12. března 2024 • 05:00

Pět důvodů kolapsu Sparty: bolavé srdce, (ne)střídání, chyby či Krejčí

Vstoupit do diskuse
76
  • Video se připravuje ...

    Čtyřgólový výplach v Plzni, po němž Sparta vede ligu už jen o bod, nelze hodit na jediného viníka. Letenským se nesešlo vůbec nic. Udělali množství chyb, rozpadla se jim taktika, byli nedisciplinovaní. Tady je pět hlavních důvodů debaklu podle deníku Sport a webu iSport.cz.

  • Priskeho pozdní reakce

    Ne, nelze říct, že Sparta naskočila s druhou garniturou. Defenziva byla vlastně klasická, na levém wingbeku naskočil Matěj Ryneš, muž reprezentačních ambicí. Ve středu Qazim Laci, jeden ze základních kamenů. S ním tedy Lukáš Sadílek, ale přes jeho odsun ze základu jde pořád o člena reprezentace. Ano, napravo scházel Angelo Preciado, Tomáš Wiesner není v tuto chvíli dostatečná náhrada. V útoku Lukáš Haraslín (nejlepší střelec), Victor Olatunji, hrdina pohárového derby, a Adam Karabec.

    Opravdu těžko lze namítnout, že Brian Priske složením sestavy zápas podcenil. Na druhou stranu se čekala jeho rychlejší reakce na zpropadený průběh. V poločase se však neudála žádná změna, to bylo nečekané. Vždyť třeba nedávno na Slovácku trenér sáhl do složení už o pauze. „V poločase jsem uvažoval, zda nebudu střídat,“ přiznal kouč.

    Neudělal to – a přišly další rány. Druhá branka a vyloučení kapitána Ladislava Krejčího. Pak sice změny přišly, jenže už bylo pozdě. Dřívější zásah do sestavy by byl na místě.

    57 - V této minutě poprvé Priske v Plzně střídal. Stav byl už 2:0 pro domácí.

    Sparta sestavou neodhadla sílu Plzně. Chorý a Šulc nadělali obraně bordel, říká Hoftych
    Video se připravuje ...

  • Individuální chyby

    Osobní momentální selhání byla zásadní pro konečný výsledek. Vždyť i Brian Priske řekl, že první gól rozhodl, druhý dodal definitivní verdikt. Při úvodní brance chyboval Filip Panák při odkopu, poté Peter Vindahl jen vyrazil před sebe střelu Lukáše Červa z nějakých dvaadvaceti metrů (další minela), na což navázal Panák tím, že nezareagoval na dobíhajícího Tomáše Chorého.

    Sparťanský stoper se nachomýtl i k druhému zásahu. Chtěl zablokovat střelu Cheicka Souarého, ale míč jen zvedl mimo Vindahlův dosah. Rozhodně šlo o nešikovnost. „Zápas mu absolutně nevyšel. Jeho výkon byl mimořádně špatný, což se prostě může stát,“ řekl expert Zdeněk Ščasný.

    Objevily se také další nedorazy. Jan Mejdr u třetí branky, zaváhání Lukáše Haraslína při vlastně jediné šanci Sparty v prvním poločase. Bylo toho dost…

    7 - Tolikrát vystřelila Plzeň v zápase na bránu. Skórovala čtyřikrát.

    Plzeň - Sparta: Mizerný odkop Panáka, Vindahl neudržel střelu Červa a dorazil Chorý, 1:0
    Video se připravuje ...

  • Problém ve středu

    Už čtrnáct dnů před utkáním hlásil Miroslav Koubek: „Na Spartu mám plán.“ Jeho zásadní punkt byla převaha ve středu pole. Proto poslal do sestavy tři centrhalvy oproti sparťanským dvěma.

    Duo v srdci hry drží Priske tvrdošíjně. „Sparta hraje pořád stejně, má svůj způsob hry, se kterým je nesmírně úspěšná. Nevím, proč by to měla měnit,“ řekl expert Zdeněk Ščasný.

    Dvojice je doplňována z obrany se vysunujícím Filipem Panákem. Z útoku se zase do klíčového prostoru často stahuje Jan Kuchta. To tentokrát nefungovalo i proto, že Victor Olatunji je jiný typ fotbalisty.

    „V tomhle zápase měla Plzeň převahu jednoho hráče, Valenta se zatahoval dozadu a udělal strašně moc práce ve středu hřiště. Šulc byl volnější a výborný zápas odehrál Kalvach,“ chválil Ščasný.

    Problém byl však především ve výkonu jednotlivců. Qazim Laci byl podrážděný, Lukáš Sadílek není viditelně ve své kůži. Kaan Kairinen dorazil už za rozhodnutého stavu.

    3 - Po tolika utkáních nastoupil v základu Lukáš Sadílek. Chyběl s Liverpoolem i ve dvou derby.

    RENTGEN: Sadílek s Lacim jako původ problémů Sparty. Koubkovy tahy vyšly
    Video se připravuje ...

  • Červený Krejčí

    Na startu druhé půle zabodl do sparťanského srdce další ostrý šíp. Krejčí podruhé za 52 minut nakopl do nohy Tomáše Chorého, a i když se tomu divil, dostal druhou žlutou kartu.

    Kapitán Letenských obdržel už třetí červenou kartu v tomto ročníku. Že jde o hrozivou bilanci, potvrzuje fakt, že jen Sparta (8), Pardubice (5), Teplice a Mladá Boleslav (4) zapsaly víc vyloučení než sám Krejčí. „To je opravdu moc,“ zdůraznil zkušený kouč Zdeněk Ščasný.

    Až na strkanici v derby se Slavií s Janem Bořilem dvakrát dohrál předčasně po faulech. V Teplicích nestíhal unikajícího Daniela Filu a v neděli řešil dva nedorazy proti Chorému.

    V součtu dostal v ligové kariéře pátou červenou a ve 24 letech jich posbíral nejvíc ve sparťanské historii. Největší rozruch vzbudil ostrý loket proti Tomáši Solilovi na podzim 2020 v zápase s Pardubicemi. Jednu viděl i v Evropské lize (proti Lille 2020).

    Krejčí dosud vynikal výrazně ve statistice žlutých karet. V nejvyšší české soutěži jich posbíral 39 ve 124 zápasech (v průměru obdrží kartu v každém třetím zápase).

    5 - Tolik červených karet dostal Ladislav Krejčí v nejvyšší české soutěži, šestou přidal v Evropské lize. Vše ve Spartě.

    Osmkrát dohrávala Sparta v lize v deseti, třikrát zamířil do sprch letenský kapitán
    Video se připravuje ...

  • Střely na branku: NULA

    Pavel Hoftych ve studiu iSport.cz vtipně poznamenal: „Martin Jedlička nebyl v televizních záběrech ani vidět.“ V podstatě měl pravdu. Sparta v nedělním šlágru nevystřelila na branku.

    Jen Qazim Laci a Veljko Birmančevič se z dálky, daleko za hranicí pokutového území, pokoušeli o zázrak. Victor Olatunji a Lukáš Haraslín křesali naději z úniků na branku. Špatně je vyřešili.

    A to bylo ze sparťanského pohledu vše. Hlavní příčina ofenzivní bídy je jasná. Miroslav Koubek, trenér Plzně, potlačil sparťanský střed a ucpal křídla. Do nebezpečných prostorů tak přihrávky ani vůbec nešly. Což souvisí s nedostatky u dvojice Qazim Laci, Lukáš Sadílek.

    Omluvou ovšem není (a ani nesmí být) fakt, že letenský tým nastoupil v útočném trojzubci v základní sestavě bez Birmančeviče a Jana Kuchty, kteří jsou jindy klíčovými personami týmu. Stejný počin, nula střel na branku, totiž předvedl český mistr i o týden dřív v derby se Slavií (0:0).

    Letenští za 24 ligových kol pálili na branku 357krát, z toho na branku doletělo 40 % střeleckých pokusů. Tentokrát v obou případech narazili na silnou defenzivu, s níž si absolutně nevěděli rady.

    Střely celkem v lize/na branku

    1. Slavia - 415/37 %
    2. Baník - 378/33 %
    3. Plzeň - 368/38 %
    4. Sparta - 357/40 %

    Nejhorší Priskeho zápas, osvobozený Jurásek a Hapal na setrvačnost
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
76

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud