Štěpán Filípek
16. května 2023 • 04:40

Priske umí to, co Mourinho či Bílek, říká Hašek. Krejčí je Chovanec II, ale...

Vstoupit do diskuse
16
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl u toho. Koupil si vstupenky a usedl s vnoučaty mezi běžné fanoušky. Někdejší sparťanský záložník a kouč Ivan Hašek na vlastní oči sledoval zřejmě rozhodující krok svých následovníků k ligovému prvenství – výhru 3:2 v pražském derby. A taky obrovskou soudržnost, sepětí hráčů, členů realizačního týmu i fanoušků, jako za starých časů. „Byl jsem dál od oslav vítězství, ale když jsem šel kolem, byla to nádhera,“ říká další host videomagazínu LIGOVÝ INSIDER. „Sparta už titul nepustí. A cítím takovou sílu, že by se mohly opakovat,“ dodává. Zároveň při tom nezastírá, že Slavia je na tom herně i zastoupením rychlých hráčů mnohem dál a že ani „pouhé“ druhé místo by neznamenalo reputační problém pro šéfa červenobílé lavičky Jindřicha Trpišovského. „Je to nejlepší český trenér poslední doby,“ uznává.



Ještě z federálních dob si Hašek dobře vybavuje, jak vypadá pověstný „prešovský beton“. Tedy tuhá obrana, val před vlastní šestnáctkou s rezignací na nějaké ofenzivní rejdy. Sparťané v sobotu představili fotbalový stavební materiál vlastní značky – „letenský beton“. Věděli totiž, že si to se slávisty nemohou rozdat na férovku. Nebylo to však na domácím stadionu až ponižující? „Byl to extrém. Dopředu vlastně nehráli,“ říká Hašek, jenž v rudém triumfoval v nejvyšší soutěži osmkrát jako hráč a dvakrát coby kouč. „Jsem i rád, že to provedl zahraniční trenér, protože kdyby to udělal český, byl by za ten antifotbal asi byl hodně kritizovaný,“ poznamenává. Pro čirý pragmatismus dánského kolegy Briana Priskeho má ovšem pochopení, tedy v takovém výjimečném případě, a vysvětluje, jak tím Sparta eliminovala přednosti rivala i vlastní nedostatky.

U Priskeho Hašek rekapituluje podmínky úspěchu, jež měl třeba i na rozdíl od svých předchůdců, prozrazuje, co na jeho práci oceňuje nejvíce a přibírá ho do pozoruhodné trenérské party v čele s Josém Mourinhem, ale i Michalem Bílkem. Z aktérů derby, po němž si Hašek konečně začal vychutnávat slávisty, kteří ho popichovali kvůli devítileté pauze od zisku posledního titulu, se zastavuje u dvou klíčových mužů rozhodujícího okamžiku derby: slávistického stopera Igoha Ogbua a penaltového exekutora Ladislava Krejčího.

„To, co Ogbu udělal, je neomluvitelné. Ale ani to nemění nic na tom, že by našel uplatnění v každé z top lig,“ je přesvědčen Hašek. „Je to takový Pepa Chovanec,“ srovnává pak Krejčího k velké osobnosti Sparty let minulých. Vadí mu však emotivní chování překračující zdravou míru, zvlášť směrem k rozhodčím...   

LIGOVÝ INSIDER s Ivanem Haškem

  • Může některý soupeř přece jen Spartu v jízdě za titulem přibrzdit?
  • Nebude podobný fotbal jako v posledním derby předvádět i v Evropě?
  • Měl by český fotbal zapudit „betonový fotbal“, jak říká Jiří Jarošík?
  • Kterými typy hráčů sparťané potřebují okysličit svůj kádr?
  • Jak je možné, že za takovým semknutím stojí zahraniční kouč?
  • Vyplatí se Spartě mimořádná investice do Jana Kuchty?
  • Co bylo nejvíce zarážející na hře slávistů a proč jim to nejde do plné obrany?
  • AKCE KOLA: Který sparťan byl klíčovým aktérem a čím překvapil Awer Mabil?
  • HLÁŠKY KOLA: Disident Vrba, pilný čtenář Svědík a Řezníček naměkko
  • Nejlepší ligový kanonýr zahodil dvě penalty, zachrání přesto Brno?
  • Bylo angažování „démona“ Florina Nity pardubickým majstrštykem?

Sparta: účinný beton navzdory Rosickému. Proč nebyl Ševčík v základu?
Video se připravuje ...

Z V R P Skóre B
1. Sparta 35 23 9 3 76:33 78
2. Slavia 35 24 6 5 98:31 78
3. Plzeň 35 18 7 10 60:38 61
4. Bohemians 35 15 7 13 56:58 52
5. Slovácko 35 13 11 11 40:46 50
6. Olomouc 35 12 12 11 53:47 48

Vstoupit do diskuse
16

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud