Radek Špryňar
8. března 2018 • 04:57

Sporting v krizi. Soupeř Plzně čeká na titul 16 let, v kádru má i vítěze EURO

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to pojem. Klub, co má zvuk daleko za hranicemi Portugalska. Ve své domovině patří mezi „Trés Grandes“, velkou trojku. Jenže Sporting Lisabon, i přes nezpochybnitelnou kvalitu uloženou ve svém kádru, se potácí v období sucha. Na titul si brousí zuby už dlouhých šestnáct let. Ani v aktuální sezoně to nevypadá na žádný průlom. Partu Jorgeho Jesuse trápí nepřesvědčivé výkony i zranění klíčových postav. I když je v osmifinále Evropské ligy zřejmým favoritem, Viktoria Plzeň má šanci na historický pochod mezi osm nejlepších. Začíná se už dnes ve 21.05 hodin.



Pyšní se tím, že ve své mládežnické akademii vypiplali pro světový fotbal několik uctívaných virtuosů a geniálních hráčů. Zelenobílý dres v minulosti oblékali Cristiano Ronaldo , Luis Figo, ale také Nani, Simao nebo Ricardo Quaresma, v osmdesátých letech také Paulo Futre.

„V mém srdci má Sporting místo. A já k němu mám velký respekt,“ pravil Ronaldo před dvěma lety, kdy na lisabonský celek narazil na půdě Ligy mistrů. Vstřelil mu branku, neslavil ji. „Naučil jsem se tam fotbal, nemohl jsem se radovat,“ vysvětloval svoje gesto.

Sporting umí generovat skvělé fotbalisty, práce s mládeží a vlastními odchovanci je jeho chloubou. Jenže úspěchy zhmotněné ve velká vítězství to v posledních dekádách nepřináší. „Verde e Brancos“ neboli „zelení a bílí“, jak zní přezdívka klubu, už šestnáct let čekají, až do vitríny uloží devatenáctý pohár pro vítěze domácí Primeira Ligy.

Klub prožívá historicky druhé období sucha. To první přišlo mezi lety 1982–2000. To druhé trvá dosud. Za uplynulých šestnáct let utrhl Sporting jen dvě vítězství v Portugalském poháru, jedno v Superpoháru. Jinak nic. Pusto prázdno.

Sporting Lisabon
Založen: 1. července 1906
Stadion: Estadio José Alvalade (kapacita 50 095, hostilo zápasy EURO 2004)
Prezident: Bruno de Carvalho
Trenér: Jorge Jesus
Klubové legendy: 
Cristiano Ronaldo, Luis Figo, Paulo Futre, Simao, Nani

Největší úspěchy: 18x mistr ligy,
16x vítěz poháru,
8x vítěz superpoháru 

Co hůř, před sedmi lety nebylo daleko od zániku klubu, jenž vykázal dluhy v astronomické výši 276 milionů eur. V Primeira Lize skončil na sedmém místě. Tak hluboko Sporting v domácí soutěži nikdy neklesnul. Skončit musel prezident Godinho Lopes, jenž své působení v čele klubu musel obhajovat u soudu… To bylo naprosté dno.

Po inauguraci Bruna de Carvalha se věci začaly měnit k lepšímu. Klub se finančně stabilizoval, v sezoně 2013/14 zvládl Sporting výstup na druhé místo tabulky a zajistil si přímý postup do Ligy mistrů. Na konci renesance slavné značky má být obří úspěch v aktuálním ročníku Evropské ligy. „Naším cílem zůstává pozvednout jméno klubu a pokusit se postoupit do finále v Lyonu,“ prohlásil manažer André Geraldes.

Na evropském pódiu se plány zatím daří. Další zastávkou je Viktoria Plzeň.

Portugalský klub má ale před zítřejším prvním zápasem starosti. V pátečním šlágru prohrál 1:2 s Portem, manko na první místo se zvýšilo na osm bodů. Navíc v průběhu zápasu přišel o útočníka Seydou Doumbiu, se zdravotními problémy se potýká také Bas Dost, dvacetigólový snajpr z Holandska.

Přesto se Plzeň musí mít na pozoru. V brance je mistr Evropy Rui Patricio, před rokem jeden z nominantů Zlatého míče. Dále bývalý stoper Barcelony Jérémy Mathieu, host z Realu Madrid Fábio Coentrao, defenzivní záložník William Carvalho nebo mozkový trust týmu Bruno Fernandes.

Ano, Viktoria je v osmifinále outsiderem, ale zároveň má důvody si myslet, že favorita může ošklivě pokousat.

Góly

Domácí: 45+1. Montero, 49. Montero

Hosté:

Sestavy

Domácí: Patrício (C) – Ristovski, Coates, Mathieu, Coentrão (85. R. Ribeiro) – W. Carvalho, B. Fernandes – G. Martins, B. Ruiz (78. B. César), Acuňa (57. Battaglia) – Montero.

Hosté: A. Hruška – Řezník, Hejda, Hubník (C), Limberský – Hořava, Hrošovský – Petržela (62. Chorý), D. Kolář (75. J. Kovařík), Zeman (82. Čermák) – Krmenčík.

Náhradníci

Domácí: Salin, Ribeiro, César, Battaglia, Petrović, Palhinha, Tavares

Hosté: Kozáčik, Chorý, Kovařík, Hájek, Bakoš, Havel, Čermák

Karty

Domácí: Battaglia, Coates, W. Carvalho

Hosté: Hořava, Limberský

Rozhodčí

Alexej Kulbakov – Dmitri Žuk, Oleg Masljanko (všichni BLR)

Stadion

Estádio José Alvalade, Lisabon (kapacita: 50.466 diváků)

Sporting čeká na titul dlouhých 16 let
Sporting čeká na titul dlouhých 16 let

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud