Michal Koštuřík
26. srpna 2021 • 19:45

Žilina - Jablonec 0:3. Severočeši jsou v KL, postup si v odvetě pohlídali

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední hvizd rozhodčího do píšťalky. Koncert Jablonce skončil oslavnými fanfárami. Trenér Petr Rada vzal po venkovním triumfu 3:0 „petku“ s vodou a vyhodil ji vysoko do vzduchu. Všechno z něj spadlo, převedl tým v play off přes Žilinu celkovým skóre 8:1 a zajistil klubu 75 milionů za účast ve skupině Konferenční ligy. „Poslední tři noci jsem nespal,“ přiznal kouč.



Tohle je finanční i sportovní injekce, kterou Jablonec nutně potřeboval. Vedle bosse Miroslava Pelty slavil postup přímo v Žilině jeho věrný druh Karel Březina, bývalý ministr v české vládě. Hlavní hrdinové však makali na hřišti. „Každý postup je zásluha hráčů. Já na úspěchy nehraju. Hraju na to, ať jsem zdravý a můžu trénovat mladé kluky,“ vyznal se trenér Petr Rada.

Po pár minutách bylo jasné, že tento dvojzápas nemůže Radova parta ztratit. Dostat na umělce pod Dubňom pět fíků a víc? To snad ani nešlo dopustit. Žilinská omladina to s balonem umí, o tom žádná. Fajn se na to dívá. Ovšem herní vyzrálost byla na straně českého zástupce. „Z utkání jsem měl obavy, i když se u nás říkalo, že bude odveta formalita. Rozhodla zkušenost našich starších hráčů. Cítím úlevu,“ shrnul Rada, jenž zklidňoval nervovou soustavu debatami s diváky. 

Moc mu to nešlo. Od estonského sudího dostal za bouřlivé výlevy žlutou kartu. O postupu nebyl přesvědčený ani za vedoucí Pleštilově brance a při výsledku 5:1 ze Střelnice. Do klidu se hodil až po závěrečných dvou trefách náhradníků Tomáše Čvančary a Antonína Vaníčka.

„Šošoni“ měli tupé šípy. Útočník Matúš Rusnák sice pádil ještě za stavu 0:0 sám na bránu, ovšem jaksi zapomněl zakončit. Balon po neobratném doteku jen lehce ťuknul do vyběhnutého gólmana Jana Hanuše. To byl snad jediný moment, kdy nechal stoper Jaroslav Zelený za sebou hráče. Jinak? Dokonalost sama. „Jsem šťastný, že jsme ho udělali ze Slavie a že tady je,“ prohlásil Rada a ocenil i další borce. Stále lepší posilu Davida Housku či neúnavného Václava Pilaře. „Musím před ním klukem smeknout, jak zápas po těch svých zdravotních problémech odehrál. A ještě na umělé trávě, která mu nesvědčí,“ smekl před záložníkem.

Jablonec neměl problém dovést duel do postupového konce, byť brzy přišel o zraněného Doležala (lehký otřes mozku) a jeho nástupce Tomáš Čvančara zahodil dvě výborné šance včetně úniku na brankáře. Také on se ale nakonec dočkal gólu. Byť s vydatnou pomocí brankáře Ĺubomíra Belka. „Oba výsledky byly velmi kruté,“ povzdechl si domácí kouč Pavol Staňo. „Jablonec byl lepší a super efektivní. Já jsem ale hrdý na své hráče,“ dodal. „Žilina hraje s hodně mladými hráči, v Evropě je unikát. Má dravé a rychlé hráče. Byl jsem dost ostražitý,“ ulevil si jeho protějšek Rada po postupu.

Góly

Domácí:

Hosté: 30. Pleštil, 86. Vaníček, 88. Čvančara

Sestavy

Domácí: Belko – Anang, Minárik (C), Kiwior, Sluka (75. Kaprálik) – Slebodník, Gono, Bičachčjan (75. Myslovič) – Rusnák (83. Goljan), Jibril (83. Jambor), Ďuriš (57. Paur).

Hosté: Hanuš – Holík, Kubista, Zelený, Krob – Pleštil (73. Vaníček), Kratochvíl (85. Martinec), Považanec (85. Hübschman), Houska, Pilař (85. Malínský) – Doležal (C) (50. Čvančara).

Karty

Domácí: Slebodník, Paur

Hosté: Pleštil, Kratochvíl, Rada

Rozhodčí

Tohver – Koiv, Klaasen (EST).

Stadion

Stadion Pod Dubňom, Žilina

Návštěva

5122 diváků

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud