Jan Vacek
20. července 2021 • 05:00

Soudný den pro Spartu. Začíná hra o miliony, na experimenty není čas

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
104
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z VÍDNĚ | Dlouhé týdny studování, analýz a příprav jsou v knihách. Je čas odložit teorii a přejít k činům. Sparta se probouzí do svého dne D. Už večer (20.30) vykopne nejdůležitější dvojzápas celé sezony. Ve Vídni se v rámci druhého předkola Ligy mistrů postaví Rapidu. A pokusí se položit základní kameny postupu, který by znamenal jistou účast ve skupině Evropské ligy. K tomu navíc bank minimálně 93 milionů korun. Tak vzhůru do toho!



Rakouská metropole v pracovní den, to je s trochou nadsázky jedno velké parkoviště. Vídeňské dopravní kleště v pondělí k večeru skříply i sparťanskou výpravu. Tradiční předzápasová tiskovka začala s lehkým zpožděním, cesta z hotelu na stadion se totiž protáhla téměř na dvojnásobek.

Letenští věří, že to byl jediný zádrhel, který je během tohoto výletu potkal. Znamenalo by to totiž, že si vypracovali vysoce nadějnou pozici pro pražskou odvetu. Právě to bude dnes večer jejich cílem.

„Chceme postoupit. Věřím, že na to i máme. Ale i Rapid má svou sílu, kterou respektujeme. Čekají nás dvě těžké bitvy,“ prohlásil diplomaticky kouč Pavel Vrba.

Pražanům jde skutečně o hrozně moc. Pokud tradiční rakouskou značku zneutralizují, odškrtnou si hned na prahu nové sezony jeden z hlavních cílů. Postup se totiž rovná jisté účasti v základní skupině Evropské ligy a s ní spojeným bonusem ve výši minimálně 93 milionů korun. K tomu pokračující sen o průniku až do Ligy mistrů…

„Víme, jakou soutěž chceme na podzim hrát. Souboj s Rapidem je pro mě a Spartu důležitý z pohledu celé sezony,“ uznal zkušený kouč.

Sparťané trénovali na stadionu ve Vídni
Sparťané trénovali na stadionu ve Vídni

Devízou Letenských je, že oproti minulým rokům mají k dispozici téměř kompletní kádr. Chybí pouze duo Lukáš Juliš a Ondřej Čelůstka, všichni ostatní jsou připravení vyrazit do akce.

„Celou přípravu jsme absolvovali prakticky kompletní, což je ta nejpozitivnější zpráva,“ zdůraznil záložník David Pavelka.

Vrba tak má z čeho vybírat. Nějaké rošambo v rudé sestavě ale nelze očekávat. Sparta vsadí na osvědčenou jedenáctku. Tedy s Dávidem Hanckem na stoperu, Ladislavem Krejčím mladším ve středu zálohy a Adamem Hložkem v útoku. Na experimenty není čas a prostor už vůbec ne.

„Budeme vycházet i z posledních zápasů v rámci přípravy. Vždycky máte nějaké otazníky, přemýšlíte o pár jménech. Doufám, že se trefíme a hráči, kteří nastoupí, odehrají dobré utkání,“ věřil Vrba.

Podstatným aspektem očekávaného dvojzápasu může být i fakt, že došlo k úpravě pravidel, pokud jde o góly vstřelené venku. V případě remízového skóre už se nepočítají za dva. Na první pohled by tahle změna mohla Spartě uškodit, protože v jejím případě lze očekávat spíš střelecké manévry než opatrně vedenou bitvu, Vrba ale nesouhlasí.

„Budou postupovat mužstva, která zkrátka vstřelí víc branek. Tak je to spravedlivé.“

Tak ať je to (nejen zítra) Sparta!

Pravděpodobné sestavy:
Rapid Vídeň: Strebinger - Ullmann, Wimmer, Hofmann, Stojkovič - Knasmüllner, Petrovič - Arase, Fountas, Schick - Kara.
Sparta: Nita - Vindheim, Štetina, Hancko, Höjer - Pavelka, Krejčí II - Wiesner, Dočkal, Krejčí I - Hložek.

Rozhodčí: Serdar Gözübüyük – Johan Balder, Rens Bluemink (všichni Nizozemsko)
Absence: Schobesberger, Velimirovic (oba zranění) – Čelůstka, Juliš (zranění), Hancko (nejistý start)
Bilance Sparty proti rakouským soupeřům: 7 zápasů (3 – 4 – 0, skóre 11:5)

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 63. Knasmüllner, 71. Knasmüllner

Hosté: 3. Krejčí ml.

Sestavy

Domácí: Strebinger – Stojković, Hofmann /C/, Wimmer, Ullmann – Arase (64. Fountas), Ljubičić, Petrovič (73. Grahovac), Grüll – Kara, Knasmüllner (87. Schick)

Hosté: Niță – Vindheim, Štetina, Hancko, Højer – Wiesner (83. Karlsson), Pavelka, Dočkal /C/ (83. Karabec), Ladislav Krejčí ml., Ladislav Krejčí st. (69. Pešek) – Hložek

Karty

Domácí: Ullmann, Wimmer, Stojković, Grahovac

Hosté: Štetina, Hancko

Rozhodčí

Gözübüyük – Balder, Bluemink (NED)

Stadion

Ernst-Happel-Stadion, Vídeň

Návštěva

19 500 diváků

Vstoupit do diskuse
104

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud