David Rozlivek
28. ledna 2023 • 13:30

Na radaru titul. Podle dat je jasno, Slavia je napřed a může se zlepšovat

Autor: David Rozlivek, Radek Špryňar
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Boss Slavie Jaroslav Tvrdík přesně ví, co říká, a kam tím míří. Před vstupem do jara přesunul tlak na západ. Plzni poslal – trochu zlomyslně – roztomilý pozdrav. „Není pochyb o tom, že jste favorité na titul.“ Taktické slovní hrátky začaly. Dnes se rozjedou i na trávníku. Vítejte v boji o titul. Sparta ztrácí po podzimu sedm bodů, odepsaná není. Viktoria vede. V dvoubodovém závěsu je téměř třicetihlavá parta z Edenu. Kdo tedy uchvátí třicátý český titul? Deník Sport říká: Bude to Slavia! To podporují i datové výstupy, které naleznete na dalších listech, vykreslují Slavii coby tým s největší podzimní dominancí. A to s míčem, i bez míče. V klíčových parametrech je před konkurencí. Přitom podzim nebyl zdaleka podle představ slávistického vedení. Je tedy pravděpodobné, že se bude zlepšovat, cizelovat důležité aspekty hry. Je nezpochybnitelným favoritem. Projděte si analýzu tří největších favoritů i s šancí na titul podle Sportu. Na posledním listu naleznete podrobné vysvětlivky ke grafům.

  • Sparta: 3. místo, 32 bodů

    Šance na titul podle Sportu: 15 %

    Sparta Praha

    V radaru se už dokázal částečně projevit herní styl dánského kouče Briana Priskeho. Vysoký presink s velkou intenzitou. „Rudí“ mají nejvyšší procento v rychlých ziscích míče po ztrátě, ale na druhou stranu hlouběji v poli jen složitě maří protiútoky soupeře po ztrátě na vlastní třetině hřiště. Neefektivní bránění při standardních situacích je přetrvávající prvek. Radar ukazuje velkou četnost centrů, kterou severský trenér praktikoval ve všech předchozích angažmá. Ale Sparta by pro jaro měla vymyslet i jiné strategie než pouze centry na zadní tyč. Dokázala by tak překvapit soupeře.

    Proč získá titul
    Druhá kompletní příprava dala Brianu Priskemu možnost, aby tým výkonnostně znovu posunul. A přípravný duel se Salcburkem naznačil, že Sparta může být na jaře mnohem silnější. Doplnila se o zajímavé hráče, ještě dopilovala herní schéma 3-4-3. Příslibem je i uzdravující se kapitán Ladislav Krejčí.

    Proč nezíská titul
    Protože manko sedmi bodů na vedoucí flek není zanedbatelné. Slavia i Viktoria jsou z Evropy venku, mohou se tedy plně koncentrovat na domácí soutěž. Body moc ztrácet nebudou, což před Spartu klade povinnost, aby byla na jaře prakticky stoprocentní. Otazník visí hlavně nad produktivitou

  • Plzeň: 1. místo, 39 bodů

    Šance na titul podle Sportu: 35 %

    Viktoria Plzeň

    Viktoria oproti minulé sezoně snížila četnost centrů a volí mnohem častěji i jiný způsob, jak se dostat do vápna soupeře. Bez míče se hra Plzně vůbec nezměnila. Nízká intenzita presinku, a tudíž zisky míče do pěti vteřin od jeho ztráty se ve hře neobjevují v takové míře. Ale Bílkův recept pro úspěch vede i přes standardní situace, ve kterých jsou Západočeši nejlepší v lize. Mnohé může překvapit, že jsou zároveň nejlepší i ve vytváření si šancí. Na jaře navíc s novými posilami do ofenzivy může v tomto směru ještě přitvrdit.

    proč získá titul
    Pokud chytne začátek (Hradec, Zbrojovka, Budějovice), může v případě ztrát největších konkurentů ještě vylepšit dvoubodový polštář v čele. Plzeň zajímavě posílila, až se jí vykurýrují všichni hráči do ofenzivy, bude sakra nebezpečná. V týmu je správný mix zkušenosti, sebevědomí i kvality.

    proč nezíská titul
    Těžký venkovní los. Plzeň jede na hřiště čtyř velkých klubů – na jaře si zahraje na Slavii, Spartě, Slovácku i Baníku. V takto exponovaných zápasech hraje domácí publikum velkou roli, u Plzně až extrémní. Komplikací mohou být i zdravotní problémy některých opor a malý výběr na kraj obrany.

  • Slavia: 2. místo, 37 bodů

    Šance na titul podle Sportu: 50 %

    Slavia Praha

    Slavia i na podzim dominovala na míči. Nejčastěji kombinovala ve finální třetině hřiště, dokázala často otáčet hru, ale zároveň byla přímočará viz „rychlý přechod“ nebo „protiútoky“, ze kterých si vytvořila slibné šance. Pražané navíc byli v první polovině sezony obrovsky silní i bez míče. Vysoká intenzita, rychlé zisky po vlastní ztrátě a vysoká defenzivní linie jsou typickými rysy kouče Trpišovského. Pokud zlepší standardní situace – útočné, ale i obranné, které často rozhodují vyrovnané zápasy – tak ji bude velmi složité na jaře zastavit.

    proč získá titul
    Papírově a datově nejsilnější tým podzimu, suverénně nejlepší ofenziva ještě posílená o navrátilce z hostování Micka van Burena, jenž měl v Liberci výbornou formu, dal devět ligových gólů. První Viktoria Plzeň je navíc na dotek, jen dva body rozdíl.

    proč nezíská titul
    Nejistá obrana. I přes příchod velmi slibného stopera Igoha Ogbua bude mužstvo zase čelit potřebné souhře v defenzivě, která ho extrémně pálila v závěru minulé sezony a na startu této. Dalším tématem je zdravotní stav opor, například Tomáše Holeše, Lukáše Provoda, Petra Ševčíka.

  • Vysvětlivky

    Radary (tzv. pizza charty) vybraných klubů Fortuna ligy zobrazují 15 různých metrik. Tyto metriky zachycují především herní způsob jednotlivých týmů, kterým se sice prezentovaly v minulé sezoně, ale můžeme je očekávat i příští sezonu. Radary jsou rozděleny do 5 skupin dle fáze hry: útočení, držení míče, presink, bránění a přihrávání.

    Radary čteme velmi jednoduše. Obecně čím je kousek pizzy delší, tím je v dané oblasti lepší oproti ostatním týmům v lize (tzv. princip procentuálního pořadí). Určitě se pozastavíte nad metrikou zachycující délku – brankařova rozehrávka. Právě tato statistika je ve vysvětlivkách doplněna *, protože v radarech jsou zobrazeny inverzně. Jinými slovy, čím je kousek pizzy delší, tím je kratší vzdálenost ve srovnání s ostatními týmy.

    Autor: David Rozlivek; Inspirace: StatsPerfrom, The Athletic

    Vysvětlivky

    Zakončování

    Vytváření šancí = Průměrné očekávatelné góly (xG) získané za 1 střelu

    Útočné standardky = Průměrné xG získané za 1 standardní situaci.

    Protiútoky = Celkové xG získané z protiútoku.

    Držení míče

    Dominance = Podíl počtu přihrávek na útočné třetině a počtu přihrávek soupeře v jejich obrané třetině [%].

    Dlouhé míče = Měří využití dlouhých míčů (Úspěšné přímočaré přihrávky delší než 20 metrů). Začíná se na 20 metrech, kdy hodnota je rovna 0 a lineárně se zvyšuje, maximum je 20 bodů při >= 40 metrů.

    Rychlý přechod = Pravděpodobnost, že se tým přesune z vlastní poloviny hřiště do útočné třetiny do 7 vteřin od jeho získání a zároveň alespoň 5 vteřin dokáže udržet míč ve svém držení.

    Presink

    Vysoký presink = Zachycuje, jak vysoko tým získává míč do svého držení.

    Intenzita presinku (PPDA) = Počet přihrávek soupeře na útočné třetině děleno počet defenzivních akcí.

    Re-presink zisky = Kolik měl tým zisků z presinku do 5 vteřin od vlastní ztráty z celkového počtu zisků [%].

    Bránění

    Defenzivní linie = Průměrná výška všech defenzivní akcí.

    Bránění po nebezpečné ztrátě= Průměrné xG obdržené do 7 vteřin po ztrátě na vlastní třetině.

    Bránění standardek = Průměrné xG obdržené za 1 standardní situaci soupeře.

    Přihrávání

    Vzdálenost brankářské rozehrávky* = Průměrná délka přihrávek od brankáře.

    Otáčení hry = Počet přihrávek z křídla do druhého křídla děleno celkovým počtem přihrávek.

    Centrování = Počet centrů do soupeřová vápna děleno počet celkových přihrávek do vápna soupeře.

    *Pizza chart je inverzní = čím delší pizza chart, tím kratší vzdálenost/délka

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud