Richard Šíma
24. června 2014 • 16:17

Z bundesligy do Opavy! Pospěch se definitivně upsal druhé lize

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hotovo, podepsáno. Kdo ještě nebyl ochoten uvěřit tomu, že bývalý reprezentační obránce Zdeněk Pospěch nepřijme žádnou z bundesligových nebo jiných zajímavých nabídek a vrátí se do rodné Opavy, teď už uvěřit musí. Pětatřicetiletý bek se druholigovému nováčkovi upsal na tři roky. A hodlá prý ve Slezském FC svou vrcholovou kariéru uzavřít.



V bundesligové Mohuči ho přemlouvali, aby ještě zůstal. Manažer mu sháněl jiné angažmá v Německu, aby byl co nejblíže českým hranicím a měl to domů blízko. Lákaly ho tři české prvoligové kluby. Všechno marné. Zdeněk Pospěch dostál tomu, co prohlásil už dříve. Že chce být nablízku své dceři, která žije v Opavě. Angažmá v jiném městě proto nepřicházelo v úvahu.

Snad jen kdyby Opava nezvládla boj o postup z MSFL do druhé ligy, by Zdeněk Pospěch přece jen zamířil jinam. Do třetí ligy se mu z bundesligy přece jen nechtělo. Druhá liga mu nevadí. „Tohle byla opravdu jediná podmínka, kterou Zdeněk měl. Abychom postoupili,“ prohlásil Alois Grussmann, generální manažer opavského klubu.

Peníze nehrály hlavní roli

O penězích se prý žádná debata nevedla. „Zdeněk nám řekl nějakou svou představu. Ta se nijak nevymykala našim možnostem, takže jsme se domluvili snad ještě rychleji, než s kýmkoliv jiným,“ pravil Grussmann, jenž včera Pospěchovi symbolicky předal dres s číslem tři.

Bývalý reprezentant, jenž během své kariéry dobyl pět mistrovských titulů, prohlásil, že Opava bude nejspíše jeho poslední vrcholovou štací. „Pak si možná ještě někdy zahraju za Kylešovice,“ prohlásil, aniž hnul brvou. Zopakoval, že měl několik nabídek i z české ligy. „Z české první ligy byly tři,“ upřesnil s dodatkem, že jednu z nabídek mu předložil Baník. „Všem těmto klubům děkuju. Ale na tom, že Opava byla variantou číslo jedna, se nemohlo nic změnit,“ zklamal Pospěch všechny ostatní žadatele.

S Pospěchem do první ligy

Přesto není úplně vyloučeno, že se do české první ligy ještě přece jen vrátí. Tak by si to alespoň představoval Marek Hájek, předseda představenstva opavského klubu. „Naším záměrem do budoucna je postup do první ligy. I proto jsme rádi, že s námi Zdeněk spojil nejbližší tři roky. My bychom byli rádi, kdyby těch let bylo ještě víc,“ prohlásil Hájek.

Očekává, že Pospěchova přítomnost v Opavě se výrazně odrazí na diváckém zájmu. „Chtěli bychom, aby se ta euforie vzniklá částečně postupem do druhé ligy a částečně návratem Zdeňka Pospěcha projevila v tom, že se návštěvy nejméně zdvojnásobí. Chtěli bychom se v příští sezoně dostat na průměrnou návštěvnost pět tisíc fanoušků,“ vyjevil Hájek smělé plány.

Do přípravy se zapojí později

Opavští fotbalisté už sice zahájili přípravu na novou sezonu, Pospěch se ale zatím společných tréninků neúčastní. „Mám až do konce června smlouvu s Mohučí, takže začnu až od prvního července,“ vysvětlil bývalý hráč Baníku a Sparty. Druhého července si Opavané zahrají přátelský zápas se Zlínem. Toto utkání bude tedy s největší pravděpodobností prvním, do něhož Zdeněk Pospěch zasáhne.

Opavský klub včera oficiálně oznámil změnu v realizačním týmu. Hlavním trenérem zůstává Jan Baránek, jeho asistentem bude vedle Lubomíra Hrabiny nově také Radim Kučera, jenž ještě v minulé sezoně působil jako asistent u prvního týmu Sigmy Olomouc.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud