Matěj Karmazín
28. listopadu 2019 • 12:20

Sparta bude hrát zimní Tipsport ligu, vrací se po více než dvaceti letech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatím ji hrála jen jednou. A teď se Sparta do zimní Tipsport ligy po jednadvaceti letech vrací. Tradiční přípravný turnaj se opět odehraje v lednu, ve čtyřech skupinách se jej zúčastní šestnáct českých a slovenských týmů, z toho celkem deset prvoligových. „Tento ročník je silně obsazený, hlavně z účasti Sparty máme velkou radost. Registrovali jsme zvýšený zájem klubů, poprvé v historii jsme je museli i odmítat,“ říká ředitel turnaje Aleš Kolář.



Pražané v zimní přípravě obvykle volili jiný program, Tipsport Liga do jejich plánů během posledních let nikdy nezapadala. Ovšem to se teď změnilo. Souvisí to i s tím, že sázková kancelář je od února generálním partnerem letenského klubu. „Sparta cítila, že by se našich aktivit měla účastnit,“ tvrdí Kolář.

Mužstvo kouče Václava Jílka se představí ve skupině B, kterou hostí Mladá Boleslav, a kromě Středočechů narazí ještě na Varnsdorf a Hradec Králové. „Sparta je zvyklá na přírodní trávníky, na umělce v zimě moc nehraje. Proto jsme rádi, že jsme se v tomto směru dokázali domluvit,“ zmiňuje manažer Tipsportu Lubomír Ježek.

Na nově spuštěných webových stránkách soutěže ve čtvrtek ráno chvíli svítilo, že půjde „jen“ o béčko Sparty, to se však ukázalo jako nedorozumění. „Její sestava maximálně někdy bude kombinovaná,“ dodává Ježek. Pořadatelé zvali i Slavii a Plzeň, dva nejlepší české kluby ale účast odmítly.

Z aktuální ligové top šestky se ovšem kromě Sparty a Boleslavi představí i Jablonec a Baník. Severočeši budou hrát ve skupině A na pražském Xaverově proti Bohemians, Příbrami a Dukle. Ostravané hostí skupinu D, kde se utkají s Karvinou, Prostějovem a slovenským Žiarem nad Hronom.

Céčko se premiérově odehraje na Slovensku, konkrétně v Dunajské Stredě. „Našli jsme tam mimořádné zázemí, podmínky jsou skvěle,“ upozorňuje Ježek. Domácí celek tam vyzve Nitru, Skalicu a také Zbrojovku Brno.

A systém turnaje? „V průběhu soutěže se eviduje jedna kompletní tabulka ze všech skupin,“ vysvětluje Kolář. Vítězem se stane tým s největším počtem bodů, dalšími kritérii jsou skóre a vstřelené góly. Triumf z letošního ledna obhajuje Baník, nový šampion obdrží také prémii 160 tisíc korun.

Navzdory zájmu se nedostalo třeba na Chrudim, Ústí nad Labem, Táborsko nebo FK Poprad. „A Liberec se vyřadil sám. Měl zájem hrát v boleslavské skupině, ale bohužel nechtěl potkat ve skupině Spartu, s kterou hraje první jarní kolo. A my jsme skupinu A už měli obsazenou,“ říká Kolář.

Na Tipsport Ligu pak stejně jako v minulém ročníku volně naváže Tipsport Malta Cup. Na ostrově uprostřed Středozemního moře se v turnaji čtyř týmů od 25. do 27. ledna utkají Brno, Baník, Boleslav a Dunajská Streda. Hrát se bude na národním stadionu Ta’ Qali. Všechna čtyři mužstva na Maltě absolvují týdenní kemp, během kterého se zároveň střetnou i s tamními prvoligovými kluby.

Podstatnou část zápasů obou soutěží bude opět vysílat Nova. „Získala exkluzivní vysílací práva. Na Nova Sportu bude možné vidět devět přímých přenosů, což je nejvyšší počet v historii Tipsport ligy. Dalších patnáct přenosů poběží ve formě streamů na TV Tipsport. A všechny 4 zápasy z Malty budou rovněž na Nova Sport,“ uzavírá Ježek.

TIPSPORT LIGA 2020

Skupina A (Xaverov): Bohemians Praha 1905, FK Dukla Praha, 1. FK Příbram, FK Jablonec
Skupina B (Mladá Boleslav): AC Sparta Praha, FK Mladá Boleslav, FK Varnsdorf, FC Hradec Králové
Skupina C (Dunajská Streda): FC DAC Dunajská Streda, FC Zbrojovka Brno, FC Nitra, MFK Skalica
Skupina D (Ostrava): FC Baník Ostrava, MFK Karviná, FK Pohronie Žiar nad Hronom, 1.SK Prostějov
Kompletní termínovou listinu zápasů najdete ZDE>>>

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud