Pavel Hartman
7. srpna 2010 • 14:00

Až po uši v žumpě. České kluby jsou na dně

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pád mezi totální outsidery. Český klubový fotbal se po černém čtvrtku propadl až ke dnu evropského fotbalu. Vysmívá se mu už i Kypr a Bělorusko. Mnozí tuzemští fanoušci volají po revoluci, povolaní se tradičně schovávají za nedostatek peněz.



Potupa! Ostuda! Hanba! Čeští příznivci už jsou sice zvyklí na setrvalý sešup dolů, ale čtvrteční podvečer a večer je dorazil.

Běloruský Mogilev trmácející se do Ostravy přes tisíc kilometrů autobusem vs. profesionálové z Bazalů 2:1.

Jablonec, druhý tým minulého ročníku české ligy, vs. Apoel Nikósie, druhé mužstvo kyperské ligy, 1:3 (mohlo to být ale klidně 2:7).

A do třetice v kvalifikaci Evropské ligy všeho zlého: Besiktas Istanbul vs. Viktoria Plzeň 3:0.

Přesně před týdnem deník Sport upozorňoval: „Pozor, hrozí další pád českého klubového fotbalu.“ Teď se tohle varování změnilo v mimořádně alarmující realitu.

„Přestaňme si už něco namlouvat a přiznejme si, že jsme až po uši v žumpě,“ soptil jeden z fanoušků na stadionu v Jablonci.

Viděl na vlastní oči, jak Pavlík, Pekhart, Lafata a spol. vypadali oproti soupeři z Kypru, nad nímž Češi ještě před pár lety ohrnovali nos, jako učedníci, a prostřednictvím internetu znal výsledky z Ostravy a z Istanbulu.

S kým by ta bilance neotřásla! Vystoupení tří elitních českých celků v kvalifikaci Evropské ligy, v klubové Evropě až soutěže číslo dva, skončilo debaklem. Už ve třetím předkole. Odchod to byl přímo hrozivý: 6 zápasů – 1 bod (za domácí remízu Plzně s Besiktasem) a skóre 3:11!

Zklamaní hráči JablonceFoto Michal Beránek (Sport)

Na evropské scéně tak v této sezoně zbyl Česku již poslední mohykán pražská Sparta. Ta má na dosah postup do základní části Ligy mistrů.

I kdyby se však rozkrájela, sama propad českého pohárového koeficientu na žebříčku UEFA nezastaví. A že by to bylo třeba! Po čtvrtku si Česko opět pohoršilo o jednu příčku, spadlo z osmnácté na devatenáctou. I Rakousko už má před sebou. Ještě v roce 2004 mu přitom patřila devátá pozice.

„Bože, jak hluboko jsme klesli!“ vzdychají příznivci. Česko, podobně jako Polsko, zapadlo do společnosti trpaslíků vedle Kazachstánu, Ázerbájdžánu nebo Moldavska. I těmhle outsiderům zůstal v osudí jeden klub.

„Hlavu vzhůru, pořád je ještě dost horších zemí,“ letí černý humor mezi fanoušky s odkazem na to, že Lichtenštejnsko či Albánie už jsou z evropského pohárového kolotoče venku úplně.

Reakce přímých aktérů pohárové blamáže však úsměv z tváře vyhání. Ostravský trenér Miroslav Koubek nemá svým svěřencům po odvetě, která stvrdí skandální vyřazení běloruským celkem, prakticky, co vytknout. Takže všechno v pořádku?

Mrazí i z vyjádření jeho jabloneckého kolegy Františka Komňackého. Je totiž zároveň asistentem kouče reprezentačního A–týmu a po zápase s Apoelem pravil:

„Bohužel musím říct, že ten rozdíl mezi oběma mužstvy byl dost podstatný. To bohužel říkám proto, že to bylo i trošku srovnání českého a kyperského fotbalu. Soupeř byl lepší v rychlosti, přesnosti i individuální technice, což jsou věci, se kterými se v lize moc nepotkáme. Možná je to trošku poučení, aby hráči věděli, jakým způsobem se ve světě hraje,“ dodal.

Adam Varadi uniká ŽevněroviFoto ČTK

Čím vznikla tahle propast? „Podívejte se na rozpočty a počty cizinců,“ uvedl jablonecký kapitán Petr Pavlík. Není zdaleka sám, kdo se ohání tímhle argumentem. Ale nejde jen o alibi pro vlastní neodbornost, neprofesionalitu a nenáročnost české fotbalové rodiny?

Ano, třeba Apoel Nikósie vyběhl na jablonecký trávník s jedenáctkou složenou převážně z cizinců. Jenže nešlo o zahraniční akvizice první garnitury, ty hrají v elitních evropských ligách.

Jde o druhou třetí třídu. A finance? Nejdražším nákupem Apoelu v letošním létě byl Ailton, kterého Nikośie vykoupila z Kodaně za 700 tisíc eur, což je zhruba 17 a půl milionu korun.

Zbytek letních posil tvořili (kromě přestupu Ivana Tričkovského z Crvené Zvezdy Bělehrad za 300 000 eur) volní hráči přicházející zdarma. Jablonec za příchod Tomáše Pekharta zaplatil přes 20 milionů korun.

Český fotbal, a nejen ten klubový, potřebuje místo téhle obezličky radikální řez. Už skutečně není na co čekat.

Hřebík: Musíme změnit přístup

„Někteří z nás upozorňují na úpadek českého fotbalu již několik let. Jak z toho ven? Například v Rakousku, ve Švýcarsku a v Německu nám ukázali recept.

Změnili metodiku a celkový přístup ke vzdělávání. Hráčů, odborníků, medií i veřejnosti. Všichni museli pochopit, že fotbal, tak jako ostatně vše v životě, se vyvíjí.

Jaroslav Hřebík Jaroslav HřebíkFoto Michal Beránek - SPORT


Fotbalisté nemůžou přijít na trénink a nevědět, co a proč trénovali, jak se jim to dařilo (zpětná vazba) nebo kdy a za jakých okolností určité řešení na hřišti použijí. Musejí o fotbale více přemýšlet a teoreticky se vzdělávat.

Trenéři mládeže by měli třeba přemýšlet o tom, jaké principy fotbalu budou platit v budoucnu. Když trénují dejme tomu čtrnáctileté žáky, musejí předvídat, jaký fotbal se bude hrát, až budou dospělí.

V čem hlavně zaostáváme nyní? Vyspělé fotbalové země hrají většinou fotbal, pokud nejde o rychlý protiútok, z jednoho či dvou dotyků s míčem. K tomu samozřejmě vytvářejí hráče, kteří neustále vytváří pomocnou pozici pro hráče s míčem.

Optimální je, aby fotbalista s míčem měl čtyři, pět možností, jak herní situaci řešit. Proto je jedna z nejdůležitějších činností správná hra bez míče! Na tuto činnost je potřebná vynikající fyzická kondice.

Tu mají čeští hráči nedostatečnou, což se projevuje chytáním křečí, snížením koordinace při práci s míčem… Hráči u nás po nepovedeném zápase často říkají: „Musíme na to zapomenout a vypustit to z hlavy.“

Chtěl bych od nich spíše slyšet: „Musíme se z toho poučit a být na sebe náročnější.“ Všichni, kdo pracují ve fotbale, musejí být na sebe náročnější a vědět, jakým správným způsobem pracovat. A nehledat alibi!“

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud