuje s videorozhodčím Tomášem Kocourkem. Po dvou minutách je vyzván k přezkumu u videa. Po zhlédnutí kritických sekvencí se vrací na trávník. Jasným gestem branku odvolává a Jeřábkovi před očima tasí červenou kartu. Uff!

Pardubická lavička je vzteky bez sebe, domácí kapitán rozhodnutí nechápe, s Petříkem se dohaduje. Ale revizi rozhodnutí samozřejmě nezmění.

Na opakovaných televizních záběrech, zejména ze zadní kamery, je vidět, jak se Jeřábek snaží vysmeknout dvěma hráčům Hradce, otáčí se, následuje pohyb ruky do obličeje Michala Leibla. Úder ano, úmysl lze však jen těžko prokázat. Kocourek s Petříkem však mají na věc jasný názor:  branka neplatí, agresorovi patří červená.

Pardubice - Hradec Králové: Jeřábkův gól neplatil, naopak právě on dostal červenou!
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Klíčový aktér Jeřábek inkriminovanou situaci vidí - zcela logicky – úplně opačně. „Zahrávali jsme standardku, chtěl jsem dostat do vápna, ale hradecký hráč mě tam nechtěl pustit, držel mě, tak jsem se mu zkoušel vysmeknout, a jak jsem se přetáčel, tak jsem se dotknul jeho obličeje. Nebyl tam žádný úder. Nevím, proč se skácel. Na videu to vypadá, že jsem ho trefil, ale já ho vůbec neudeřil. Chtěl jsem se od něj prostě odpoutat,“ líčí svoji verzi Jeřábek.

Co na Leibl? „Úmysl. Absolutně jasná červená karta,“ praví.

Podle informací Sportu měl VAR ještě jiný záběr, než se objevil v přímém přenosu na O2 TV Sport. A ten byl Kocourkem a následně i Petříkem vyhodnocený jako zásadní důkazní materiál. „Rozhodčí to nakonec vyhodnotili tak, že to bylo na červenou kartu. Mají k dispozici VAR, mohou si vše prohlédnout na záznamu. Pro sebe jsem si říkal, že náš hráč si nelehl jen tak. Že to nějakou příčinu mělo. Přece si nelehne sám od sebe v situaci, kdy čelíme standardce. To nedává smysl,“ uvažoval hradecký kouč Miroslav Koubek.

„Šlo o ovlivnění zápasu, to je škoda,“ snažil se držet emoce na uzdě pardubický protějšek Jaroslav Novotný.

Hradec hrál více než hodinu proti deseti. Neprosadil se. Přímou střelu na branku nevyslal. I kvůli šílenému terénu v Ďolíčku. „Po vyloučení jsme dobývali semknutý val. Když se k tomu přidal velmi těžký terén, tak hrát proti deseti žádnou výhodou nebylo,“ pravil Koubek.

Pardubice byly v oslabení nebezpečnější. Trefily tyč Jakubem Rezkem, dvě solidní možnosti měl Cadu. Nic z toho. Výsledkem nezábavného zápasu byla remíza 0:0. Pardubice tak stále čekají na první historické vítězství nad Hradcem Králové.

Pardubice hrály s Hradcem Králové bez branek
Pardubice hrály s Hradcem Králové bez branek

Leibl: Od Jeřábka to byl jasný úmysl

Byl to on, kdo bránil Jana Jeřábka a po souboji s ním se skácel k zemi. Hradecký obránce Michal Leibl popisuje svoji verzi situace, po které byl po intervenci VAR odvolaný gól, a kapitán Pardubic obdržel červenou kartu. „Neměl jsem jediný důvod simulovat. Byl to úder do obličeje,“ vypravuje.

Udeřil vás Jeřábek?
„Pardubice rozehrávaly trestný na půlce naší půlky, stáli jsme v zóně na šestnáctce, frajer na frajera. Trochu jsme se strkali. To je normální. Najednou se po mně ohnal. Nevím, jestli mně dal pěstí, nebo loktem. Ale vnímal jsem to jako jasný úmysl. Za mě absolutně jasná červená karta.“

Byl jste přesvědčený, že po přezkumu u videa sudí Petřík branku odvolá?
„Ano, byl jsem si jistý. Když šel k videu, očekával jsem, že faul uvidí a gól odvolá. Neměl jsem jediný důvod simulovat. Znovu opakuji, byl to úder do obličeje.“

Více než šedesát minut jste hráli v přesile, přesto jste ani jednou nevystřelili na branku. Proč?
„První poločas nám mnohem víc sedělo, když Pardubice byly v plném počtu. Byli jsme na tom lépe, ale po vyloučení už to nebylo takové. Věřili jsme si, že gól dáme. Soupeř čtrnáct dní pořádně netrénoval, měl virózu. Doufali jsme, že mu síly budou odcházet a rozhodneme to. Bohužel se to nestalo. O poločase jsme si řekli nějaké věci, vzadu jsme šli do čtyř s tím, že od nás budou létat centry do vápna na vysokého Vášu (Vašulína). Navíc jsme to podpořili druhým hrotovým útočníkem. Ale centry jsme do vápna nedávali. Nicméně odvážíme si bod, který nakonec bereme. “

Zápas se hrál na katastrofálním terénu. Jakou roli to hrálo?
„Trávník asi dostává pořádně zabrat. Hrají tady dva týmy, což není super. Ale podmínky byly pro obě mužstva stejné, nemůžeme se na to vymlouvat. Je však pravdou, že hřiště rozhodně není v perfektním stavu. Nedá se na něm hrát kombinační fotbal.“

FK Pardubice Vše o klubu ZDE FC Hradec Králové Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Slavia 30 23 4 3 71:19 73
2. Plzeň 30 22 6 2 53:19 72
3. Sparta 30 20 6 4 65:32 66
4. Slovácko 30 18 5 7 50:30 59
5. Ostrava 30 14 9 7 54:39 51
6. Hr. Králové 30 9 13 8 38:40 40
7. Ml. Boleslav 30 11 5 14 45:48 38
8. Liberec 30 10 7 13 29:38 37
9. Olomouc 30 9 10 11 39:37 37
10. Č. Budějovice 30 9 9 12 40:46 36
11. Zlín 30 8 6 16 36:53 30
12. Teplice 30 8 3 19 29:49 27
13. Jablonec 30 4 14 12 22:45 26
14. Bohemians 30 6 8 16 34:56 26
15. Pardubice 30 5 9 16 35:67 24
16. Karviná 30 3 8 19 30:52 17
  • Skupina o titul
  • Skupina o Evropu
  • Skupina o záchranu

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud