9. listopadu 2018 • 13:39

KOEFICIENT: Přijde Česko o místo v Lize mistrů? Kluby se propadají

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českému fotbalu stále reálněji hrozí, že za dva roky bude mít jen čtyři zástupce v evropských pohárech. Kluby se v žebříčku podle koeficientu UEFA během této sezony propadly už na 17. pozici, a pokud se jim ve zbytku sezony nepodaří posunout aspoň o dvě příčky zpět do elitní patnáctky, přijdou pro ročník 2020/21 o jedno ze dvou míst v kvalifikaci Ligy mistrů.



České kluby ještě vloni na jaře držely 11. místo, které vyneslo v této sezoně přímý postup do Ligy mistrů šampionovi z Plzně. Jenže od té doby se začaly tuzemské kluby žebříčkem propadat. Do tohoto ročníku pohárů vstupoval český fotbal na 14. místě a v průběhu podzimu už klesl o další tři příčky. I kvůli tomu, že Jablonec a Plzeň šly rovnou do skupiny a nemohly sbírat body v předkolech. 

Pozici kluby nevylepšily ani v tomto týdnu, kdy bodovala pouze Slavia po domácí remíze 0:0 v Evropské lize s Kodaní. Jablonec ve stejné soutěži gólem v 88. minutě prohrál 1:2 v Astaně a Plzeň v Lize mistrů utrpěla doma debakl 0:5 s Realem Madrid. Česko je v této sezoně nejhorší zemí z první čtyřiadvacítky žebříčku, více bodů uhrály i Kypr, Bělorusko, Skotsko či Kazachstán.

Na šestnácté Chorvaty, kteří mají ve hře už jen Dinamo Záhřeb, ztrácejí tuzemské kluby 0,6 bodu, na patnácté Švýcary s dvěma pohárovými zástupci už ale více než bod a na další dvě země skoro dva. Zatímco čtrnáctí Řekové mají v pohárech ještě tři kluby, třináctí Dánové už pouze FC Kodaň.

Pokud se tedy české kluby ve zbytku sezony nezlepší, velmi reálně jim hrozí, že zůstanou mimo elitní patnáctku a v sezoně 2020/21 budou mít vedle tří zástupců v Evropské lize už jen jediné místo v Lize mistrů.

Nespokojenost a smutek ve tvářích slávistických hráčů po konci utkání proti FC Kodaň
Nespokojenost a smutek ve tvářích slávistických hráčů po konci utkání proti FC Kodaň

"Doufejme, že Slavia postoupí do jara. Plzeň to bude mít (s postupem do EL) asi těžké, ale vyloučené ještě není nic. Jablonec zatím taky moc bodů nenahrál. V okamžiku, kdy české kluby neudělají pronikavější výsledek, dostaneme se po sezoně pod 15. místo. A to je věc, kterou bychom si nikdo nepřáli," řekl novinářům předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

"Já pořád věřím, že se nám podaří na to 15. místo dostat, že Chorvaty a Dány stlačíme pod sebe. Podle mě je to největší téma podzimu, ne videorozhodčí nebo že někde chyběl přenosový vůz. Vnímám to jako velké téma a do jisté míry i velké ohrožení," dodal Svoboda.

Aby české kluby smazaly už výraznou ztrátu na Dánsko, potřebovaly by uhrát několik výher a zároveň, aby Kodaň nepostoupila ze skupiny Evropské ligy. Za vítězství se udělují dva body a za remízu jeden děleno počtem pohárových zástupců, v českém případě pěti. Udělují se i bonusové body za postupy, v případě Evropské ligy je to ale v této fázi až od čtvrtfinále.

V aktuální sezoně zatím nejvíce uhrála Slavia, která získala 5,5 bodu. Plzeň si připsala pět bodů (z toho čtyři jako bonus za účast v základní skupině Ligy mistrů), Jablonec s Olomoucí dva body a Sparta jeden. Dohromady tedy české kluby získaly 15,5 bodu, což je děleno pěti 3,1.

V příští sezoně má ještě český fotbal jistotu pěti pohárových zástupců.

SESTŘIH LM: Plzeň - Real 0:5. Viktoria propadla v prvním poločase
Video se připravuje ...

Jak se zrodila prohra Plzně s Realem 0:5? Rozhodly chyby v obraně před půlí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud