Jonáš Bartoš
5. února 2023 • 20:10

Plzeňská otočka v Brně: trpělivý Bílek, probuzený Bucha, nádhera i vykřičník

Autor: Jonáš Bartoš, inf
Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    První půle? Bída a stoupající nejistota. Viktoria Plzeň proti Zbrojovce prohrávala a koledovala si o průšvih. V kritické chvíli ale obhájce titulu FORTUNA:LIGY zabral a zápas v Brně zvládl po výsledku 3:1. Trenéru Michalu Bílkovi se vyplatilo, že v zápase podržel klíčové hráče, kteří se v první půli stejně jako proti Hradci trápili. Jak vypadala západočeská otočka v nedělním utkání?

  • Bílkova trpělivost (a tvrdohlavost)

    Poločas hrůzy dostal Plzeň do velkých problémů. Obhájci titulu hrozila druhá jarní bodová ztráta, trenér Bílek ale zachoval chladnou hlavu. Vyjma nuceného střídání zraněného Kalvacha udělal změnu (Vlkanova za Květa) až za stavu 1:1. Přitom už o přestávce se nabízelo přejít na ofenzivnější rozestavení se třemi stopery, prostřídat hráče na stranách hřiště. Kouč Viktorie, možná až trošku tvrdohlavě, podržel na place osvědčené tváře, které mu nakonec pomohly otočit zápas. „Už jsme měli připravené střídání, chtěli jsme tam dát druhého útočníka (Rafaela Durosinmiho). Ale pak jsme vyrovnali a šli jsme od toho. Věřil jsem klukům, kteří nastoupili,“ pravil po utkání plzeňský trenér.

    Brno - Plzeň: Kopic přenádherným obstřelem otočil na 2:1 pro Viktorii!
    Video se připravuje ...

  • Buchovo probuzení

    Přihrávky do stran, zbytečné ztráty, sílící kritika. Pavel Bucha byl možná krůček od vyndání z plzeňského základu. Nakonec právě drobný polař zavelel k plzeňskému obratu. Chladnokrevnou střelou ve vápně srovnal skóre a po přestávce výrazně vylepšil svůj výkon. V kritické chvíli zabral, splatil důvěru a nejspíš si pojistil pozici uprostřed hřiště pro další zápasy. Stejně jako další plzeňské opory – s Buchou byli na vystřídání i Kopic s Mosquerou. Paradoxně oni se zásadně podíleli na brankách Viktorie ve druhé půli. Kopicův gól na 2:1 vyšel zkušenému křídelníkovi nádherně, půjde o jednu z nejhezčích branek víkendového kola. „Jsem rád, že dal gól, protože měl několik zbytečných ztrát. Ale zase se ukázalo, jak je pro nás důležitý. Do té situace se dostal, zakřičel si, kluci mu to pustili a dal klíčový gól na 1:1,“ chválil Bílek.

    Brno - Plzeň: Bucha dostal spoustu prostoru ve vápně a propálil Berkovce, 1:1
    Video se připravuje ...

  • Hledá se šestka

    Plzeň v zimě přivedla tři ofenzivní hráče (Vydra, Durosinmi, Květ), uprostřed pole spoléhá výhradně na dvojici Kalvach, Bucha. V Brně ale vznikl nepříjemný problém, když musel velmi brzy odstoupit zraněný Lukáš Kalvach. Na plac šel Modou N'Diaye. Urostlý Nigerijec sice za poslední půlrok znatelně zapracoval na rozehrávce, nicméně stále ho brzdí technické nedostatky. Pokud bude Kalvach absentovat déle, Viktorii chybí na šestku adekvátní náhrada. „Teď má berle, cítí velkou bolest. Půjde na vyšetření. Kalvy je pro nás nesmírně důležitý. Kdyby byl na delší dobu mimo, bylo by to pro nás špatné. Věřím, že to nebude tak vážné. Nebyl to na něj úplně ideální zákrok.“ podotkl Bílek. 

    Brno - Plzeň: Zraněný Kalvach se dobelhal na lavičku o berlích
    Video se připravuje ...

  • Vykřičníky pro mistra

    Plzeň z Brna veze tři body, nicméně výkon proti Zbrojovce zdaleka nebyl ideální. Zejména v první půli byla hra českého mistra pomalá a bez nápadu, trápili se středoví i krajní hráči. Za povedenou otočku zaslouží plus, nicméně i proti deseti se Plzeň v závěru strachovala o výsledek a úporně bránila. Někteří jedinci zdaleka nejsou ve formě, trenér Bílek musí i přes výhru v Brně přemýšlet o tom, zda nedat víc prostoru čekajícím náhradníkům. Erik Jirka naskočil v úplném závěru, Matěj Vydra, Rafiu Durosinmi nebo Václav Pilař se na hřiště nepodívali vůbec. „Na lavičce byli další, kteří by hru oživili. Ale nechali jsme to tak. Viděli jsme, že kombinačně jsme dobří,“ vysvětlil Bílek.

    Brno - Plzeň: Ševčík se položil do skvělého Hrabinova centru a otevírá skóre! 1:0
    Video se připravuje ...

  • Naivní brněnské bránění

    Brno šlo po povedeném centru na hlavičkujícího Ševčíka do vedení, získalo ideální výhodu. Cestu za obratem plzeňskému mistrovi domácí skvadra značně ulehčila. Brno zalezlo do hlubokého bloku a nechala favorita hrát, o čemž svědčí i koncové statistiky – Plzeň vyhrála 69:31 na držení míče, 11:3 na rohy a 15:4 na střely. Na Brnu se projevil neuznaný gól (správně pro jasný ofsajd) Jakuba Řezníčka, vrcholem bylo zbytečné vyloučení Josefa Divíška čtvrt hodiny před koncem, který na půlce nesmyslně zajel do Jana Kopice.  

    Brno - Plzeň: Divíšek přišlápl Kopicův kotník, po zásahu VAR dostal červenou
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud