Jan Podroužek
Premium
24. září 2020 • 05:00

Jak uspět proti zrcadlu? Experti radí Malínského, Trpišovský umí překvapit

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doteď si skoro vždycky našla vlastní způsob, jak těžkého soupeře šokovat. Uměla si vyšlápnout i na mnohem slavnější kluby v Lize mistrů. V úterý večer proti Midtjyllandu ale poznala natvrdo vlastní medicínu, jako by se podívala do zrcadla. „Čekal bych, že v odvetě bude Slavia přímočařejší, klidně bych vsadil na Tomáše Malinského,“ nabízí bývalý obránce Jablonce, Jihlavy nebo Slovácka Jiří Krejčí nečekanou alternativu – ultra rychlé křídlo, které zatím v červenobílém dresu moc prostoru nedostává.



Asi nic nevystihuje náraz, jaký Slavia prodělala v prvním utkání proti Midtjyllandu, líp než slova obránce Vladimíra Coufala.

„Genk byl jiný soupeř, chtěl hrát víc fotbal, to nám svědčilo,“ vzpomněl nejdřív krátce na víc než rok a půl starý dvojzápas ve vyřazovací části Evropské ligy proti belgickému soupeři, který „sešívaní“ doma odkopali podobně na 0:0. A venku pak Genk totálně šokovali, nasázeli mu čtyři góly a šli do osmifinále na Sevillu... „Tohle jsou ale silní, soubojoví kluci, proti takovým je to pro nás mnohem těžší,“ hodnotil první souboj s dánským mistrem.

Krátká glosa, český mistr musel v úterý večer do velké míry polknout kus vlastní medicíny. A podle toho, jak se slávisté po utkání ošívali, chutnala jim asi jako pelyněk. Tým Briana Priskeho Pedersena poskládaný ze silových a běžeckých typů udělal z trumfů trenéra Jindřicha Trpišovského buď obyčejný talon, nebo jen standardní výbavu k dorovnání živelného soupeře. Ale nějaká výhoda červenobílých byla každopádně pryč.

Peter Olayinka (vpravo) si plní obranné povinnosti v duelu play off Liga mistrů s Midtjyllandem
Peter Olayinka (vpravo) si plní obranné povinnosti v duelu play off Liga mistrů s Midtjyllandem

I proto se domácí postupem času začali víc a víc soustředit zejména na to, aby nedostali gól. Ale vstřelit ho, na to hrál Midtjylland až příliš bezpečně a důsledně, ostatně jak je jeho dobrým zvykem. „Sešívaní“ si toho všimli, zároveň se jim před vlastní bránou začaly hromadit ošemetné útoky hostů. Riskantní projev, jaký často uplatňují, šel proto rázem stranou ve prospěch slibného výsledku do odvety. Bezbrankového kříže...

Jenže je vůbec myslitelné, že by Slavia vybrabčila Midtjylland na jeho hřišti, jako se jí to povedlo třeba v únoru 2019 v Genku? Dánové totiž víceméně pořád razí svůj velmi pragmatický přístup nehledě na místo konání zápasu a další okolnosti. Precizní defenziva, jednoduchý přechod do útoku přes kolmé míče na obrovitého útočníka Soryho Kabu.

„Ty hráči jsou elastičtí, dynamičtí, mladí, k tomu v sobě mají zakořeněnou disciplínu a řád, ale i fotbalový nadstandard. Není to tým individualit, což Slavii obecně vyhovuje a takového soupeře dřív nebo později rozebere, tohle je o maximální poctivosti. Vůbec jsem si nevšiml, že by někdo z Dánů vypustil souboj, něco vynechal,“ oceňuje Midtjylland Jiří Krejčí, bývalý obránce s více než 260 ligovými starty.

„Mrzelo mě, že Slavia nebyla v prvním zápase odvážnější, málo ve hře byli Petr Ševčík i Nicolae Stanciu, i když jen

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud