Jakub Konečný
30. září 2021 • 20:35

Alkmaar - Jablonec 1:0. Solidně hrající hosty srazil gól po přestávce

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ALKMAARU | Asi je už na místě si přiznat, že Alkmaar na české kluby prostě umí. V posledních letech byl nad síly Liberce, Jablonce i Plzně – a včera porazil Jablonec na svém stadionu znovu. Bod byl přitom docela blízko. Hosté odehráli velmi dobrý první poločas a po přestávce měl vyrovnání na noze Martin Nešpor, jenže v tutové pozici netrefil míč.



Před třemi roky byl Albert Gudmundsson už jednou nohou ve Slavii, ale nakonec přestoupil z PSV Eindhoven do Alkmaaru. A od té doby má na české kluby pifku. Loni vyšťouchl dvěma góly Plzeň z Ligy mistrů a včera svým gólem rozhodl o porážce Jablonce v základní skupině Konferenční ligy.

„Samozřejmě jsem zklamaný, protože jsme minimálně bod měli uhrát. Po většinu zápasu jsme byli lepší. Šanci ve druhém poločase musíme proměnit. Soupeř měl jednu brejkovou situaci a potrestá nás. Bude těžké se z toho oklepat,“ uvedl kouč poraženého týmu Petr Rada.

Jablonec se musel obejít bez zraněného reprezentanta Martina Doležala, kterého na hrotu útoku nahradil Tomáš Čvančara. A právě jedenadvacetiletý forvard měl první velkou šanci zápasu. Naběhl si na pas za obranu, míč si dobře připravil hrudí, jenže těsně minul. O chvíli později ho v ostrém vzdušném souboji sestřelil gólman Peter Vindahl-Jensen, který místo balonu udeřil do tváře jabloneckého čahouna, jenže slovinský rozhodčí Rade Obrenovič evidentní pokutový kop nenařídil. Čvančara přitom musel o přestávce dolů kvůli podezření na otřes mozku.

„Museli jste to vidět až z tribuny, trefil ho oběma rukama do hlavy, byla to penalta. Tomáš pak pozvracel celou kabinu,“ láteřil Rada.

Alkmaar nezastihl úvod sezony v dobrém rozpoložení – a bylo to vidět i tentokrát. Pomalá hra domácích, řada zpětných přihrávek a ztrát dokonce donutila fanoušky AZ, kteří zaplnili AFAS Arenu sotva z poloviny, k nespokojenému pískotu.

Zato Jablonec hrál dobře, šikovně kombinoval a dostával se k brance soupeře mnohem snadněji a častěji. Gólman Jan Hanuš si první pořádný zákrok připsal až v úplném závěru poločasu, kdy zabránil ve skórování Albertu Gudmundssonovi.

Z druhé příležitosti však už islandský křídelník udeřil. Dominik Pleštil lajdácky vypustil náběh levého beka Owena Wijndala a po jeho přihrávce zakončoval Gudmundsson v podstatě do prázdné brány.

Domácí chybu soupeře potrestali, hosté bohužel nikoliv.

Domácí stoper Pantelis Chatzidiakos si totiž dal málem vlastní gól, nešikovně skopl centr na tyč, od níž se míč odrazil k Martinu Nešporovi, jenže náhradník místo vyrovnání promáchl. Hodně trpký kiks, který si zkušený útočník bude vyčítat ještě dlouho.

Góly

Domácí: 53. A. Gudmundsson

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vindahl – Sugawara, Chatzidiakos, Indi, Wijndal /C/ (78. Witry) – Midtsjø, de Wit, Clasie – Guðmundsson (90. Beukema), Pavlidis (66. Abúchlál), Karlsson.

Hosté: Hanuš – Holík, Kubista, Zelený, Krob – Pleštil (70. Malínský), Houska, Považanec /C/ (86. Vaníček), Kratochvíl, Pilař – Čvančara (46. Nešpor).

Náhradníci

Domácí: Verhulst, Reus, Aboukhlal, Koopmeiners, Witry, Evjen, Duin, Letschert, Taabouni, Reijnders, Oosting, Beukema

Hosté: Vajner, Hrubý, Vaníček, Hübschman, Malínský, Smejkal, Surzyn, Nešpor, Haitl

Karty

Domácí: Chatzidiakos

Hosté: Pilař, Nešpor, Krob

Rozhodčí

Obrenovič – Praprotnik, Kordež (SLO)

Stadion

AZ Stadion, Alkmaar

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. AZ Alkmaar 6 4 2 0 8:3 14
2. Randers 6 1 4 1 9:9 7
3. Jablonec 6 1 3 2 6:8 6
4. Kluž 6 1 1 4 4:7 4

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud