30. října 2023 • 04:55

Vršovické derby: Sheriff na scéně a jaloví klokani. Solidní kulisa i sudí

Vstoupit do diskuse
3
  • Video se připravuje ...

    Vršovické derby v Ďolíčku v posledních letech jednoznačně ovládali fotbalisté Slavie. Nejinak tomu bylo i poslední říjnovou neděli. Zápas přinesl kromě tří sešívaných bodů (2:0) také dobrou diváckou kulisu a na prvoligovou scénu se (snad) klube další talentovaný muž s píšťalkou. Jindřich Trpišovský zároveň možná našel své talismany na hrot útoku. Když totiž pospolu od začátku nastoupí Mojmír Chytil a Muhamed Tijani, opětovně to znamenalo návrat Slavie do čela tabulky.

  • Dvě věže v útoku

    Jindřich Trpišovský zvolil do Ďolíčku naprosto odlišné duo od šlágru na Stadio Olimpico, kam poslal náběhového Micka van Burena s Ivanem Schranzem. Nyní vsadil na dvojici „basketbalistů“ Mojmír Chytil-Mumamed Tijani, kteří společně měří tři metry osmdesát. K této variantě se obrátil poprvé od zápasu s Baníkem, a ačkoliv herně není nijak pohledná na oko, zafungovala. „Mojma je takový hybrid, zády k bráně hokejista, čelem k bráně fotbalista. Souboje hodně bolí jeho i protihráče,“ vysvětloval platnost střelce druhého gólu Trpišovský. Aby Slavia ale mohla sázet na dvě věže častěji, musí především Tijani zlepšit svou mezihru a napojení na spoluhráče. Tato varianta rozhodně může být účinná, ale při její realizaci se někdy zdá, že Slavia ve fotbalovosti udělala krok pár let zpět.

    Bohemians - Slavia: Chytil vybojoval míč a suverénně zvýšil na 2:0 pro hosty
    Video se připravuje ...

  • Jaloví Bohemians

    Zmar a nuda. Klokani nepředvedli proti Slavii prakticky nic. Za zmínku stojí snad jediná jedovka Adama Jánoše zpoza vápna ke konci první půle, jinak šeď. Když už se Bohemians herně nedaří, vždycky v minulosti zápasy s nimi soupeře bolely. Jenže ani únosná míra agresivity na hřišti jako by nebyla. „On bolel hned ten první zákrok v zápase na Lukáše Provoda, ale jinak si myslím, že Bohemka má nejfotbalovější mužstvo za hodně dlouhou dobu. Všichni jsou to kvalitní hráči a klobouk dolů, jak se ten klub posunul,“ chválil soupeře trenér Slavie Jindřich Trpišovský. 

    To je sice hezké, ale Trpišovského slova v nedělním večeru neplatila a pozitiva na hře Bohemians směrem dopředu by se skutečně hledala tentokrát velmi složitě, takže si zmíněná fotbalovost asi vzala dovolenou.

  • Debutant Sheriff

    Načekali se na něj opravdu dlouho, ale realizační tým Slavie může po zranění konečně pomalu zapracovávat Sheriffa Sinynana do hry. Po debutu za béčko si gambijský stoper odkroutil první minuty i v Ďolíčku, pro některé ale na nezvyklém postu. Střed zálohy je ale pozice, kde Sinyan strávil většinu své kariéry a hlouběji ho trenéři v norském Molde přesunuli až ve čtyřiadvaceti. V nejedné situaci ukázal velký přehled, který může být předzvěstí velkých věcí. Ne nadarmo o něj Slavia usilovala hned ve třech přestupových obdobích. Počítá s ním ale především na post levého stopera, kde může uplatnit svou obounohost. „Řekl bych, že zdravý nastoupil asi po dvou letech. Myslím si, že pokud mu zdraví vydrží, takhle komplexní a kvalitní hráč tady dlouho nebyl,“ prohlásil Trpišovský. Stihne letní posila do konce podzimu základní sestavu?

    Sheriff Sinyan nastoupil v dresu Slavie v Ďolíčku poprvé Sheriff Sinyan nastoupil v dresu Slavie v Ďolíčku poprvéFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Solidní výkon mladého rozhodčího

    Že by další talentovaný sudí na obzoru? Karel Rouček dostal za úkol jako svůj šestý prvoligový duel odřídit duel mezi Bohemians a Slavií. Malé pražské derby, to mohla být předzvěst divokého zápasu. Jenže nic takového Rouček nepřipustil. Od začátku měl utkání pevně v rukou a nepískal úzkoprse, díky čemuž měl zápas spád. Kdekomu by tak hráči začali skákat po hlavě, ale on vše kočíroval. „Musím ho pochválit. Kdyby se takhle pískalo v každém zápase, tak by to bylo fajn. Měl volnější metr, což pomohlo fotbalu. Našemu Köstlovi tam asi odpustil žlutou, ale totéž jednou udělal na druhé straně, takže rovina. Líbilo se mi, že si uměl u hráčů sjednat respekt,“ chválil Roučka kouč Bohemians Jaroslav Veselý.

    V Ďolíčku zaujal i výkon mladého rozhodčího Karla Roučka V Ďolíčku zaujal i výkon mladého rozhodčího Karla RoučkaFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Atmosféra

    Jen tu a tam volné místečko, které by jeden okem ani nenašel. I díky tradičně početné návštěvě slávistických fanoušků byl Ďolíček takřka vyprodán. 6 212 diváků tak mohlo sledovat návrat Slavie do čela tabulky a navzájem si mohly oba tábory poměřit kreativitu v přehlídce chorea. Nechyběly velké transparenty ani pyrotechnika. Pochvalu zaslouží Slávisté za citlivé použití světlic mj. při začátku poločasové přestávky. V Ostravě by se mohli učit, když se kvůli jejich dýmovnicím přerušil duel Baníku s Jabloncem. V Ďolíčku se fandilo bez zbytečného exhibování navíc. Takhle kdyby vypadalo každé prvoligové utkání, můžeme si gratulovat. 

    Fanoušci Slavie během "výjezdu" do Ďolíčku Fanoušci Slavie během "výjezdu" do ĎolíčkuFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud