18. března 2024 • 05:00

Sparta po Hradci: úžasný první blok i spálené šance. Pauza je nutná

Vstoupit do diskuse
55
  • Video se připravuje ...

    Zpátky na vítězné vlně. Sparta si po těžkých týdnech poradila s Hradcem Králové 2:1 a pořád drží první místo v tabulce. Proti Východočechům se v dobrém světle předvedl rodák z Pardubic Jan Kuchta, i tak ale reprezentační pauza letenským prospěje. Co ukázal nedělní zápas? 

  • Priske: První blok? Úžasné

    Sparta na jaře prožila euforické momenty – postup přes Slavii v domácím poháru nebo přes Galatasaray v Evropě. Ovšem poslední týdny srazily letenský tým psychicky dolů. Ve čtvrtek proti Liverpoolu schytaly třetí debakl za sedm dnů. „Výsledky v průběhu minulého týdne nebyly takové, jaké jsme chtěli,“ přiznal trenér Brian Priske.

    Přesto svěřence chválil, i když sparťané v jedenácti zápasech čtyřikrát prohráli (Galatasaray, Plzeň a 2x Liverpool) a jednou remizovali (Slavia 0:0). „Měli jsme těžký program a posbírali hodně bodů, vedeme ligovou tabulku. Kluci byli v tomto období po zimní pauze úžasní. Hráče chci vyzdvihnout, jak tuhle část sezony zvládli,“ pochvaloval si trenér Brian Priske.

    Letenští vedou ligovou tabulku o bod před Slavií, po reprezentační pauze jedou do Českých Budějovic, které jsou znovu poslední.

    Kouč Sparty Brian Priske si užívá děkovačku po výhře nad Hradcem Králové Kouč Sparty Brian Priske si užívá děkovačku po výhře nad Hradcem KrálovéFoto Michal Beránek / Sport

  • Pauza: nutnost!

    Sparta absolvovala jedenáct zápasů za posledních pět týdnů. Sestavou kvůli programu výrazně rotovala, aby zátěž rozložila mezi co nejvíc hráčů. Přesto… „Ano, je zřejmé, že reprezentační pauza přijde vhod,“ řekl trenér Brian Priske. To potvrdil i Qazim Laci: „Vítáme ji jak hráči, tak realizační tým. Myslím, že přichází v pravý čas,“ zmínil albánský záložník.

    Ze Sparty vyrazí na reprezentační sraz českého týmu jen dva hráči – Jaroslav Zelený a Ladislav Krejčí (proti Hradci nehrál kvůli disciplinárnímu trestu). Ze zahraničních hráčů odcestují třeba Laci, Kaan Kairinen, Angelo Preciado nebo Lukáš Haraslín. „Pauza nám přijde vhod. Až skončí, budeme znovu hladoví,“ zdůraznil Priske, jenž se po týdnech znovu setká s rodinou. „Hlava si potřebuje odpočinout od fotbalu,“ dodal.

    Qazim Laci proti Hraci Qazim Laci proti HraciFoto Michal Beránek/Sport

  • Kuchta: reprezentační výkon?

    Rodák z Pardubic Jan Kuchta prokázal, že na Hradec Králové umí. Stejně jako na podzim skóroval proti východočeskému týmu i v neděli. V tomto ligovém ročníku zapsal osmou trefu. Dělal servis křídelním hráčům a parťákovi Lukáši Haraslínovi připravil stoprocentní šanci. Podle deníku Sport se pak stal mužem zápasu. „Podal opravdu dobrý výkon, jsem za něj rád,“ řekl Priske na adresu sparťanského útočníka.

    Zasloužil by si za něj reprezentační pozvánku? „Nikdy se nepletu do práce trenéra národního týmu,“ odmítl Priske odpovědět. Kuchta na pondělní sraz českého výběru nedorazí. Kouč Ivan Hašek ho nepovolal kvůli listopadové kauze Belmondo, po níž se okamžitě vrátil do přípravy se Spartou. Na EURO však údajně dveře má pořád otevřené. „Po pauze se vrátí silnější,“ věřil Priske.

    Sparta - Hradec Králové: Šílenou Čihákovu hrubku potrestal Kuchta, 2:0!
    Video se připravuje ...

  • Spálené šance

    V první půli skórovala po pěkné kombinaci, jinak jen Martin Vitík hlavičkoval těsně vedle. Ve druhé půli už byla nebezpečnější. Lukáš Haraslín trefil břevno po přiťuknutí Jana Kuchty, před sebou měl prázdnou bránu. Tvrdě pálil Veljko Brimančevič, gólman Adam Zadražil zachránil. Střídající Jan Mejdr zase ze slibné pozice namířil vedle, Lukáš Sadílek nad…

    „Měli jsme dát dát více gólů, šance jsme na to měli. Myslím, že jsme mohli rozhodnout zápas mnohem dřív,“ upozornil Priske.

    Sparta - Hradec Králové: Nádherný Rynešův balon na Kuchtu, Haraslín trefil břevno!
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Novic Spáčil: plusy i minusy

    V zimě dorazil do Hradce Králové z Prostějova. Rozhodně se nečekalo, že půjde o posilu pro základní sestavu. Jenže Karel Spáčil v ní najednou byl čtyřikrát po sobě. Na Spartě byl střídán kvůli bolavému kotníku v 68. minutě, nahradil ho starousedlík František Čech.

    Nezdá se však, že by dvacetiletý blonďák brzdil. Proti mistrovi sice jednou zaspal. „Při prvním gólu jsem nenabral hráče,“ láteřil, že za zády nechal nabíhajícího Tomáše Wiesnera, který centr od Qazima Laciho poslal směrem ke skórujícímu Veljku Biromančevičovi.

    Jinak hrál ale velmi slušně. Jeho levačka přesně zapadá do systému se třemi stopery (na Spartě k nim Hradec přihodil hned dva beky, defenzivní linie měla pět členů). „Nedali jsme jim nic zadarmo,“ ocenil obránce. „Největší rozdíl je v kvalitě hráčů,“ uznal.

    Na elitní úroveň si však zvyká rychle, vždyť ve druhé půli měl slušnou šanci. Zajímavou střelu však Peter Vindahl vytáhl na roh.

    SESTŘIH: Sparta - Hradec Králové 2:1. Po třech debaklech výhra, zářil Kuchta
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
55

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud