Bartoloměj Černík
16. ledna 2024 • 20:12

Posily i Makedonec na radaru Slavie v akci: Obral Oscara, Zmrzlý ve středu

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Sešívání“ si jezdí na sever pro posily rádi, to už je dobře zmapovaný fenomén. A rádi se taky obrací na kluby, kde se jim přestupy v minulosti povedly. Oba tyto faktory by se mohly spojit v případě záložníka Ivana Nikolova. Mladý Makedonec hrající za Sönderjyske, které Slavia na úvod přípravy porazila 4:0, by totiž podle dánských médií mohl následovat kroky Alexandra Baha. Co ukázal v zápase proti Slavii a jak se poprvé v sešívaném dresu předvedly dvě zimní posily Ondřej Zmrzlý a El Hadji Malick Diouf?



Realizační tým Pražanů dbá na poctivý skauting, ale velkou roli hraje i faktor toho, jak se sledovaný hráč ukáže ve vzájemném zápase. Třeba proto už trochu ochladl zájem o Vasila Kušeje, který v prosinci v Edenu nepředvedl nijak oslnivý výkon a v úterý prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi. Trpišovského a spol. tak mohlo potěšit, že si mohli Ivana Nikolova ze Sönderjyske prohlédnout v Portugalsku exkluzivně naživo.

Nemusí jít o náhodu. Jak píše dánský web Tipsbladet, od přestupu Alexandra Baha mezi sebou oba kluby mají dobrý vztah. Dokazuje to i zorganizované přátelské utkání. Že se v řadách vedoucího týmu druhé dánské ligy nachází zajímavý hráč, je příjemný bonus.

Nikolovovi je jednadvacet a v Dánsku působí teprve od července. Je ale neodmyslitelnou součástí základní sestavy svého týmu, z pozice osmičky si navíc v probíhající sezoně připsal dva góly a dvě asistence. Prošel všemi mládežnickými kategoriemi reprezentace Severní Makedonie a v jedenadvacítce dokonce plní roli kapitána. Pásku nasadil i v makedonské Bregalnice, a to byl teprve teenager. To vypovídá o jeho fotbalové i psychické vyspělosti.

Co „sešívané“ na tomto hráči může zajímat? Určitě široká paleta jeho schopností, dokáže totiž zahrát prakticky každou pozici v záloze. V kariéře se ho navíc drží pověst dobrého zakončovatele – v severomakedonské lize nasbíral Nikolov v sezoně 2022/23 pět branek, přitom hrál většinou na pozici defenzivního štítu.

Nehledě na pravdivost spekulací na své první minuty proti Slavii ovšem vzpomínat rád nebude. V úvodu zápasu vlétl pod nohy Micku van Burenovi, který ho přidupl, incident pak nastavil tvrdší ráz utkání. Nikolov v něm přesně rozdával dlouhé balony do stran, jinak si plnil spíše defenzivní povinnosti a zaujal určitě tím, že dvakrát obral liberijského šikulu Oscara. Jednou tím dokonce pro svůj tým vytvořil velkou šanci, kterou musel hasit faulem Mandous. Po 45 minutách hřiště opustil.

Jestli to bylo dost na to, aby o něm Pražané dál přemýšleli, ví jen slávistická lavička. Výkonem o sobě dal rozhodně více vědět nejlepší střelec druhé dánské ligy Peter Christiansen. Změna dresu v zimním přestupovém období je nepravděpodobná, Makedonec ale na radaru zůstat může. Je jen jednou z mnoha možností, které bohatý zahraniční trh nabízí.

Debut dvou posil, Zmrzlý na jiném postu

Zimní příchod z Olomouce Zmrzlý naskočil do druhé půle. A zatímco v Sigmě na podzim zaválel coby levý wingbek, při prvním startu v „sešívaném“ dresu ho trenér Jindřich Trpišovský využil na postu defenzivního záložníka v rozestavení 4-2-3-1. Vedle Christose Zafeirise se zapojoval do krátké kombinace, vysunoval se výš i za Lukáše Provoda. Kazil jen při dlouhých přihrávkách, kdy jeho levačka byla nepřesná.

Jak nesměle senegalský mladík Diouf působí v civilu, tak na začátku druhé půle působil i na hřišti. Pak ale ukázal, že v něm dříme velký potenciál. Zařadil se na pozici levého beka v obranné čtyřce a díky aktivnímu pohybu se dostával do velice slibných prostor. Nejdříve pravačkou přestřelil z malého vápna, pak nepřesně hlavičkoval po dobrém výskoku. Párkrát měl ale ideální šanci pro finální pas, kterou nevyužil ideálně. 

Ondřej Zmrzlý

  • Věk: 24 let
  • Přišel z: Olomouc
  • Cena: 25 milionů korun
  • Odehrál minut: 45

El Hadji Malick Diouf

  • Věk: 19 let
  • Přišel z: Tromso
  • Cena: 50-70 milionů korun
  • Odehrál minut: 45

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
6

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud