Michal Kvasnica
21. října 2021 • 16:34

Když se dva perou... Postup chtějí béčka Baníku i Sigmy, vede Kroměříž

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Málokdy slibuje třetí nejvyšší tuzemská soutěž, Moravskoslezská fotbalová liga, tak napínavý ročník jako nyní. Na východní straně republiky se totiž rýsuje zajímavý boj o postup do profesionální FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, což je jasným cílem béčka Sigmy Olomouc a neoficiálně i rezervy ostravského Baníku. Vtip je v tom, že MSFL zatím vévodí Kroměříž.



Aktuální situace v MSFL ve zkratce? Když se dva perou, třetí se směje. Jasně, soutěž má za sebou teprve třináct kol (ze 34), ale Kroměříž na čele tabulky překvapuje. Ne proto, že by Hanácká Slavia neměla kvalitní zázemí či kádr. Ale zejména z toho důvodu, že favorité této sezony jsou úplně jiní. Tradiční značky s ambicí rozehrávat talenty v profesionální F:NL.

Sigma Olomouc a Baník Ostrava, potažmo jejich rezervy.

„Druhá liga je strašně dobrá jako přechod mezi elitu. Cílem je, abychom tam béčko měli,“ přiznává v klubovém podcastu sportovní manažer Hanáků Ladislav Minář, který to dal trenérovi Augustinu Chromému za úkol.

„Áčko v lize a béčko ve druhé je ideální stav. I když tam třeba některé mladé možná podržíte trochu uměle, všem to pomůže. Texl, Jemelka, Falta, Zahradníček... Všichni hráli druhou ligu a po nějaké době udělali v lize krásné čtvrté místo,“ připomíná ročník 2017/18.

Jenže jednoduché to nebude. „Dnes už to pochopil a v posledních týdnech přehodnotil i Baník, který na začátku sezony možná takové ambice neměl. Mám informace, že to taky vidí jako správnou cestu,“ dodává faktický šéf Olomouce.

Čelo tabulky MSFL

1. Kroměříž 13 zápasů (10-1-2, 28:12), 31 bodů
2. Olomouc B 13 zápasů (9-3-1, 36:9), 30 bodů
3. Baník B 13 zápasů (9-2-2, 30:16), 29 bodů
4. Rosice (13-8-2-3, 21:14), 26 bodů

Deník Sport proto s dotazem na postup oslovil ostravského kouče Ondřeje Smetanu, z jehož ligového kádru chodí B-týmu pravidelně pomáhat řada hráčů. Nejlepším střelcem mužstva i soutěže je sice dvacetiletý Petr Jaroň, ale jinak je v duelech hraných na Bazalech často k vidění třeba Ondřej Chvěja, Muhammed Sanneh, Denis Granečný, Jakub Pokorný, Yira Sor nebo Adam Jánoš.

„Jsme Baník Ostrava, asi bych měl odpovědět s nějakou náročností. Béčko je nahoře, áčko má široký kádr, tak nevím, jaké jiné ambice než vyhrávat zápasy bychom měli mít. I kdyby ty postupové ambice třeba nebyly,“ míní Smetana neurčitě.

Pravdou je, že oba rezervní celky mají sílu. Nejen personální. Taková Vrchovina by o výkonu rozhodčího Davida Poláčka (35), jenž řídil její nedělní utkání na Hané (1:5), mohla vyprávět. Sestřih najdete na Sigma TV, ale třeba penaltový zákrok či žlutá pro Jana Davida v něm chybí...

„Největší výhodou béček je doplňování o kvalitní a zkušené ligové hráče. V regulích to je, takže s tím musíme počítat,“ nestěžuje si Karel Heinz, předseda představenstva kroměřížského klubu, kterému se povedlo poskládat fajnově namíchanou soupisku. Najdete v ní hladové mládí, které ještě touží po velké kariéře, i zkušené charakterní borce. Ti euforii drží v rozumných mantinelech.

Je zřejmé, že MSFL bude dramatická až do konce. Co se týče Kroměříže a Baníku, existuje totiž ještě jedna pikanterie. Majitel FCB Václav Brabec žije právě v „hanáckých Aténách“, Slezané k němu na hotel Octárna jezdívají na soustředění. K tamní Slavii má boss-miliardář blízko.

„Martin Bsonek (předseda výkonného výboru Kroměříže) je jeho parťák, hecovačky probíhají. Cílem pana Brabce je určitě mít béčko ve druhé lize, ale my mu to jako kroměřížskému patriotovi znepříjemníme,“ slibuje s úsměvem Heinz.

Karel Heinz (šéf Kroměříže): Budeme se rvát

„Pomohlo nám, že kádr zůstal pohromadě a ještě jsme ho dobře doplnili Lhoteckým, Hapalem, Jelečkem nebo Surynkem. Přišla kvalita. Chceme udělat maximum, abychom byli úspěšní. Dlouhodobým cílem klubu je druhá liga, ale je to otázka legislativní a personální. Trenér Červenka už je u nás delší dobu, nastavil si velmi dobře tým k obrazu svému. Panuje tam opravdu profesionální přístup. Byl by hřích říkat, že se o to neporveme a nepokusíme se vyhrát. Mnohdy rozhodují náhody, detaily, štěstí. Dokud budeme na dostřel, budeme se rvát až do konce. První místo je odměnou za dřinu všech. Jsme jedna velká rodina, vážíme si toho. Jakmile má pohodu áčko a předvádí dobrý fotbal, přenáší se to i dál. Poznáte to třeba podle počtu lidí ve vipce...“ (smích)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud