28. září 2023 • 04:40

Co ukázal pohár: nováček ve Slavii, vyměněná Sparta i první gól v Baníku

Autor: pla, mik, iSport.cz, koš
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Typický pohárový zápas. Tak si ulevil po vydřeném postupu Sparty na půdě druholigové Líšně kouč Brian Priske. Do čtvrtého kola MOL Cupu poslal tým Michal Ševčík, který naskočil poprvé v základu. Podobně se vyjadřoval i trenér Baníku Pavel Hapal, jehož svěřenci odvrátili prodloužení v Zápech až v nastaveném čase. Nejlépe se popasovala s rolí favorita Slavia, která v Kroměříži kromě dvou gólů předvedla i jednoho překvapivého nováčka.

  • Slavia: pohoda na druhou i nová tvář

    Slavia proti Slavii. Kroměřížská proti té pražské. Nálada? Famózní. Návštěva? Rekordní! 4 197 se na Hané skvěle bavilo – a všichni byli nakonec spokojení. Favorit zvládl duel proti spřátelenému celku pohodově 2:0 díky brankám v obou poločasech.

    Mezi nejlepší na place patřili stopeři Tomáš Vlček, Taras Kačaraba, defenzivní záložník Lukáš Masopust či mladý Nigerijec Boluwatife Ogungbayi.

    „Balzám na duši oproti derby,“ prohodil kapitán Stanislav Tecl, který si připsal první soutěžní start za áčko a při absenci potrestaného Jana Bořila navlékl pásku na ruku. Návrat se povedl, Tecl nahrál na gól Mojmíru Chytilovi, kterému na tribuně držela palce babička i kamarádi.

    Po zápase Vršovičtí rozdávali podpisy a společné fotografie. Domácí druholigista se statečně držel, nakonec však padl stejným výsledkem jako před týdnem Servette Ženeva v Evropské lize.

    „Díky jejich kvalitě mělo utkání slušnou úroveň,“ pochválil soupeře Trpišovského asistent Jaroslav Köstl. Realizační tým v závěru ukázal fanouškům i novou tvář: osmnáctiletého Borise Koffiho z Pobřeží Slonoviny. Jediným minusem tak pro Slavii byly standardní situace: jak obranné, tak útočné. „Uděláme sestřih a pustíme je na Silvestra...“ prohodil Köstl během zápasu.

    V neděli v Teplicích se dá očekávat úplně jiná sestava, složená zejména z těch, kdo byl v Kroměříži na lavičce nebo na Moravu nedorazil vůbec. Jako třeba Igoh Ogbu, Tomáš Holeš či Lukáš Provod.

    SESTŘIH: Kroměříž - Slavia 0:2. Favorit si před rekordní návštěvou došel pro postup
    Video se připravuje ...

  • Ševčík poprvé v základu rozhodl

    Líšeň nebyla proti Spartě, která oproti nedělnímu derby se Slavií obměnila celou jedenáctku, daleko od senzace. Druholigista předvedl působivý výkon, českého mistra se nelekl. Hrál nebojácně, cpal se k brance. „Rozhodlo proměňování šancí,“ věděl Marek Polášek, který svou ránou z dálky orazítkoval břevno. „Na tréninku to zkouším. Sem tam to trefím a někdy to letí čtyřicet metrů nad,“ líčil odchovanec Slovácka po porážce 0:1.

    Sparťané si mohli oddechnout, že vyrovnaný duel nešel do prodloužení. Zajistila to hned po přestávce perfektní levačka Michala Ševčíka, jenž na Letnou přestoupil právě z Brna. Akorát z konkurenční Zbrojovky. Gól v mistráku vstřelil poprvé od dubna. Do vápna mu přihrál aktivní Adam Karabec, nejlepší hráč vítězů.

    „Skvělý pocit, mám obrovskou radost,“ tetelil se mladý záložník, jenž měl v hledišti hodně známých. „Rodina je i na mých zápasech v Praze, ale v Brně je to specifické. Jsem rád, že se mi to povedlo zrovna tady,“ přiznal. Svůj výkon však hodnotit nechtěl. „Nechám si to pro sebe,“ reagoval.

    Pochvalu tak musel vyslovit kouč Priske. „Je to dobré pro jeho sebevědomí i pro nás. V létě to měl po přestupu složité. Musel si zvyknout na to, jak pracujeme. Na jeho pozici je navíc velká konkurence, odehrál nějaké zápasy za B-tým. Každý den dělá postupné kroky,“ hlásil.

    Sparta vyhrála v Líšni díky trefě Michala Ševčíka, který naskočil v základní sestavěFoto ČTK / Uhlíř Patrik

  • Zápy vs. Baník? Jako rovný s rovným!

    Kdyby dorazil na zápas SK Zápy – FC Baník Ostrava (1:2) divák neznalý poměrů, mohl snadno nabýt dojmu, že se na hřišti prohánějí dva týmy ze stejné ligy. Domácí třetiligista v Teletník Aréně i pod vlivem obrovské motivace vytáhnout se a s obranou nepřekonanou už deset zápasů v řadě hrál s favoritem více než vyrovnanou partii.

    Baník stagnoval, nedařila se přípravná fáze, takže mnoho míčů sbírali beci pod vedením zkušeného Jiřího Dubna, případně zasáhl spíše rutinním zákrokem brankář Josef Řehák. Na druhé straně se musel činit Jakub Markovič proti šancím trojlístku Stropek, Turyna a Kocourek. Jenže domácím nezapršelo a pak chvilku před pauzou ze spíše náhodné šance skóroval premiérově v dresu Baníku Matej Madleňák. A tam byl právě rozdíl mezi oběma soupeři v prvním dějství. Ostravané vlastně svého soupeře předčili v jediném aspektu hry. Byli prostě efektivnější v zakončení, což bývá poměrně častou alfou a omegou podobných střetnutí.

    Už ani baníkovská efektivita ale po pauze neplatila. Dvě tutovky spálil Kubala jako střídající hráč za zraněného Almásiho. To už Zápy hrály o deseti po vyloučení kapitána Dubna. Ani to je ale nezlomilo, protože přišla vyrovnávací radost Lukáše Woitka.

    Prvoligista však v závěru utkání vyvinul dostatečný tlak přetavený v gólovou gilotinu. Na takové zamknutí před bránou zkrátka Zápy v ČFL nejsou zvyklé a už na trefu Michala Frydrycha nedokázaly reagovat.

    Nakonec ale byli všichni spokojení. Baník urval postupový triumf 2:1, pro který si přijel, a domácí příznivci skandovali na počest svých miláčků ještě dlouhé minuty po utkání.

    Baník vydřel postup ve 3. kole MOL Cupu v Zápech až v nastaveném časeFoto Twitter.com/fcbanikostrava

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud