Radek Špryňar
24. června 2022 • 19:35

Válka sázkových kanceláří o ligu. Vzduchem lítají miliony i ostrá slova

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočné prohlášení střídá tvrdá reakce, začíná se válčit. V banku je titulární partnerství na fotbalovou ligu od sezony 2024/25. Konkurenční sázková kancelář Tipsport deklarovala, že by byla ochotná nabídnout částku 120 milionů korun a pustila se do vedení Ligové fotbalové asociace. Ta úder vrátila, stejně tak dosavadní titulární sponzor Fortuna, který má ve smlouvě zakotveno, že konkurenční nabídku může dorovnat.



Ve stručnosti. Od ročníku 2024/25 by mohla mít liga teoreticky nového hlavního sponzora. Nyní platí, že sázková kancelář Fortuna, po níž nese soutěž název, dává na základě nastavených smluvních parametrů Ligové fotbalové asociaci (LFA), řídícímu orgánu ligy, ročně 78 milionů korun. Kontrakt má expiraci ke konci sezony 2023/24.

Momentálně se diskutuje prodloužení smlouvy o jeden rok vzhledem ke kompenzacím za covidové roky, kdy se soutěž neodehrála v plném rozsahu, čili pro sezonu 2024/25. Dušan Svoboda, šéf LFA, chtěl o tomto hlasovat už v únoru, nesetkal se však s pochopením především u šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka. Ten považuje za výhodnější vypsat tendr a pokusit se tak získat pro fotbal víc peněz.

Nyní platí, že na jedné straně teoreticky leží nabídka Tisportu na 120 milionů korun za sezonu, na opačném břehu je Fortuna. Podle zákulisních zdrojů by u fotbalu ráda zůstala při sumě 90 až 100 milionů korun. Ovšem pouze na onen jeden „prodlužovací“ rok. A pak by se vidělo.

Pojďme konečně do žhavé přítomnosti.

Ve středu proběhlo zasedání ligového grémia před novým soutěžním ročníkem. K uším Tipsportu do berounské centrály se po něm prý doneslo, že na setkání klubů se měl Dušan Svoboda znovu pokoušet vyvolat hlasování o prodloužení smlouvy s Fortunou o jeden rok.

A na základě toho přišla ostrá reakce. „Informacím o finančních problémech českého fotbalu je obtížné uvěřit za situace, kdy předseda LFA otevřeně nabádá kluby, aby bez výběrového řízení odhlasovaly nižší nabídku. Věřím, že kluby se předsedy LFA budou ptát, proč by měly samy sebe takto ošidit a v čím zájmu takové jednání je. Protože zájem klubů ani zájem fotbalu to není. Chceme věřit tomu, že šlo jen o informační šum,“ zaznělo ve čtvrtečním pozdně odpoledním prohlášení Tipsportu.

V pátek s tvrdou reakcí přispěchala LFA. A teď citujeme z jejího prohlášení: Ostře se ohrazujeme proti nepravdivým či hrubě zkresleným informacím v tiskové zprávě společnosti TIPSPORT a.s.

A nyní už slova Dušana Svobody. „V první řadě není pravdivá informace o tom, že bych se já či kdokoliv jiný z vedení LFA pokoušel na středečním jednání Ligového grémia vyvolat hlasování o nabídce stávajícího generálního partnera FORTUNA:LIGY A FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, společnosti FORTUNA GAME a.s. Nejen, že se tak nestalo, ale kluby byly naopak již předem informovány, že o žádném takovém návrhu nebude na tomto jednání hlasováno,“ jednoznačně popírá informace zveřejněné Tipsportem.

Navíc odmítá, že by se LFA jakkoliv snažila o odhlasování nižší nabídky. „Musíme se jako LFA ohradit proti tomu, že by byly kluby nabádány k přijetí nabídky, která by pro ně měla být méně výhodná, či dokonce náznakům nějakého protisoutěžního jednání,“ pokračoval Svoboda.

Fortuna: Vyjádření Tipsportu bereme s rezervou

Své si k tomu řekla i společnost Fortuna, jež se vyjádřila přímo pro deník Sport. V první řadě na otázku, co říká prohlášení Tipsportu.

„V říjnu 2019 v rozhovoru pro Seznam zprávy akcionář zmíněné společnosti vyčíslil hodnotu generálního partnerství s fotbalem na 50 milionů korun s tím, že vyšší investice „není smysluplná a efektivní“. Už v té době přitom byla reálná částka investovaná do fotbalu ze strany Fortuny skokově vyšší. Chápeme, že konkurenční boj se promítá také v této oblasti, i v kontextu tohoto prohlášení ale vyjádření, na které se ptáte, hodnotíme s určitou rezervou,“ naznačuje Fortuna, že za současnou nabídkou vidí především umělou snahu navýšit pro konkurenta cenu práv.

Válka se tedy vede. Velmi aktivně zejména v mediálním prostoru.

V souvislosti s titulárním partnerstvím je důležité zmínit smluvní vztahy mezi stranami nastavené už z předsednické éry Miroslava Pelty z roku 2016, kdy se tento rekordní kontrakt podepsal.

1. Jednání s jiným partnerem, než-li Fortunou, může být zahájeno nejdříve rok před koncem smluvního vztahu.

2. Fortuna si vyhrazuje právo dorovnat konkurenční nabídku.

Převedeno do reálu, LFA s Tipsportem momentálně jednat ani nemůže. Teprve až po skončení příští sezony. A aktuální titulární partner, pokud bude chtít u fotbalu zůstat, může dorovnat nejvyšší nabídku a konkurenci vyšachovat.

Jak se bude podle všeho postupovat?

Vedení LFA, i na základě tlaku vyvolaném Jaroslavem Tvrdíkem, hodlá vypsat výběrové řízení. „Opakovaně jsme deklarovali, že příštího generálního partnera budeme vybírat ve veřejné soutěži. Tím však není vyloučeno, že se kluby LFA mohou rozhodnout, že s ohledem na mimořádné okolnosti související s covidovými restrikcemi se nejprve přikloní k variantě narovnání vztahů se stávajícím generálním partnerem, který se v této složité době zachoval ve vztahu k LFA férově a vstřícně, včetně možného prodloužení spolupráce o jeden rok,“ stojí ve zprávě LFA.

Tipsport této variantě moc nerozumí. „Český fotbal si stěžuje, že má málo peněz. Slýcháme to od klubů i od samotné LFA. Tipsport se s podfinancováním fotbalu snaží dlouhodobě bojovat finanční podporou jednotlivých klubů (Sparta, Olomouc, Brno a Zlín) i ligového fotbalu jako celku například prostřednictvím nákupu práv. A teď i nabídkou na nesrovnatelně hodnotnější titulární partnerství od sezony 2024/25,“ tvrdí generální ředitel Tipsportu Petr Knybel.

Střet velkých značek tuzemského sázkařského byznysu a ve výsledku i postoj profesionálních klubů v Česku bude prostě zajímavé i dál sledovat.

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud