Pavel Šťastný
1. dubna 2024 • 05:00

Sparta po Dynamu: čerstvá hlava a zranění. Co ale výstraha v obraně?

Vstoupit do diskuse
38
  • Video se připravuje ...

    Na konci loňského října Sparta porazila Dynamo po reprezentační pauze na domácím hřišti jasně 4:0. Tentokrát zapsala proti jihočeskému týmu další vítězný návrat, jenže se nadřela. Na jihu Čech vyhrála jediným gólem. Co všechno zápas s posledním týmem ligové tabulky ukázal?

  • Čerstvá hlava

    Trenér Brian Priske si před startem reprezentační pauzy přál: „Ať dobijeme baterky.“ Kdo zůstal bez pozvánky do národního mužstva, dostal několik dnů volno. „Většina kluků nabrala novou energii a sílu,“ uvedl Priske. Jeho tým o tom ovšem nepřesvědčil. V základní sestavě proti Dynamu se objevilo celkem pět hráčů, kteří v uplynulých dnech naskočili do utkání národních týmů. „Kluci se vraceli na konci týdne a byli unavení. Tempo zápasu odpovídalo tomu, že se hrálo po přestávce,“ zmínil Filip Panák, sparťanský stoper.

    Priske speciálně zmínil Krejčího, který za český národní tým odehrál ve dvou zápasech přes 150 minut. „Projevila se na něm fyzický únava, ale má svěží hlavu. Stejně jako zbytek týmu,“ ubezpečil. To se ukáže už ve středu v semifinále MOL Cupu v Opavě.

    Ladislav Krejčí v duelu s Českými Budějovicemi Ladislav Krejčí v duelu s Českými BudějovicemiFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Jediná sparťanská ztráta

    Uspokojivá zpráva: Sparta je po reprezentační pauze zdravotně v pořádku. Až na jednoho hráče. Letenskému týmu chyběl v zápase s Dynamem záložník Adam Karabec. V úterním zápase české jednadvacítky střídal už po osmatřiceti minutách. Na vině je svalové zranění. „Doufám, že start za Spartu není v ohrožení,“ řekl trenér Jan Suchopárek. Přesto byl. „Cítí určitý tlak,“ upřesnil. „Adam s tím bojoval celý týden,“ prozradil trenér Brian Priske v neděli večer.

    Pro Karabce jde každopádně o další přibrzdění. Vždyť má za sebou povedené reprezentační okno. Ve dvou zápasech si připsal tři asistence.

    Adam Karabec v přípřavném zápase české jednadvacítky proti Severnímu Irsku Adam Karabec v přípřavném zápase české jednadvacítky proti Severnímu IrskuFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Výstraha v defenzivě

    Asger Sörensen trefil Filipa Panáka, balon mezi nimi poskakoval v malém vápně. Byl to závar, po kterém se k míči mohl dostat Zdeněk Ondrášek. Nedopadlo to. Přesto šlo o důkaz, že sparťané byli v defenzivě zranitelní. „Vím, jakou situaci myslíte, ale to jsou ve výsledku malé věci. Soupeř měl možná víc šancí a střel, ale Vindahl měl dohromady jediný zákrok,“ omlouval tým Priske.

    Dynamo ovšem českého mistra ve druhé půli zatlačilo. „Neměli jsme druhé balony,“ řekl Panák. „Jsme rádi za čisté konto, ale hlavně za tři body. Nevybavuju si, že by soupeř měl výraznou šanci.“

    České Budějovice - Sparta: Obří závar před Vindahlem, ale Ondrášek nedorazil do sítě
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Mejdr: těžká sezona, a pak…

    Angelo Preciado a Tomáš Wiesner kvůli karetním trestům nebyli k dispozici. Proto bylo zřejmé, že Jan Mejdr by mohl od 19. srpna 2023 (Teplice 1:1) nastoupit poprvé v základní sestavě v ligovém zápase. Stalo se. „Samozřejmě je hodně těžké, když nehrajete. Ale já jsem se v zimě rozhodl, že chci ve Spartě dál bojovat. Kdo zná moji kariéru, tak ví, že jsem zažil horší situace, než bojovat o místo v nejlepším klubu v Česku,“ řekl Mejdr pro O2 TV Sport.

    Proti Dynamu odehrál celý zápas a připsal si asistenci při jediné brance Veljka Birmančeviče. „Tahle sezona je pro něj určitě těžká,“ začal Priske. Poukázal tím na kritiku, která se na 29letého hráče nesla. „Mnohokrát jsme se spolu bavili a hodně ho respektuju. Na tréninku tvrdě pracuje a dneska jste to mohli vidět. Jeho výkon byl v mnoha aspektech dobrý.“

    Přibudou další starty ve sparťanském dresu?

    Jan Mejdr proti Českým Budějovicím Jan Mejdr proti Českým BudějovicímFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Dynamo: čas se krátí

    Dynamo má jasný cíl – záchrana v lize. Po šestadvaceti kolech stále schází Jihočechům bod na patnáctou Karvinou. „Nejsme v situaci, kdy si můžeme dovolit inkasovat podobné góly,“ zmínil Jiří Kladrubský, asistent trenéra Jiřího Lercha. Narážel tím na minelu Martina Janáčka. Třiadvacetiletý gólman, který před reprezentační pauzou vystrnadil z branky Dávida Šípoše, nezkrotil snadnou střelu Veljka Birmančeviča. „Mrzí ho to, stejně jako nás všechny, fotbal takové situace bohužel přináší,“ doplnil.

    Dynamo (i kvůli Janáčkově chybě) vyšlo z duelu se Spartou bez bodu. „Mohli jsme udělat další krůček, což nepovedlo. Jedeme dál, sice se ten čas krátí, blíží se konec. Primární cíl je nebýt poslední,“ dodal Kladrubský. V dalším kole čekají Jihočechy třinácté Pardubice.

    České Budějovice - Sparta: Šílená Janáčkova hrubka, Birmančevič snadno skóruje, 0:1
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
38

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud