Jan Vacek
Premium
30. července 2019 • 05:00

Ščasný zažil peklo v Řecku: Plzeň čeká divočina. Domácí nic nevypustí

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řecké prostředí důvěrně zná, v letech 2002-2005 vedl tamní OFI Kréta a především slavný Panathinaikos Atény. Zkušený trenér Zdeněk Ščasný tak přesně ví, jakým peklem na stadionu Olympiakosu Pireus bude muset zítra projít Viktoria Plzeň, aby se znovu přiblížila účasti v Lize mistrů. „Bude to obrovská divočina. Tamní fanoušci jsou fanatici, tak trochu blázni," vykládá Ščasný v obsáhlém rozhovoru pro iSport Premium. 



Góly

Domácí: 51. Guilherme, 70. Guerrero, 73. Řezník (vl.), 82. Semedo

Hosté:

Sestavy

Domácí: Sá – Elabdellaoui (C), Meriah, Semedo, Tsimikas – Bouchalakis, Guilherme – Masouras, Valbuena (66. Camara), Podence (85. Ranđelović) – Guerrero (80. El Arabi)

Hosté: Hruška – Řezník, Pernica, Brabec, Hloušek – Hrošovský (C), Kalvach (79. Janošek) – Kayamba (55. Kovařík), Mihálik (74. Chorý), Kopic – Krmenčík

Karty

Domácí: Tsimikas

Hosté: Brabec, Chorý

Rozhodčí

Juan Martínez – Diego Barbero, César Noval (všichni Španělsko)

Stadion

Georgios Karaiskakis Stadium, Pireus

Bezprostředně po losu označil za mírného favorita na postup Olympiakos. Za tím si Zdeněk Ščasný stojí i po prvním utkání, ve kterém sice byla Viktoria nebezpečnější, ale uhrála pouze bezbrankovou plichtu. „Olympiakos doma podá diametrálně odlišný výkon. V té atmosféře si nikdo z hráčů nedovolí cokoli vypustit," upozorňuje. 

Jak po bezbrankové remíze v prvním duelu vidíte šance obou mužstev na postup? 
„Nemám rád klasické odpovědi, že je to padesát na padesát. Tak to nevidím. Plzeň sice byla v prvním zápase nebezpečnější, ale Olympiakos se mi fotbalově hodně líbil. Bylo vidět, že přesně vědí, co chtějí hrát. Musíme vzít v potaz jejich nerozehranost a absenci klíčových hráčů. To není výmluva, kádr mají široký, ale znát to bylo. To, že Viktorka nedala gól, dává v celkovém součtu větší šance Olympiakosu. Doma je obrovsky silný, a i když je Plzeň zkušená, trenér Vrba má v kvalifikačních zápasech dobrou úspěšnost, tak jsou Řekové postupu blíž. Uhráli výsledek, jaký chtěli. Navíc jsou si vědomi domácí síly." 

Dá se tedy říct, že si Řekové odvezli ze Štruncových sadů přesně takový výsledek, jaký chtěli? 
„To si nemyslím. Dokonce bych řekl, že pro 0:0 určitě nepřijeli, ani ten zápas nepodcenili. Ale byly tam pasáže, kdy si možná po dobrém vstupu řekli, že to půjde samo. Tohle někdy řecké týmy mají, zvlášť když je v kádru hodně cizinců. Určitě chtěli vyhrát, ale pořád jsou uprostřed přípravy, navíc musíme vzít v potaz i kvalitu Plzně, která začala hrát výš a dostala soupeře do problémů. Ale s bezbrankovou remízou jsou Řekové spokojení." 

Jak velký rozdíl ve výkonu Olympiakosu čekáte v domácím střetnutí? 
„Obrovský. Oni tu sice měli fanoušky, ale je to nesrovnatelné s tím, co bude v Pireu. Ta podpora a síla v domácím prostředí je diametrálně odlišná. S ohledem na diváky a atmosféru si nikdo nedovolí nic vypustit a udělat napůl. Doma už navíc porazili silnější mužstva, než je Plzeň." 

V Řecku jste v minulosti působil. Jak na atmosféru v Pireu vzpomínáte? 
„V době, kdy jsem tam trénoval Panathinaikos, měli prvním rokem otevřený nový stadion. Atmosféra byla fantastická. Zrovna to vyšlo na ročník, kdy z bezpečnostních důvodů hostující fanoušci na zápasy nemohli, takže tam byli jen příznivci Olympiakosu."

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud