Karel Häring
19. srpna 2016 • 20:10

ANALÝZA: Limberský a spol. opět selhali. V Plzni nastal čas pro změny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věk nemá být limitujícím faktorem, ať už směrem dolů, nebo nahoru. Ti starší někdy dostávají přednost i díky tomu, co v minulosti pro klub udělali. Proč ne. Jenže když je někdo oporou, čeká se, že mužstvo podrží. Nejen v obyčejných ligových duelech, ale hlavně v těch zásadních. To se Davidu Limberskému a spol. nedaří. A v Evropě se to děje opakovaně, což musí v Plzni začít řešit.

 



Jako když hodíte Sauronův prsten do ohně a zářivě jasnou barvou se vám vyjeví ukrytý nápis. Tak čitelně vyplavaly na povrch problémy současné Viktorie Plzeň. Vědělo se o nich, ovšem při porážce 0:2 v play off Ligy mistrů na hřišti Ludogorce Razgrad jasně vykrystalizovaly. Český mistr zestárl a zpomalil.

Plzeň disponuje velmi zkušeným týmem. Jak jsme psali před utkáním, šest hráčů, kteří vyrazili s výpravou do Sofi e, pamatuje první kvalifi kaci o Ligu mistrů z léta 2011. Zkušenosti z těžkých bitev se vždycky hodí. Ale když osu týmu necháte až příliš dlouho pohromadě, začne stárnout a zpomalovat. To potkává Viktorii, která poslední dvě přestupová období nevyužila.

Pamětníci „starých časů“, kteří ani tehdy nebyli dvacetiletí mladíci, jsou o pět let starší, nejpočetnější věkovou skupinou v plzeňském kádru jsou hráči ve věkovém rozmezí 30 až 32 let. Tvoří téměř třicet procent. Ti už nezrychlí, spíš naopak. Příkladem je David Limberský .

Když ponecháme stranou jeho mimofotbalové prohřešky, za období od prvního plzeňského titulu (2011) do minulého roku jste nenašli v lize hráče, který podával standardně nadstandardní výkony v tak dlouhém časovém úseku.

Jenže už před rokem s Maccabi Tel Aviv se v odvetě výrazně podílel na vyřazení ve 3. předkole Ligy mistrů. Nejprve zbytečným penaltovým zákrokem daroval soupeři vedení, vzápětí z jeho prostoru odletěl gólový centr.

Pod Karlem Krejčím na podzim ožil, ovšem většina jarní části vypadala, že ji odjezdil na „trojku“. To, co stačilo na ligu, už na EURO bylo málo. Dostal se pod velký tlak a do závěrečného utkání ani nenastoupil.

Elektronická tužka Jakuba KonečnéhoFoto Sport

Výkonnostní sešup se nezastavil

Start nové sezony ukazuje, že sestup nezastavil. Ve středu udělal chybu před druhou brankou Ludogorce. Místo aby zachytil náběh soupeře, snažil se jej vystavit na poslední chvíli do ofsajdu. Když nejste v herní pohodě, většinou volíte to řešení, které je v danou chvíli pohodlnější.

Limberský není příliš starý, na podzim mu bude třiatřicet, ale především u hráčů, jejichž předností je rychlost, je pak každý rok znát. Zvlášť pokud se ke svému tělu nechováte v době, kdy jste na vrcholu, tak, jak se má…

Dlouhodobější útlum provází i Daniela Koláře , Františka Rajtorala či Milana Petrželu. Pokud opory, případně jedni z nejlépe placených hráčů nenaplňují očekávání, musí s tím vedení něco dělat.

Není to jednoduchá situace, což si zažili v závěrečné fázi kariéry Pavla Horvátha . Hráči zvyklí na svou pozici, kteří zároveň patří k šéfům kabiny, logicky nebudou chtít uvolnit své místo jen tak. Ale Viktoria potřebuje oživit kádr, aby znovu nabrala rychlost.

Z bojů o Ligu mistrů ještě nevypadla, nicméně jí zbývá malá šance. I proto, že se stále hledá a Razgrad se se svým stylem hry pravděpodobně minimálně jednou prosadí. Ovšem i kdyby postoupila, musí se zvýšením konkurence v kádru a postupnou přestavbou začít co nejdřív. I tím, že má na podzim jistou Evropu a dosud vydělala téměř 150 milionů korun, je ideální čas.

Bude to složité i proto, že mnoho zajímavých hráčů v lize není, ale najdou se. Liberecký Jan Sýkora či slibně vypadající hradecký Tomáš Malinský. Zásadní ovšem bude postoj a podpora vedení vůči trenéru Romanu Pivarníkovi, pokud se kouč ke změnám rozhodne. Jejich prosazení nemusí být snadné, ale bez nich se Plzni elitní Evropa vzdálí ještě víc.

A její série osmi utkání v řadě bez výhry, která o něčem svědčí, se ještě protáhne.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud