Karel Häring
22. února 2013 • 13:37

Gól z poslední střely Spartu bolí, padl v pravou chvíli, řekl Čech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Gólem z poslední akce zápasu zachránila Chelsea odvetu Evropské ligy proti pražské Spartě. Remíza 1:1 jí stačila k postupu a těšit se z něj mohl i gólman „Blues“ Petr Čech. Letenský tým pochválil za dobrý výkon a řekl, že si dovede představit, jak musí konečný výsledek Spartu bolet. „Když dostanete gól z poslední střely zápasu, tak to zamrzí. My jsme si tu branku ale zasloužili. Dali jsme jí v pravou chvíli,“ konstatoval Čech po utkání.



Zápas proti Spartě se nevyvíjel podle vašich představ, jak vám bylo?
Podle našeho scénáře to tedy nebylo vůbec. Jak jsem říkal, všichni Spartu odepisovali, ale já tvrdil, že když se jim podaří dát gól, tak to bude zajímavé utkání. Přestáli úvodní tlak a naše šance. Pak se jim podařilo dát gól a měli ještě jednu velkou, kterou nedali. Samozřejmě, jak ten zápas ubíhal, a my ve druhé půli nakládali s našimi šancemi, jak jsme nakládali, tak rostla možnost, že Sparta uhraje prodloužení. Chybělo jí dvacet vteřin. Po průběhu toho druhého poločasu, kolik jsme tam měli šancí, jsme ten gól dali ale asi zaslouženě. Pro ACS je to určitě těžké. Když člověk dostane gól z poslední střely zápasu, tak to zamrzí hodně.

Jak to vypadalo v šatně Chelsea po prvním poločase?
Burcovalo se to. Chtěli jsme hrát s ještě větší intenzitou, dostat sparťany ještě víc pod tlak a vytvořit si ještě víc šancí.

Ulevilo se vám, když dal Hazard gól?
Mě to spíš překvapilo. Už jsem si říkal, že je to jeden z těch zápasů, kdy hrajete, hrajete a za Boha nejste schopní dát gól. Jsem rád, že jsme ho dali. Hrát prodloužení v tom našem nabitém programu by nám určitě nepomohlo. Dali jsme gól v pravou chvíli.

Když měla Sparta ve druhé půli několik nebezpečných útoků, zatrnulo vám? Třeba, když to dal Matějovský těsně vedle, nebo když si to v poslední minutě rovnal Kadlec?
Tak ono to není moc vidět, ale hřiště je docela špatný. Chtěl vystřelit rychle a trošku mu to tam nadskočilo. Špatně to trefil, omluva to není, ale jak říkám, byla to poslední minuta, chtěl to rychle zakončit, hodně toho naběhal. Sparta se vydala ze všech sil. Ke konci zápasu pak bylo vidět, že udělali víc chyb než během začátku. Dostali jsme je pod tlak. Tohle dělá ten rozdíl, když hrajete proti takovému týmu, který je favorit, tak musíte proměnit svoje šance. Sparta proměnila hned tu první, ale další dvě ne.

Měl jste před koncem v hlavě myšlenky na prodloužení?
Abych řekl pravdu, tak tady vždycky zmizí čas, jakmile to dojde do devadesáté minuty. A člověk pak pořádně ani neví, kolikátá je minuta. Když jsme dali gól, tak jsem si myslel, že se ještě třeba dvě minuty bude hrát. Spíš jsem se připravoval na to, když vlezl na hřiště Bednář, že to rozehrají a dají to dlouhé na Kweukeho, nebo na něj. Že se pokusí vytvořit si aspoň jednu střelu. A ono se rozehrálo a byl konec. To mě překvapilo, že už bylo až tak pozdě.

Takže ani na případné penalty v myšlenkách nedošlo?
Ne! My jsme si vytvořili docela tlak, takže kdyby to došlo do prodloužení, tak jsem si říkal, že ten gól stejně odněkud dáme. Těch šancí bylo dost a nakonec jsme ho dali zaslouženě. Pro Spartu je to asi těžký, vypadla gólem v poslední vteřině.

Z tábora Sparty bylo slyšet, že postoupil spíš šťastnější než lepší tým. Co vy na to?
Tak šťastnější, šancí jsme měli dost. Postoupil podle mého nakonec zkušenější tým. Ten počet odehraných zápasů v evropských pohárech, když se spočítá u nás a u nich, tak to asi nakonec převážilo tu misku vah na naši stranu.

Chelsea v Praze rozhodla o výhře díky střídajícímu hráči, v odvetě dal gól také střídající hráč. Svědčí to o něčem?
Že je výhoda, když může trenér poslat do zápasu hráče z lavičky, který má kvalitu. Jako v případě Edena, který vlezl na hřiště. Když nastoupil, trenér věděl, že tým se neoslabuje, ale posiluje. Ukázalo se to jako rozhodující.

Kdyby Chelsea odvetu nezvládla, vyčítali by lidé manažeru Benítezovi hodně, že nevzal ani na lavičku Lamparda a Ivanoviče?
To nevím. Ale každopádně je to náš šestadvacátý týden v kuse, kdy hrajeme zápasy v rytmu středa – víkend, nebo čtvrtek – víkend. Takže ono hrát padesát zápasů během 25 týdnů, to se nedá odehrát s jedenácti lidmi každý týden. I kdybychom chtěli, tak se hráči musí protočit. Jiná možnost nebyla, abychom to odehráli všechno naplno.

Je vám teď Sparty líto?
Všichni věděli, že budou v tom zápase potřebovat štěstí, zahrát na hranici svých možností a navíc i pomoc i od Tomáše Vaclíka. Všechno se jim splnilo. Tomáš chytal výborně, chytil hodně šancí, byla tam nějaká tyč a nějaké naše příležitosti zablokovali na poslední chvílí. Sparťani hráli dobře i dopředu a nakonec rozhodlo trošku víc našich zkušeností. Oni měli ještě dva tři nebezpečné brejky, ale nedotáhli je do konce. Ten zápas mohli klidně rozhodnout.

Cítil jste z hráčů Sparty velké zklamání?
Bylo veliké. Z mých dob si to dobře pamatuji, když jsme hráli výborně s Realem Madrid. Jenže jsme prohráli 2:3. Všichni nás tehdy respektovali. To nás strašně potěšilo, ale zklamání tam prostě je, když se prohraje. Pro ně to bude stejné.

Sparta si ale i přes konečnou remízu udělala dobrou reklamu. Moc se tady o ní nepsalo…
Je to dobře pro celý český fotbal. Lidi si budou pamatovat, že Sparta dostala gól v poslední vteřine a odehrála velice dobré utkání. Odevzdala tu velice sympatický a pozitivní výkon. Takže je to dobře. Plzeň všechno dotáhla k dokonalosti, když vyhrála i domácí zápas, to je další pozitivní zpráva pro český fotbal.

Ten bude dál v pohárové Evropě zastupovat už jen Plzeň. Kam až může dojít?
V Neapoli šli štěstí hodně naproti, ale tím, že vyhráli i doma potvrdili, že jsou připravení na další souboje i na ligu. V těch pohárech je jedno, jak člověk postupuje, hlavně když postupuje. Mají Fenerbahce. Čeká je další zážitek, tým nabitý hvězdami. Pro český fotbal jen dobře.

Petr Čech se musel o postup svého týmu dlouho strachovat
Petr Čech se musel o postup svého týmu dlouho strachovat

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud