Michal Koštuřík
18. října 2023 • 04:40

V Budějovicích řádí mongolská gazela (18)! Nádhera ho sledovat, říká kouč

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Učte se to krkolomné jméno. V předstihu. Brzy ho nejspíš uslyšíte dost často. Tuguldur Gantogtokh (18) je útočník, který patří v dresu Českých Budějovic k top střelcům první dorostenecké ligy. Osmnáctiletý Mongolec je takový malý fotbalový zázrak. „Za poslední rok udělal obrovský progres,“ tvrdí Stanislav Rožboud, jeho kouč ve výběru U19.



Ještě před rokem a čtvrt kopal za Meteor Tábor, „vesnický“ tým s vyloženě amatérskými podmínkami. Dával hromadu gólů, takže byla otázka času, kdy ho objeví největší klub v regionu. V té době však byl ještě hodně syrový. Měl rezervy v pohybu a České Budějovice ho definitivně angažovaly až po několika měsících. Dá se říct, že se zlepšuje každým tréninkem.

Dneska je Gantogtokh elitním snajprem nejvyšší dorostenecké soutěže v Česku, v jedenácti zápasech nasázel šest branek. „Mohl jich dát dvakrát tolik,“ míní Rožboud. „Má v sobě hladovost po gólech, sebevědomí i pokoru. V šanci nehledá někoho přihrávkou, chce zakončovat,“ dodává.

Na podzim byl pokaždé v základu, odehrál 99% minut. „Momentálně je jedním z nejzajímavějších útočníků kategorie U19 v lize a také jedním z velkých talentů naší akademie,“ podotýká Jan Podroužek, sportovní manažer Dynama. „Je to atlet. Silný, rychlý, umí kopat oběma nohama, hlavičkovat. Ohromně se zlepšil i v defenzivě, kde měl velký problém. Má dobrou pohybovou kulturu a obrovské předpoklady. Pokud bude v tom pokroku pokračovat, má dobře našlápnuto,“ chválí kouč. „Když jde balon za obranu, je nádhera ho sledovat. Vypadá, jako když běží gazela,“ dodává.

V dynamickém růstu mu pomáhá jeho nátura. A také mu drží zdraví, zatím neměl žádné zranění. „Asiaté jsou pokorní, učenliví, pracovití. Tohle má v sobě. Nikdy si nestěžuje. Je šťastný, že hraje fotbal a vytváří kolem sebe velmi pozitivní atmosféru,“ oceňuje trenér, jenž prý pořád neví, jestli je levák či pravák. Mladík mu sice tvrdí, že má silnější pravou nohu, ovšem balon si často šteluje na levačku a umí s ní dobře vystřelit.

Klub má v plánu jeho pozvolný přesun do béčka, s nímž už chodí trénovat a na jaře by měl pravidelněji hrávat ČFL. V minulé reprezentační pauze už dokonce dostal příležitost v prvoligovém áčku, zahrál si v září přípravu proti rakouskému LASK Linec (4:5). V 78. minutě střídal Patrika Hellebranda. „Trenérům se celkem líbil,“ informuje Podroužek. „Tugi je rychlý, náběhový, má smysl pro kombinaci, dobré krytí míče a výborné zakončení,“ chválí teenagera.    

Za reprezentaci Mongolska U16, odkud pochází jeho rodiče, nastoupil Gantogtokh čtyřikrát. Před příchodem na jih Čech, kde žije jeho teta, hrával za FC Arvis z metropole Ulánbátaru. Za pochodu se učí česky, mezi spoluhráče zapadl bez problémů. „Přijde, usměje se a je hned oblíbený. Pozitivní kluk. Myslím, že ho všichni v týmu mají rádi,“ soudí trenér.

Ambiciózní talent se učí v Českých Budějovicích na zámečníka. „Přišel s rodiči z Mongolska a začal tady od nuly,“ informuje Rožboud, bývalý prvoligový hráč.      

Vlastně se jeho jméno ani učit nemusíte. Stejně mu každý říká „Tugi“.

SK České Budějovice Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud