Jan Vacek
26. listopadu 2020 • 14:25

Soupeř Sparty v ohni. Hráči tam snad nechtějí být, pálí legenda do Celtiku

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na dlouhých devět let si ze skotské ligy udělali vlastní državu. Plenili, ničili, poráželi na hlavu. Neměli slitování. Vidina jubilejního desátého titulu v řadě se však nyní divoce otřásá. Fotbalisté Celtiku totiž upadli do herního i výsledkového kómatu. A aby toho nebylo málo, konkurenční Rangers pod taktovkou Stevena Gerrarda vylétli na úroveň, které momentálně zelenobílí ani náhodou nedosahují. „Mezi oběma týmy je obrovský rozdíl. Hráči Celtiku působí dojmem, jako by v klubu vůbec nechtěli být,“ nebere si servítky klubová legenda Andy Walker.



Ještě před třemi týdny byl Celtic silný v kramflecích. Sebevědomý. Možná až nemístně. Sparta? Pfff, to pro skotského giganta měla být jen laskomina. Minimálně na základě tvrzení hlavního trenéra Neila Lennona.

„Dobrý výsledek očekávám, to jo. Věřím, že jsme schopní vyhrát vyšším brankovým rozdílem,“ prozradil ryšavý kouč. Jen o pár hodin později pak musel sledovat, jak v Celtic Parku Letenští jeho družinu montují na základní díly.

1:4.

Hrozivý výsledek. Hrozivá ostuda. A taky vypínač, který spustil lavinu kritiky a navazujících problémů. „Katolíkům“ to totiž neladí ani v lize. Na Rangers ztrácejí jedenáct bodů. Sice mají dva zápasy k dobru, ale i v případě jejich zvládnutí bude manko propastné. A co teprve další vypovídající ukazatel: skóre. Celtic je na bilanci 34:13. Rangers? 41:3. Ano, správně. Protestanti jsou na marši a kontinuálně mezi odvěkými rivaly rozevírají nůžky.

„Rangers a Celtic, to jsou v tuhle chvíli dva úplně jiné světy. Je až šokující, jak velký rozdíl se mezi oběma mužstvy během relativně krátkého času udělal,“ prohlásil Andy Walker.

Kouč Celtiku Neil Lennon udílí pokyny svým svěřencům při zápase se Spartou
Kouč Celtiku Neil Lennon udílí pokyny svým svěřencům při zápase se Spartou

Nyní pracuje v médiích, ale o Celtiku má detailní přehled. Aby ne, coby útočník odehrál za tradiční klub dobrých 150 zápasů. Nasázel téměř čtyři desítky gólů. A když viděl, co s „jeho“ týmem provedla Sparta, odhodil jakoukoli diplomatickou nótu.

„Hráči Celtiku vypadali, jako by v klubu vůbec nechtěli bát. Takový výkon je na evropském poli neomluvitelný. Mohou být rádi, že od Sparty nedostali šest nebo sedm gólů,“ pálil Walker.

Nejen duel s Pražany navíc namířil prst na hlavní slabinu Skotů. Na defenzivu. Celtic neudržel čisté konto už sedm zápasů v řadě. Naposledy se mu to povedlo 4. října. Od té doby ani ťuk. Navíc jen jeden triumf.

„Nejsou schopní bránit křížné balony za obranu. Ať trenér Lennon zkusí cokoli, linii se třemi či čtyřmi hráči, nic nefunguje. Střední obránci jsou pomalí, neobratní. Pokud se něco nezmění, tým nebude úspěšný,“ přikývl bývalý kouč Celtiku John Barnes.

Zatímco fanouškům zelenobílých pomalu dochází trpělivost, Lennon zůstává u kormidla. To se ale může rychle změnit, do skotské šalupy silně zatéká. Pokud ve čtvrtek na Spartě utrží další ránu, může jít kapitán přes palubu.

Jarošík vzpomíná na Celtic: To nebyl fotbal pro mě. Má Sparta šanci?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud