Radek Špryňar
8. března 2018 • 12:03

Co čeká Plzeň na Sportingu? Vytáhlý snajpr, bek z Realu i šedovlasý taktik

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PORTUGALSKA | Výrazní a kreativní směrem k soupeřově brance, obrana přeplněná zkušenostmi vítězů Ligy mistrů. V kádru několik uznávaných individualit, na lavičce šedovlasý stratég, který rád vymýšlí taktické fígle. Takový je současný Sporting Lisabon. Mužstvo, které víc než na týmovou soudržnost, sází na výkony jednotlivců. V tom může být šance Plzně proti portugalskému favoritovi.



Na co musí být Viktoria připravena především na trávníku Sportingu? Klíčové bude, jak dovede eliminovat ve středu pole Bruna Fernandese. Třiadvacetiletý Portugalec určuje kvalitu hry. Právě on stojí u zrodu drtivé většiny akcí. Není líný na krok, i proto se často dostává do zakončení, což je disciplína, kterou umí náramně (v sezoně vstřelil již třináct branek). Když má den, těží z jeho hry i zbytek týmu. Jak výtečně rychlostně vybavení krajní záložníci, jimž do stran distribuuje přesné míče, tak zejména dvojice útočníků, ať na hřiště vyrazí v jakémkoliv složení.

Právě hrotoví útočníci jsou další chloubou Sportingu. V posledním ligovém zápase proti Portu chyběl týmu nejlepší střelec Bas Dost (27 branek v 36 zápasech), v průběhu utkání se zranil Seydou Doumbia a tak na hřiště musel osmnáctiletý talent Rafael Leao. Dal gól, v závěru spálil šanci na vyrovnání. I on ve svých letech ukázal nadprůměrné schopnosti.

Vzadu Sporting spoléhá na silnou dvojici Fabio Coentrao, hosta z Realu Madrid a Jeremyho Mathieu, jenž do Lisabonu dorazil z Barcelony. Co oba zadáky spojuje? Triumf v Lize mistrů!

Nizozemský kanonýr Sportingu Lisabon Bas Dost
Nizozemský kanonýr Sportingu Lisabon Bas Dost

„Přestože má Sporting tým plný známých hráčů, někdy mají problém s týmovým pojetím. Až příliš spoléhají na kvalitu jednotlivců. V tom je rozdíl třeba oproti Portu, které vede domácí ligu,“ shodují se portugalští novináři pitvající hru Sportingu.

A pak je tady trenér. Zajímá tvář, zajímavá postava. Jorge Jesus dovede mužstvo připravit, účinně měnit taktiku, pro soupeře je nevyzpytatelný. Třiašedesátiletý rodák z Amadory umí rivaly zaskočit.

Jeden příklad za všechny?

Zápasy s Portem jsou velkým svátkem portugalského fotbalu. Naposledy se oba celky potkaly v pátek, před necelým týdnem. Jesus je povětšinou zastáncem rozestavení 4-4-2, na jeden z klíčových zápasů ligové sezony výchozí schéma lehce upravil na 4-4-1-1. I proto, že mimo hru byl zraněný Bas Dost.

„Udělaly jsme nějaké pohyby na šachovnici, které vedly k tomu, že tým hrál trochu jinak. V podstatě jsme se pokusili Porto změnou pozic překvapit. Myslím, že se to i povedlo. Hráli jsme skvělý fotbal, chybělo nám jen finální vyústění,“ naříkal Jorge Jesus po porážce 1:2, která Sporting prakticky vyřadila ze hry o titul v Primeira Lize.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud