6. srpna 2023 • 12:31

Rozhodčí vzbudili rozruch: Klíma selhal opakovaně, chyboval i Černý

Vstoupit do diskuse
29
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byly to ozdoby sobotního programu 3. kola FORTUNA:LIGY. Sparta versus Pardubice = sedm gólů (5:2), Hradec Králové versus České Budějovice = šest gólů (5:1). Na Letné padaly nádherné trefy, na východě Čech se zase s pompou slavilo otevření nového stadionu. Kaňkou na obou duelech ovšem byly hrubé chyby hlavních rozhodčích. Čím se pánové Tomáš Klíma a Dalibor Černý provinili?



Když několik minut po závěrečném hvizdu hodnotil výplach svých svěřenců na hřišti mistra, byl Radoslav Kováč, jak má ostatně ve zvyku, hodně upřímný a kritický. Své borce rozhodně nešetřil.

Pořádně se ale rozparádil až v momentě, kdy si vzal na paškál hlavního sudího zápasu Tomáše Klímu.

„Respektuju, že děláme chyby. Jsem zodpovědný za to, že jsme tu dostali pět gólů. Ale pak tam je likvidační zákrok Kairinena na Míšu Hlavatého a on nedostane ani žlutou kartu? To je neskutečné! Jasná červená karta. My je dostali v předchozích zápasech taky. Zaslouženě, to je v pořádku. Byly to naše chyby, za které přišel trest. Beru to. Ale… Pan Klíma je pak ještě arogantní, vymyslí si tam penaltu. To je šílenost,“ pálil Kováč ostrými.

Sparta - Pardubice: Kairinen bolestivě přišlápl Hlavatého, nedostal ani žlutou
Video se připravuje ...

Někdejší vynikající bek narážel na situaci ze 44. minuty, kdy sparťanský středopolař Kaan Kairinen nevybíravým šlapákem prošlápl záložníka hostů Michala Hlavatého.

Jakkoli to nebyl vůbec hezký moment, podle litery pravidel měla být udělena žlutá karta, protože byl útok vedený na spodní část nohy. Být to výš, musel by (viděno optikou pravidel) finský reprezentant do sprchy.

Potíž je v tom, že Klíma netrestal vůbec. Ani žlutou kartou. Tedy zjevná chyba.

„Říkal jsem mu, ať se na to jde podívat. A on mi dal žlutou. Pro mě je to nepochopitelné. Tohle byla jasná věc, na zlomení nohy, něco neuvěřitelného. Jasně, beru, stav 3:0 bylo hotovo. Ale ať přece píská to, co má. My nechceme nic navíc,“ zdůraznil Kováč.

Ladislav Szikszay, jenž měl na Spartě na starost VAR, ovšem v tomto případě postupoval správně. Jestliže se pravidlově nejednalo o zákrok na červenou kartu, nebyla intervence na místě.

Došlo k ní naopak zkraje druhé půle. Moment, na který Kováč ve svém hodnocení rovněž narážel. Klíma posoudil souboj Adama Karabce s hostujícím obráncem Denisem Halinským jako nedovolený a odpískal pro Spartu penaltu.

Sparta - Pardubice: Odvolaná penalta! Halinský si podle VAR proti Karabcovi počínal čistě
Video se připravuje ...

Opakované záběry ale odhalily, že pardubický bek zahrál balon. Karabec mohl situaci ustát, místo toho šel ochotně k zemi. V tomto případě už Szikszay zasáhl a zavolal Klímu k monitoru. Ten následně chybně určený pokutový kop odvolal.

Pískat penaltu měl naopak ve 37. minutě, kdy domácí kapitán Ladislav Krejčí evidentně sestřelil v pokutovém území spolu s balonem i Vojtěcha Sychru. Klíma ovšem na prohřešek letenského lídra nijak nereagoval.

Sečteno podtrženo, tři velké chyby.

„Samozřejmě, rozhodčí utkání neovlivnili, bylo to o našem výkonu. Ale tohle se mi nelíbí,“ prohodil Kováč.

Pardubice by skutečně ani při správném posouzení daných verdiktů na body ze Sparty velmi pravděpodobně pomýšlet nemohly. Tolik chyb od sudího, jenž z minulosti rozhodně nemá čistý rejstřík, je ovšem alarmující zjištění.

Živo navíc bylo i na východě Čech. Na konečný výsledek, respektive zisk tří bodů pro Hradec Králové, neměla situace z jednapadesáté minuty utkání žádný vliv, přesto zejména na sociálních sítích vyvolala značná emoce. O co šlo? Domácí drtili České Budějovice 4:1 a pořád neměli dost. Václav Pilař se ve vápně dostal k míči, ťuknul si balon podél skluzujícího Pavla Osmančíka a po kontaktu spadl.

Rozhodčí Dalibor Černý měl celou situaci jako na dlani, byl v dobrém postavení a okamžitě ukázal na penaltový bod.

„Udělal jsem šikovně kličku, sice jsem už asi nemohl ohrozit branku, míč jsem si dal do lajny, pak mně trefil nohu. Byl jsem si jistý, že to je penalta,“ vysvětloval diskutovaný okamžik Pilař s dodatkem, že se ještě musí podívat na video.

Co tam uvidí? Že na Osmančíkovu nohu šlápl, což ve skutečnosti způsobilo pád. Navíc mikrosekundu před střetem s protihráčem Pilař natočil kopačku do strany směrem ke skluzujícímu hráči Českých Budějovic, což vyvolává dojem úmyslu. Respektive kdyby zkušený křídelník nechtěl penaltu, noha by tímto směrem vůbec nešla.

Situace se kontrovala u VAR, kde měla hlavní dohled Jana Adámková. Rozhodla se intervenovat, jelikož měla jiný názor, než Černý. Ten si však i po přezkumu stál za svým. Během hovoru s Adámkovou několikrát nesouhlasně zavrtěl hlavou. Po návratu na hřiště pravicí ukázal na střed vápna.

Hradec Králové – České Budějovice: Osmančík ve vápně fauloval Pilaře a sudí rozhodl o penaltě
Video se připravuje ...

„Nařídil jsem pokutový kop za podražení hráče Pilaře. Videorozhodčí mně volala, abych se šel podívat na záběr, že podle jejího názoru to není pokutový kop. Po zhlédnutí videa jsem ponechal pokutový kop. A to z důvodu, že obránce míčem nezahrál, Pilař si pokopl míč a když došlapoval na zem, šlápl na nohu obránce, který ho tím podrazil,“ vysvětloval po utkání svůj verdikt Dalibor Černý.

V pondělí zasedne komise rozhodčích, Klímovy i Černého rozhodnutí budou jistě součástí debaty.

Góly

Domácí: 15. Kuchta, 22. Haraslín, 24. Kuchta, 47. Wiesner, 57. Birmančević

Hosté: 65. Darmovzal, 73. Krobot

Sestavy

Domácí: Vindahl – Panák, Vitík, Krejčí ml. (C) (60. Gomez) – Wiesner, Sadílek, Kairinen (46. Laçi), Zelený (46. Ryneš) – Birmančević, Kuchta (66. Sejk), Haraslín (46. Karabec).

Hosté: Budinský – Surzyn, Halinský, Donát, Helešic (46. Tischler) – Patrák (46. Pikul), Hlavatý (C) (66. S. Šimek), Icha, Darmovzal, Sychra (46. Jak. Matoušek II) – Zlatohlávek (46. Krobot).

Náhradníci

Domácí: Vorel, Gomez, Karabec, Minčev, Daněk, Mejdr, Laçi, Pešek, Ryneš, Sejk, Vydra

Hosté: Pikul, Černý, Vacek, Šimek, Tischler, Krobot, Kurka, Matoušek, Šmíd, Míšek

Karty

Domácí: Zelený

Hosté: Surzyn, Kováč

Rozhodčí

Klíma – Kubr, Slavíček

Stadion

epet Arena, Praha

Návštěva

16 911 diváků

Góly

Domácí: 19. Vašulín, 21. Horák, 31. Krejčí st., 49. Kučera, 58. Pilař

Hosté: 48. V. Hora

Sestavy

Domácí: Bajza – Ja. Klíma, Heidenreich, Čech – Gabriel (90+1. Koubek), Kodeš (C), Kučera (90+1. O. Ševčík), Horák – Pilař (63. P. Juliš), Krejčí st. (46. Pudhorocký) – Vašulín (82. Šašinka).

Hosté: Šípoš – Osmančík, Králik, L. Havel (C), Trummer – P. Hellebrand, Suchan (89. Nikl) – Čmelík (67. Dejanović), Hais (81. Jak. Matoušek I), Adediran (46. V. Hora) – Ondrášek.

Náhradníci

Domácí: Vízek, Zadražil, Pudhorocký, Juliš, Leibl, Ševčík, Šašinka, Koubek

Hosté: Andrew, Janáček, Broukal, Dejanović, Matoušek, Čoudek, Hora, Nikl

Karty

Domácí: Pudhorocký

Rozhodčí

Černý – Mokrusch, Líkař

Stadion

Malšovická aréna, Hradec Králové

Návštěva

9 058 diváků

Vstoupit do diskuse
29

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud