3. listopadu 2009 • 04:59

Krize Slavie: Může za ni i agentka Nováková?

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podivné přestupy, podivné tahy. To je ústřední motto slávistického sešupu z mistrovského výsluní do škaredého podzimu, které se propírá v zákulisí. Stojí v jejich pozadí žena - hráčská agentka Hana Nováková? Těžko říct. O koncepčnost se však poslední přestupy rozhodně neopírají.



Letošní červenec se chýlí ke konci. Fanoušci v republice už nestíhají ani počítat nové nebo staronové slávistické tváře. Když v tom v Edenu pokračuje seriál představovaček posil. Tentokrát se s červenobílým dresem fotí srbský tvořivý záložník Dušan Vasiljevič.

„Věříme, že bude přínosem pro tým z hlediska ofenzivní činnosti,“ objasňoval tehdy Petr Doležal, generální ředitel Slavie, další splněné přání trenéra Karla Jarolíma. S pořadovým číslem deset.

Dnes lze o přínosu tohoto nákupu s úspěchem pochybovat. Vasiljevič se nestal oporou. Neprobojoval se ani do základní jedenáctky. Ba co víc: neukázal ani, že má předpoklady, aby mohl uspět v tuzemské neřkuli evropské konkurenci.

Zklamání v řadách fotbalistů Slavie Praha - zleva Peter Grajciar, Matěj Krajčík a Marek Suchý.Foto Michal Beránek SPORT

Nejde o jedinou transakci, u které záměr pokulhává za realitou. A proto se ve fotbalových kuloárech rozjely spekulace, jestli u těchto „škatulat“ hrály skutečně prim pouze sportovní důvody. Respektive zdali na nich nemá podíl i údajná náklonnost trenéra Jarolíma k hráčské agentce Haně Novákové. Právě k jejím klientům Vasiljevič patří.

„Ano, je to můj hráč, to je pravda,“ řekla včera Sportu.

Důrazně však popřela, že by se u Jarolíma těšila výhodnější pozice než konkurence. A ostře se ohradila proti tomu, že by její vztah se slávistickým koučem přerostl pracovní rámec. Nebo dokonce, že by snad s ním žila. „Ne, to určitě ne, to bych si asi všimla, kdybych s někým žila,“ zdůraznila. Karel Jarolím včera kvůli pracovní zaneprázdněnosti nebyl k zastižení.

» Osm nových posil propadlo, prosadil se jen Hloušek «

Proč se vůbec o tomhle spekuluje? Protože Vasiljevič není jediným „slávistickým členem“ její stáje. Pod její křídla spadá také Brabcův nástupce Benjamin Vomáčka nebo mladý brankář Jan Hanuš, jenž se zkraje sezony objevil poněkud překvapivě v bráně Slavie.

„Smlouva s Vomáčkou byla podepsána někdy v březnu letošního roku, takže nějaké spekulace s Erichem Brabcem, které se taky objevily, jsou bezpředmětné,“ reagovala Nováková. „Brankáře Honzu Hanuše zastupuji už roky. Ale víte přece, jaká byla ve Slavii situace s gólmany,“ dodala.

Jan Hanuš se jde po zápase pozdravit s Benjaminem VomáčkouFoto Michal Beránek (Sport)

„Různé spekulace, že při výběru hráčů do kádru Slavie má nebo měla přednost jedna agentura, vůbec nevnímáme a nezabýváme se jimi,“ konstatoval Petr Doležal, generální ředitel Slavie.

» Co ještě Doležal řekl? Celé vyjádření najdete zde «

Odhlédněme od spekulací a dejme si do souvislostí fakta. K čemu dospějeme? K tomu, že tyto, ale i některé další transfery, velkou oporu v koncepčnosti či v obyčejné logice příliš nemají.

Potřebovalo mužstvo opravdu injekci v podobě Vasiljeviče? V době jeho příchodu už v „sešívaném kádru“ v kolonce kreativní středopolař figurovala jména: Marek Jarolím, Tijani Belaid, Ladislav Volešák. Tři uchazeči o jedno místo, to je luxus i pro Chelsea.

Jarolímovi to však bylo málo a konkurenci rozšířil o srbského borce. Laik by si tedy řekl: „Vasiljevič musí mít kvalitu, jež tohle všechno přebije.“ Ale kde nic, tu nic. Vasiljevič na hřišti pouze paběrkuje.

Navíc si jeho angažováním protiřečil také sám Jarolím. Ten na dotaz, v čem tkví rozdíl mezi Slavií a Evropou, na tiskové konferenci po pětigólovém výprasku od Lille odvětil: „V rychlosti, v dynamice hráčů.“

Právě Vasiljevič přitom neoplývá rychlýma nohama, natož dynamikou. A Cottbus, v jehož barvách nastřádal přes dvacet bundesligových startů, v něm neviděl sportovní perspektivu.

Co „kauza“ Vomáčka? Nejdřív si připomeňme, proč se Jarolím zbavil Brabce. „Nehodil se nám do koncepce,“ uvedl.

Hana Nováková Hana NovákováFoto Pavel Mazáč SPORT

Vomáčka se mu hodil do koncepce lépe. Měl být tedy lepší než Brabec a zvýšit kvalitu hry. Skutečnost? Zatím zdaleka nedosahuje úrovně předchůdce. Brabec, to byl vůdce, který velel nejen defenzivě, ale celému týmu. Na hřišti i v kabině. Navíc se u soupeře i u rozhodčích těšil respektu, což nebylo zvláště v těžších utkáních k zahození.

Jeho nástupce tohle mužstvu zatím neposkytuje. I když se všemožně snaží. A perspektiva? Jednatřicetiletý Vomáčka je pouze o rok mladší než Brabec. Na Vomáčkovu obranu je třeba říci, že Jarolím mu překvapivým padákem pro Brabce, miláčka mnoha slávistických příznivců, výchozí pozici maximálně ztížil.

Lehkou úlohu neměl ani mladíček Hanuš. Trenér ho po zamlčeném Romanovsově disciplinárním trestu a po chybách veterána Vaniaka vrhnul do utkání se Šerifem Tiraspol. „Zvládl to velmi dobře,“ chválil benjamínka. Nic proti tomu, ale proč pak Hanuše zase poslal zpátky do béčka, když mu tolik důvěřoval.

Nebo přestup Trubily. Do Edenu ho Jarolím přivedl jako alternaci na okraj obrany, ovšem když vznikla na tomhle místě před utkáním na Bohemians 1905 nouze, nesáhl trenér po Trubilovi, nýbrž si vypomohl stažením Hlouška z útoku.

A kde je konec Mato Ivanovičovi, osmnáctiletému talentu z Bosny? Dostal pětiletou smlouvu, ale netrénuje ani s A-týmem a neprosadil se ani v „béčku“.

Pro Slavii tohle všechno není levný špás. Vždyť stále musí platit třeba i Martina Abrahama. Toho Jarolím přetáhl za 10 milionů ze Sparty s tím, že ho „zkrotí“, ale nepovedlo se mu to, a tak s ním vyrazil dveře. Jenže v Edenu má nadále nárok na gáži…

Možná i proto je teď Jarolím v kabině na hráče hodný jako nikdy předtím. Alespoň tak se o tom šušká v Edenu. Jedině jeho podřízení ho totiž mohou vytáhnout z bryndy. Když začnou vyhrávat.

A také proto kouč paradoxně místo pověstného biče možná nabízí tentokrát cukr, že kabina nežije ve vzduchoprázdnu a vše podivné, co se kolem ní děje, velmi dobře vnímá.

Trenéři Slavie v české lize


Karel Jarolím
- od dubna 2005
Josef Csaplár leden 2004 – duben 2005
Miroslav Beránek leden 2002 – prosinec 2003
Josef Pešice květen 2001 – prosinec 2001
Karel Jarolím listopad 2000 – květen 2001
František Cipro červenec 1999 – listopad 2000
Jaroslav Hřebík červenec 1998 – červen 1999
Petr Rada duben 1998 – červen 1998
Pavel Tobiáš říjen 1997 – duben 1998
František Cipro červenec 1995 – říjen 1997
Miroslav Beránek červenec 1994 – červen 1995
Jindřich Dejmal leden 1994 – červen 1994
Jozef Jarabinský červenec 1993 – prosinec 1993


Hana Nováková
Hana Nováková

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud