Ondřej Škvor
23. srpna 2023 • 16:00

Liga vyhlásila podmínky tendru na vysílání. Kalibrovaná čára povinností

Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liga představila podmínky, za kterých je možné získat audiovizuální práva na vysílání jejích soutěží na příštích pět let. Jediné kritérium? Cena. A ještě jedna zajímavost: vítěz se zavazuje u všech utkání nejvyšší soutěže zajistit kalibrovanou ofsajdovou čáru. Tendr na televizní práva, očekávaný a odkládaný, je na světě. Liga si od něj slibuje, že zásadně navýší příjem ze současných 150 milionů korun ročně až někam ke 400 milionům. Zájemci se mohou hlásit do 25. září.



Cesta za vyhlášením tendru byla dlouhá, trnitá a klikatá. Po zvládnutí počátečních překážek v podobě neshod v rámci samotné Ligové fotbalové asociace přišel další pořádný zádrhel. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že liga nesmí práva prodávat v rámci jediného balíčku.

Proto muselo dojít k přepracování podmínek. Ovšem, jak uvidíme, ten jediný balíček v něm v případě FORTUNA:LIGY svým způsobem zůstal.

Podmínky vypadají následovně.

LFA rozděluje práva na vysílání první ligy do tří částí:

A) vysílání všech osmi zápasů v daném kole;

B) vysílání čtyř zápasů daného kola, které si vysílatel vybere dle svého uvážení;

C) vysílání zbývajících čtyř zápasů daného kola.

Pak určí vítěze každé z částí a rozhodne se, zda zvítězí varianta A), nebo kombinované varianty B) + C). Pro lepší pochopení, zájemce o první možnost nabídne za všech osm zápasů třeba 300 milionů, zájemce o druhou možnost 200 a uchazeč o třetí 150. V tu chvíli vítězí kombinace béčka a céčka, protože v součtu nabídla o padesát milionů víc.

Protože, jak říká liga: „Jediným hodnotícím kritériem pro všechny soutěže je nabízená cena.“

A ať už zvítězí kdokoli, bez ohledu na varianty, má povinnost zajistit odpovídající kvalitu přenosu s navýšením počtu kamer, systém VAR a také očekávanou novinku – technologii kalibrované čáry pro posouzení ofsajdových situací.

Každý ze zájemců navíc dá na vědomí, do jaké míry se chce dělit o práva na streaming pro účely kurzového sázení. Včetně té možnosti, že se nechce dělit vůbec. A tady se dostáváme k onomu zachování jediného balíčku.

Pokud totiž uchazeč o variantu A) – tedy všech osm zápasů – projeví zájem o exkluzivitu na streaming, může skutečně v případě nejvyšší nabídky dostat vše. Samozřejmě, musel by přeplatit společnosti (primárně sázkovky), které nabídnou své miliony v rámci samostatné soutěže na streaming.

Řízení proběhne dvoukolově, ovšem liga si ponechává právo soutěž ukončit v případě spokojenosti už po prvním kole. Zájemci musí podat řádně zpracované nabídky do 25. září, na nabídky pro případné druhé kolo bude deset dní.

LFA pak rozhodne o vítězi či vítězích. Lhůta pro vyhlášení je konec října, ale liga věří, že jasno může být už v půlce měsíce.

Podmínky tendru

Období: 2024/25 až 2028/29

Termín pro podání nabídek: 25. září

Termín pro případné druhé kolo: +10 dní

Předpokládané vyhlášení výsledků: nejpozději do konce října

Vítěz(ové) tendru pro F:L musí zajistit kalibrovanou čáru

Jednotlivé soutěže v rámci tendru:

FORTUNA:LIGA

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

Streaming pro FORTUNA:LIGU

Možní uchazeči

F:L:

  • O2TV (spolu s TV Nova)
  • Canal+
  • Pragosport
  • Saran Group
  • TV Prima

F:NL:

  • Česká televize
  • televize A11

Streaming:

  • Fortuna
  • Tipsport
  • Betano

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud