17. září 2008 • 15:07

Jirouš: Koukl na video a začal pálit

Autor: ar
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tohle je kousek hodný mistra. Útočník druholigového Sokolova Martin Jirouš nastoupil v sezoně teprve ke čtyřem duelům, na kontě má ovšem již šest gólových zásahů a vyhřívá se v čele tabulky kanonýrů.



Před měsícem byl přitom jedenadvacetiletý forvard na odpis…

„Je to nádherné, něco podobného se mi nikdy nepovedlo. Možná někdy v žácích jsem měl podobný vstup do sezony. Pro takový pocit každý fotbal hraje,“ užívá si štěstí Jirouš.

Před několika týdny to s ním ovšem vypadalo zle. Mohl mít všechno, místo toho neměl nic a hrozilo mu, že skončí v divizi!

Jirouš stále patří Liberci. Jeho tatínek za severočeský klub dlouhá léta hrával. I Martin už zaznamenal pět ligových startů v dresu tohoto celku. Víc se však neprosadil a v lednu 2008 odešel na hostování do tehdy druholigové Příbrami.

Se středočeským celkem vykopal ligu a měl nadějné vyhlídky, že si nejvyšší tuzemskou soutěž zahraje. V Příbrami absolvoval vysoký útočník celou letní přípravu.

Necelých čtrnáct dní před startem Gambrinus ligy pak přišla tvrdá rána. Příbramský kouč Massimo Morales vytáhlého forvarda přeřadil kvůli disciplinárnímu prohřešku do rezervního týmu.

„Cítil jsem to jako křivdu! Kdybych věděl, že to byla moje chyba, chtěl bych to za každou cenu napravit, ale tady už nebyla šance vrátit vztahy s trenérem zpět,“ vypráví Jirouš. Co se mezi ním a Moralesem v červenci stalo? „Nezlobte se, ale já to přes noviny řešit nechci,“ omluví se útočník.

Podle zainteresovaných se však celá věc seběhla asi takto: Jiroušovi přijela na přípravné klání v Hradci Králové přítelkyně. Kouč Morales hráčům slíbil, že budou mít na druhý den volno. Po vysoké porážce 0:4 se však rozzlobil, volno zrušil a celý tým musel společně autobusem odcestovat zpět.

Jirouš se však rozhodl, že pojede do Příbrami s přítelkyní vlastním autem a tuto informaci vzkázal hlavnímu kouči po asistentovi. K Moralesovi však zpráva nedoputovala…

Jirouš byl na dně. Divizi hrát nechtěl. Zachránila jej nabídka ze Sokolova, jehož trenér Martin Hašek o něj stál už delší dobu. Psychická deka však na Jiroušovi stále ležela. „Bylo to něm vidět,“ přiznává Hašek. „Nedivte se, během chvíle se vše změnilo. Mohl jsem hrál ligu a najednou jsem byl na dně,“ vysvětluje Jirouš.

Do Sokolova na hostování přišel až po druhém kole. Ve třetím nastoupil jen coby střídající. V dalším už vůbec. Jirouše opět zachvátily špatné myšlenky. A tak se jich pokusil před domácím zápasem s Vítkovicemi zbavit.

Ležel na hotelovém pokoji a brouzdal po internetu. „Vzpomínal jsem na krásné chvíle. Zabrousil jsem na liberecké stránky a prohlédl jsem si videa z mých ligových zápasů. To mě povzbudilo. Už trenér Lavička nás učil, že máme myslet pozitivně a to špatné máme dát z hlavy ven,“ vypráví Jirouš.

Zabralo to! Proti Vítkovicím naskočil již v první půli za zraněného Duchniče a dal dva góly. V dalším kole v Karviné přidal hattrick! V posledním zápase se Spartou B se trefil jednou, ovšem byl to zásah vítězný.

„Není to náhoda. Je to v něm. Je obounohý, rychlý a na svou výšku (195 cm) obratný. Komplexní útočník! Nevidím žádný objektivní důvod, proč by měl góly přestat dávat,“ varuje Hašek.

V tom případě se máme na co těšit…

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud