Karel Häring
15. března 2019 • 11:30

Evropo, div se! Druhé čtvrtfinále za tři roky, jen čtyři země jsou na tom lépe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dechberoucím dramatem a senzačním vyřazením španělské Sevilly (4:3 po prodloužení) zařídila pražská Slavia druhou čtvrtfinálovou účast českého klubu v Evropské lize za poslední tři roky. Ani Itálie či Francie jich nemají víc!



Trenér Plzně Pavel Vrba v minulosti opakovaně hovořil o tom, že vzhledem ke stále více se rozevírajícím nůžkám mezi nejužší elitou a ostatními kluby, je „pravou“ soutěží pro týmy FORTUNA:LIGY Evropská liga, v níž mají na rozdíl od Champions League reálnou šanci na postup do závěrečných kol.

A tuzemským klubům se to daří naplňovat, protože v rámci střední a východní Evropy neexistuje země, která by měla od ročníku 2015/2016 mezi poslední osmičkou častější zastoupení než Česko. Před třemi lety do ní pronikla pražská Sparta, mimo jiné díky triumfu nad Laziem Řím. V mimořádném čtvrtečním večeru navázala na rivala z Letné Slavia.

Slávistická euforie po postupu do čtvrtfinále Evropské ligy
Slávistická euforie po postupu do čtvrtfinále Evropské ligy

Je to „jen“ Evropská liga, nicméně pouze čtyři domácí soutěže se mohou pochlubit větším počtem čtvrtfinalistů za zmíněné období. Nejvíce – podle očekávání – Španělsko, které reprezentovalo celkem sedm klubů. Za ním je s pěti účastmi Anglie, následuje Německo (4) a Portugalsko (3). České týmy se díky dvojímu zastoupení ocitlo se společnosti Itálie, Francie a Belgie! Ukrajina, Rusko či Nizozemsko měly za stejný časový úsek pouze jediného čtvrtfinalistu.

O tom, jak náročný je postup z osmifinále do čtvrtfinále Evropské ligy, nejlépe vypovídá ještě jiná statistika. A to počet zemí/klubů mezi poslední šestnáctkou. V ní totiž Česko tak vysoko není. Společně s Viktorií Plzeň, která před rokem neúspěšně bojovala se Sportingem Lisabon (padla v prodloužení), mají české kluby trojnásobné zastoupení (stále hovoříme o posledních čtyřech sezonách), což je řadí v Evropě na 8. až 10. místo. Například Rusko se dělí o druhou příčku s Anglií a Německem (7 klubů), ovšem mezi poslední osmičku se probojovalo pouze CSKA Moskva v minulé sezoně. Totéž platí o Itálii (dva kluby z šesti), o Belgii, Francii (dva ze čtyř) nebo Ukrajině (jeden ze tří). 

Úspěchy Slavie a spol. potvrzují specifika nejvyšší domácí soutěže. Určitě nepatří k nejatraktivnějším, převládá v ní fyzicky náročný, soubojový fotbal, založený na taktice. Ve spojení s motivací a týmovou soudržností nabízí v „evropských“ duelech mix, s nímž si občas nedokážou poradit ani bohatší a silnější kluby.

Zastoupení zemí ve čtvrtfinále Evropské ligy od sezony 2015/2016

 Španělsko  7
 Anglie  5
 Německo  4
 Portugalsko  3
 ČESKO, Belgie, Francie, Itálie  2
 Nizozemsko, Rakousko, Rusko, Turecko, Ukrajina  1

Bušili jsme do nich, fyzicky jsme byli lepší, říká Kolář po skalpu Sevilly
Video se připravuje ...

Eden v extázi, Slavia šokovala Sevillu v závěru prodloužení a slaví neuvěřitelný postup
Video se připravuje ...

Trpišovský po skalpu Sevilly: Tvrdíkovi jsem říkal, že víc ve fotbale už nezažije
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud