Jonáš Bartoš
2. dubna 2024 • 21:10

Plzeň: křídly za postupem, zářil Souaré. Jablonec srazil vlastní gól

Vstoupit do diskuse
21
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Severočeskou trilogii mezi Jabloncem a Plzní završila úspěšně Viktoria. V repete odloženého čtvrtfinále MOL Cupu zdolala domácí celek jasně 3:0. Pod branky se podepsala výborně hrající křídla Jan Kopic a Cheick Souaré. K vytouženému zisku čím dál cennější trofeje chybí Koubkově družině dva kroky – domácí semifinále se Zlínem a případné finále, o které ve středu bojují Opava se Spartou. Vítěz domácího poháru si zajistí minimálně účast v letním 3. předkole Evropské ligy.



O postupu favorita ze západu rozhodla blesková tříminutovka v závěru první půle. V obou akcích měl prsty Jan Kopic. Poprvé si na pravé volné straně nasprintoval na pas od Matěje Vydry a jeho centr si srazil do brány dobíhající stoper Nemanja Tekijaški. Učebnicový vlastňák nahlodal sebevědomí domácí družiny, která v úvodu směrem dopředu předvedla řadu zajímavých akcí. „Porazili jsme se sami,“ mrzelo jabloneckého stopera Filipa Součka.

Kopic se o tři minuty později prosadil sám a zasadil Jablonci rozhodující úder. Cheick Souaré si narazil s Lukášem Červem, vnikl do severočeské obrany a pasem skrz vápno našel volného parťáka. Pro jednoho z nejzkušenějších hráčů Viktorie nebyl problém zvýšit na 2:0.

„Hráčům jsme zdůrazňovali, že ve druhém poločase není nic vyhraného, že musíme pokračovat stejným způsobem. Rozhodující byla také naše reakce na styl soupeře. Na začátku nás zaskočil v jiném rozestavení, měli jsme s ním problémy na stranách,“ přiznal po utkání plzeňský kouč Miroslav Koubek. „Viděl jsem na naší straně zaťaté mužstvo, správně zareagovalo na porážku s Libercem. Pomohli tomu hráči, kteří se vrátili do sestavy (Hranáč, Dweh, Červ, Chorý). V nadsázce jsme byli týmem, který když se rozhodne vyhrát, vyhraje. Uplatnili jsme evropské zkušenosti, co nabíráme za pochodu,“ ocenil postup do semifinále MOL Cupu.

Kopicova role se v čase mění. Pod Pavlem Vrbou nastupoval s mnohem ofenzivnějšími úkoly, titulovou sezonu 2017/18 završil s bilancí 6+12 a oceněním pro nejlepšího hráče ligy. O šest let později musí hrát zodpovědněji, na pravé straně pod Koubkem víc brání a pomáhá tříobráncové zadní linii. V Jablonci se trefil popáté v sezoně, na ligový gól ale stále čeká. Souaré ve druhé půli zvýšil na 3:0 a stvrdil postup, plzeňská křídla zápas rozhodla. „Oba naše kraje byly výborné, Honzu vyhlásili nejlepším hráčem utkání. Byli jedněmi z rozhodujících elementů,“ dodal spokojený Koubek.

Plzeň uzpůsobila taktiku hrbolatému terénu, na kterém nejde příliš kombinovat po zemi. Kopicem a Souarém ucpala strany hřiště, vzadu spoléhala na trojku Dweh, Hranáč, Jemelka. Vysoké balony létaly nahoru zejména na Chorého, případně Vydru, pod nimi je sbíral Šulc. Domácí naopak nastoupili ve čtyřce vzadu s rozestavením 4–3–3.

Jako první mohl udeřit Jablonec už ve 2. minutě po chytrém krouceném rohu přímo do brány. Jedlička měl plno práce, aby těžký balon udržel před čarou. Po půlhodině se zaskvěl znovu plzeňský gólman, když vytáhl dělovku kapitána Miloše Kratochvíla. Žádný gól ale domácí neslavili, naopak Viktoria se prosadila třikrát a prošla mezi nejlepší čtyřku.

„Do třicáté minuty šlo o vyrovnaný zápas. Hráli jsme tak, jak chtěli, ze zabezpečené obrany, čekat na brejky a standardky. Pak si ale dáme vlastní branku, pět minut nato zaspí Štěpánek při bránění (Kopice). Takové chyby dělat nemůžeme. Hra není špatná, ale dopouštíme se individuálních chyb a sráží to náš výkon. V poločase bylo po zápase,“ mrzelo jabloneckého kouče Radoslava Látala.

V semifinále do Plzně přijede Zlín, ve druhém ve středu zabojuje Opava s favorizovanou Spartou. V případě papírově očekávaného finále mezi Plzní a letenským týmem se bude hrát také na západě Čech. „Určitě je výhodou hrát se Zlínem doma, ale zvedám varovný prst. Naposledy s námi ukázal kvalitu, je to nebezpečný soupeř. Čeká nás těžké utkání a musíme se zkoncentrovat jako nyní,“ upozornil Koubek.

V Plzni se zisk domácího poháru, který v novodobé historii vyhrála pouze v sezoně 2009/10 na začátku první éry kouče Vrby, bere jako jeden z významných cílů jara. Pro celkového šampiona čeká zajímavý a lákavý bonus – vítěz bude automaticky hrát nejméně letní 3. předkolo Evropské ligy, za určité konstelace se může posunout i do čtvrtého, což by znamenalo jistotu minimálně základní skupiny Konferenční ligy.

Góly

Domácí:

Hosté: 34. Tekijaški (vl.), 37. Kopic, 65. Souaré

Sestavy

Domácí: Hanuš – F. Souček, Tekijaški, D. Souček – Čanturišvili (61. Hübschman), Kratochvíl (C) (61. Houska), Martinec (76. Velich), Hollý (82. Gaši), D. Štěpánek – Kanakimana, Chramosta (61. Alégué).

Hosté: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic (90. Sýkora), Červ (90. Hejda), Kalvach (C), Souaré – Šulc (85. I. Traoré), Chorý (90. Metsoko), M. Vydra (66. Kliment).

Náhradníci

Domácí: Fendrich, Hübschman, Houska, Velich, Karban, Alégué, Gaši

Hosté: Tvrdoň, Hejda, Sýkora, Traoré, Kliment, Metsoko, Cadu

Karty

Domácí: Kratochvíl, D. Štěpánek, Hollý

Hosté: Kopic, Červ

Rozhodčí

Radina – Caletka, Antoníček

Stadion

Stadion Střelnice, Jablonec nad Nisou

Návštěva

2 011 diváků

FK Jablonec Vše o klubu ZDE

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
21

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud